Reistips Travel

Travel: de luxe van Lille

Lille stond al jaren op mijn bucket list voor een bezoekje. De stad heeft een lange historie en is onder andere bekend om de jaarlijkse brocante markt. Als liefhebber van schat zoeken tussen vintage en rommel, een must visit. Uiteindelijk kwam het er nooit van, totdat NSHiSpeed begin april de treinverbinding naar Lille opnam. In iets meer dan dan 2,5 uur sta je tegenwoordig in het prachtige Rijsel. Eind april ging ik op ontdekkingstocht en ik was aangenaam verrast. Lille is leuk en wordt terecht de parel van het noorden genoemd! Met deze tips ervaar je in 1 dag de luxe en leukste plekjes van Lille.

ontbijt-trein

lille-centrum

plein

fontein-lille

flora-lille

eten

Kleurrijk & stijlvolle architectuur

Ooit was Lille onderdeel van Nederland, daarna België en tegenwoordig is het Frans. Al die invloeden zie je terug, zowel in de architectuur als op de menukaart en in de lokale cultuur. Place du Général de Gaulle is het prachtige centrale plein met heel veel indrukwekkende en gekleurde gevels, het theater en de opera iets verderop zijn mooie statige gebouwen en soms lijkt het alsof Napoleon zo ergens met zijn paard het plein op kan komen rijden. Rondom de pleinen zijn smalle straatjes met originele lokale boetiekjes, de luxe winkels en heel veel bakkerijen en restaurants. Goede schoenen zijn een must, want het centrum is bezaaid met kinderkopjes en gladde stenen. De meeste highlights zijn op loopafstand van elkaar te bezoeken, wat de stad een prima bestemming maakt voor een dagje uit.
De kathedraal is prachtig en in de straatjes erom heen zijn veel leuke restaurants en boetieks. Ook zit er het kleinste huis van Lille, te herkennen aan de gele deur.
Het Hospice Comtesse is een klein en intiem museum met een bijzondere geschiedenis en kunstcollectie. De sfeer op de binnenplaats is sereen, terwijl je toch midden in de stad bent.
Erg indrukwekkend vond ik het Palais des Beaux Arts, met kunst uit verschillende stromingen, variërend van standbeelden en houtsnijwerk uit de 16e eeuw tot 20e eeuws Picasso’s. Momenteel is er zelfs muzikale ondersteuning van AIR bij een aantal kunstwerken. Dat maakt de werken nog specialer en de contrasten tussen oude kunst en moderne videoclips nog groter.

hospice-comtesse-kerk

musee-des-beaux-arts-lille

palais-beaux-arts

palais-des-beaux-arts

Foodfeest in Lille

Als je na de treinreis het centrum in loopt hoef je eigenlijk alleen maar je neus achterna, richting de zoetige chocoladelucht. De vele patisserieën en bakkerijen zijn een grote verleiding. Veel zijn gecombineerd met een Tea Room, zodat je urenlang kunt genieten van thee en versnaperingen. Het bekendst is Meert, met ware kunstwerken in de etalage en een enorm assortiment chocolade, bonbons, snoep, koekjes en zoete baksels. Een lokaal koekje is er niet en door de geschiedenis vindt je er zowel de wafel als de macaron.
Bij Urban Basilic Cafe kun je terecht voor een koffie, lunch, wijntje op het terras of dinner. De specialiteit is hamburgers en ik kan bevestigen dat deze erg goed zijn. Bij de koffie serveren ze zelfgemaakte marshmallows die ook lastig te weerstaan zijn.
Eigenlijk mag je Lille niet uit zonder moules au frites te eten. Daar is het bij mij een beetje misgegaan, maar de camembert fondue was een prima alternatief. Deze at ik bij Aux Deux Cocottes. Niet te versmaden: de verschillende oesters bij L’Huîtrière. Wat een prachtige zaak. Je kunt er een proeverij doen van 3 verse oesters en een glas witte wijn voor € 12,50. Aanrader rond borreltijd. Je hebt in Lille niet door dat je zo dicht bij de kust zit, maar veel verser dan daar krijg je je fruits de mer niet op je bord!
Veel leuke restaurants en cafés vindt je op het plein rondom de kathedraal. Rond etens- en borreltijd is het er gezellig druk.

hamburger

cheesecake

brie

basilic-cafe

bar-a-huitres

meert

les-vins-gourmandis-lille

salon-de-the

Ook leuk in Lille

Lille is redelijk compact en daardoor prima te voet te doen. Is dat te ver, dan kun je ook fietsen huren. Het lokale systeem heet V’Lille en je kunt deze fietsen per uur huren bij een van de vele V’Lille punten. Super handig om bijvoorbeeld het Gare Saint-Sauveur te bezoeken. Aan het oude station is een artistieke invulling gegeven waar je terecht kunt voor kunstzinnige evenementen, film kijken in de bioscoop, afwisselende buitensporten, live-optredens en een goed glas wijn met biologische hapjes. Ik ben er rond 16.00u en dat blijkt net het moment te zijn waarop moeders zich na het ophalen van de kids bij de naastgelegen school zich tegoed doen aan een wijntje. Na even rondgelopen te hebben neem ik het gejoel en gespring voor lief en ga even in de tuin van het Hôtel de Ville et beffroi zitten in het ondergaande zonnetje. Even bijkomen van het lopen en de toren bewonderen die je kunt beklimmen. Op de terugweg richting kathedraal geniet ik nog even van het uitzicht en een wijntje bij café de L’Hôtel de Ville. Ook qua shoppen is Lille perfect; alle grote bekende merken zijn er, uiteraard mogen het populaire Franse Sandro en Maje, Petit Bateau en streepjesfavoriet Armor-Lux niet ontbreken. Je vindt er zelfs de boutiques van Louis Vuitton, Hermes, Longchamp en de andere bekende high-end merken. Eén dag in Lille is veel te kort om al het leuks en de luxe van Lille te ontdekken. Snel nog eens terug, bijvoorbeeld 6 en 7 september tijdens de jaarlijkse curiosa markt waar Lille om bekend is geworden.

aesop

armor-lux

chmpgn-shop

gare-saint-sauveur

saint-sauveur

v'lille

lille-dit

Ideaal voor een dag of weekend is de Lille CityPass, waarmee je gratis gebruik kunt maken van het OV, een groot aantal musea gratis kunt bezoeken en korting krijgt op attracties en bij restaurants.

Voor meer Lille tips, check mijn Lille Foursquare lijst!

Sabine de Witte