Reistips Travel

Travel: cultureel Dusseldorf

De eerste trip van 2014 zit er alweer op. Op 2 januari vertrok ik naar Düsseldorf, om de kunstscene daar te verkennen. Een betere start van het jaar kon ik niet bedenken; reizen en kunst ontdekken. Aangezien het kerstvakantie was gaf ik mezelf een dag vrij om alleen die kant op te gaan. Met het idee, als ik een dag op en neer kan naar Parijs, waarom bezoek ik dan niet eens een andere stad met hetzelfde gemak? Dus stapte ik ‘s ochtends in de eerste ICE trein naar Düsseldorf.

Treinentertainment en vast de planning doornemen

Treinentertainment en vast de planning doornemen

Rijk Düsseldorf

Met de trein ben je iets meer dan 2 uur onderweg. Ik stapte op op Amsterdam Centraal, maar je kunt ook opstappen op Utrecht Centraal of Arnhem Centraal als dat handiger voor je is. Ik reis altijd 1e klas, ook in de internationale trein. In de ICE zit je ruim (46cm beenruimte) en comfortabel, je stoel is verstelbaar en heel belangrijk; er zit een stopcontact! Er is geen wifi aan boord, maar je kunt wel vanuit je comfortabele zitplaats eten en drinken kopen. Liever even je benen strekken? Dan loop je naar de Bordbistro voor wat lekkers.
Düsseldorf is 1 van de rijkste steden in Duitsland en dat is onder andere te merken aan de hoeveelheid musea en kunstgalerieën. Ook op straat is dat te zien; de inwoners doen hun best om er stijlvol en goed gekleed bij te lopen en de beroemde Königsallee is een walhalla voor shoppers die niet vies zijn van een beetje luxe. Vanaf de Hauptbahnhof loop je in ca. 10 minuten naar het oude centrum.

dusseldorf-hauptbahnhof

reuzenrad-dusseldorf

Alle bezienswaardigheden zijn duidelijk aangegeven met herkenbare palen vol nuttige informatie

Alle bezienswaardigheden zijn duidelijk aangegeven met herkenbare palen vol nuttige informatie

Kunst in Düsseldorf

Kunst speelt een grote rol in Düsseldorf, iets wat je niet 1,2,3 door hebt als je er bent voor een dagje winkelen, zoals ik tijdens mijn eerste bezoek aan de stad deed. Toen heb ik geen museum of galerij gezien, nu kwam ik ze overal tegen!
Toen ik aankwam was het nog droog en besloot ik te wandelen naar mijn eerste bestemming: KIT. Dit ligt aan de Rijn en je loopt er vanaf het hippe Carlstadt via de rijnoever eenvoudig naar toe. Ik was wat aan de vroege kant, dus dronk eerst een kop thee in het KIT café, waarbij ik mijn planning voor die dag rustig doornam, afsprak met een studievriend die ik later die middag zou zien en nog even wat mail weg werkte. Het KIT (Kunst im Tunnel) is precies wat de naam doet vermoeden: kunst in een tunnel. Wisselende exposities van jonge (lokale) talenten. Ik bekeek er de expositie Sugar, met werken van de studenten van professor Katharina Fritsch. Heel uiteenlopend, van koperen mini-kleerhangers tot angstaanjagende weerwolven, abstract en fantasierijk. Het is een vrij klein museum, dus ik stond na een dik half uur weer buiten.
Het volgende museum op het programma was gelukkig dichtbij, want inmiddels regende het pijpenstelen. Jammer, want het uitzicht vanaf de Rheinturm iets verderop moet erg mooi zijn. Volgende keer! K21 is een contemporary art museum en staat bekend als een tikkeltje controversieel. Een aantal afdelingen waren gesloten vanwege werkzaamheden, maar nog steeds leek het eindeloos dwalen door gangen vol bijzondere art works met als hoogtepunt Tomás Saraceno’s bijzondere artwork op de bovenste etage. Zichtbaar vanaf beneden en bij iedere verdieping die je naar boven gaat een stukje indrukwekkender.
K21 Ständehaus is onderdeel van de Kunstsammlung en heeft meerdere dependances, waaronder ook Kunstsammlung K20. Je kunt met een gratis pendelbus van de ene locatie naar de andere gebracht worden. K20 Grabbeplatz heb ik vluchtig gezien, het heeft onder andere een grote (privé) collectie van de Nederlandse kunstenaar Joep van Lieshout.
Tijdens een korte lunchpauze op de Carlsplatz, een grote foodmarkt, at ik een typische goulash soup bij een van de oudste restaurants van Düsseldorf, Dauser. Hoewel het niet echt een restaurant is, maar meer weg heeft van een grote gaarkeuken. Ik ontmoette er de marketing manager van Düsseldorf en sprak met haar over de stad, kansen en vooral waarom Düsseldorf zo leuk is voor een weekendje weg. Grappig, want zelf was ik waarschijnlijk niet daar terecht gekomen voor een lunch, nu stond ik tussen de lokale arbeiders! Ik had speciaal voor mijn dagje museum hoppen een Welcome Düsseldorf card gekregen, waarmee je tijdens je verblijf gratis gebruik kunt maken van het openbaar vervoer, gratis toegang of korting krijgt bij een aantal attracties, musea en restaurants. Handig, want het openbaar vervoer is goed geregeld met een uitgebreid tram netwerk.
Na de lunch liep ik naar de Kunsthalle, om de expositie van Andre Thomkins te bezoeken. Hij is een van mijn favoriete tekenaars, liet zich vaak inspireren door typografie, oude meesters en Frankrijk. Naast tekenen schreef hij gedichten, schilderde hij maar gaf hij ook zijn handen vrij spel voor het creëren van bijzondere sculpturen. Ik was erg onder de indruk van de enorme verzameling diverse werken en erg onder de indruk van deze quote: “As­king lin­gu­is­tic and vi­su­al forms about their sco­pe of mea­ning” (Thom­kins, 1969) crea­tes an “eter­nal net­work”, a con­stant flow and per­ma­nent in­ter­con­nec­tion of con­tent and tech­ni­que: “Art makes so­me­thing out of so­me­thing”. Hij bracht woord en beeld op een innovatieve, bijzondere en tegelijk grappige manier samen. De expositie is verlengd tot 26 januari vanwege groot succes. Tegenover de Kunsthalle ligt K20, dus dat is makkelijk te combineren. Ook op de looproute zijn het stadhuis, het ‘Wheel of Vision’ en het mosterdmuseum, Düsseldorf staat namelijk ook bekend om mosterd! Ik ben niet zo’n senf liefhebber en ben aan dit museum voorbij gelopen, maar ik kan me voorstellen dat culi’s hier graag een kijkje nemen.

KIT-rheinallee

koperen mini-kleerhangers

koperen mini-kleerhangers

KIT

KIT-wolven

heijens-museum-dusseldorf

De bar in K20 ziet er prachtig uit

De bar in K20 ziet er prachtig uit

Men neme een Hermes tas van een oude dame en stalt de inhoud uit. Voila, kunst...

Men neme een Hermes tas van een oude dame en stalt de inhoud uit. Voila, kunst…

k20-tomas

k20-rooftop

K20-pop

k20-expositie

Helaas mocht ik in de Kunsthalle geen foto’s maken, maar de expositie was prachtig. Het museum een tikkeltje kleiner dan ik bij de naam ‘Kunsthalle’ had verwacht, maar dat vond ik juist wel prettig. Dat maakt het een stuk intiemer.

Divers en verrassend

Graag was ik nog een kijkje gaan nemen in de Medienhafen, vanwege de bijzondere architectuur, maar het weer en de tijd lieten dat niet toe. Ik ben hier en daar nog willekeurig een galerie binnengelopen en was enorm verrast en enthousiast door het enorme aanbod en de variëteit in kunst. De enige rode draad die ik in alle musea tegenkwam waren veel afbeeldingen van het mannelijk geslacht. Bijzonder dat dat kennelijk zo inspirerend is :). Van 5 april tot 14 augustus is de Quadriennale, een fine arts festival met nationale en internationale kunstenaars, veel evenementen en lezingen. Een interessant festival en als je van kunst en cultuur houdt een perfecte reden om de trein naar Düsseldorf te nemen en je te laten verrassen door de creativiteit. Ik weet zeker dat ik tegen die tijd nog eens de trein naar de Rijnstad pak voor een dagje cultuur snuiven.

Een sfeerimpressie wat je tijdens Quadriennale kan verwachten:

Staat Düsseldorf op je planning en wil je graag weten waar je zijn moet? Ik heb een handige Düsseldorf foursquare lijst met hotspots gemaakt!

Tijdens mijn trip deed ik verslag van mijn bevinden op social media met de hashtag #YAART, mocht je mijn dag terug willen zoeken

Sabine de Witte