Reistips

Travel: Harlingen

Ook een weekendje weg of stedentrip in eigen land vallen voor mij onder de term ’travel’. Het is absurd om te denken dat je voor ontspanning, mooie cultuur of een vakantiegevoel minstens een paar uur in het vliegtuig zou moeten zitten en voor mij heeft het juist iets bijzonders als je op zoek gaat naar avontuur dicht bij huis. De enige vraag is; waar moet je naar toe? Door Beleef Friesland werd ik uitgenodigd om de stad Harlingen eens te bezoeken. Harlingen is een plek die ik zelf nog nooit gezien had als optie voor een stedentrip, maar ik was méér dan aangenaam verrast. Het stadje heeft super veel te bieden en is onwijs leuk om een paar dagen te verblijven. Een echte aanrader!

harlingenbootjes

Harlingen

Het centrum van Harlingen ademt in al haar straten de rijke geschiedenis van een drukbezocht havendorp. Je ziet op veel gebouwen nog hints naar het vroegere verleden en je kijkt je ogen uit met alle schattige huisjes en mooie kerken. Ook voelt de zeewind een stuk frisser en gezonder dan de dikke lucht in het centrum van Amsterdam, dus je hebt meteen het gevoel dat je er écht even uit bent. Op de Harlingen Keermuur ligt een lange wandelpromenade waar je heerlijk kunt uitwaaien met uitzicht op de stad en de waddenzee. Bij hele hoge waterstanden wordt de keermuur gesloten en deze waterkering in Harlingen is het laatste stukje Nederlandse kust dat op de oude deltahoogte is gebracht. Bijzonder toch?
De prachtige boten die je tijdens deze wandeling ziet versterken het romantische beeld van vissersdorp aan zee nog wat extra. En wist je dat de haven van Harlingen de belangrijkste haven van de provincie Friesland is?


harlingen1
harlingen3

’t Havenmantsje

’t Havenmantsje stond vorig jaar in de top 100 van beste restaurants van Nederland van restaurantgids Lekker en ligt centraal aan het Havenplein in Harlingen. Het gebouw waarin ’t Havenmantsje gevestigd is was vroeger een rechtbank, maar nu staan de kamers met grote ramen vol met mooi gedekte tafels in een huiselijke sfeer. Zelf heb ik bij het restaurant geluncht (ze hebben net zo’n bijzonder menu voor de lunch als voor het diner), en het was heerlijk! SVH Meesterkok van ’t Havenmantsje heeft dan ook meerdere prijzen gewonnen, waaronder de Gouden Koksmuts in 2007. Omdat de bediening super professioneel en sympathiek is, ben je meteen op je gemak en kun je uren aan tafel zitten zonder je gehaast te voelen. Ik heb er enorm genoten!

havenmantsjeapperetief
havenmantsj
thavenmanstje

Hotspots

Naast heerlijk eten kun je in Harlingen ook prima shoppen. Zo heb je de winkel Koks en Keukenmeiden, vol bijzonder keukenspullen, kookboeken, mooie bakjes en hebberigmakend servies. Perfect dus voor een cadeautje of een originele aanwinst voor in je eigen kast. Voor kleding moet je naar NO18 Fashion, waar ze onder andere merken als Blaumax en Soyaconcept verkopen, of naar ’t Winkeltje, waar ze kleding hebben van Penn&Ink, Moscow en Penny Black. En als je honger krijgt, maar je geen tijd hebt om je te laten verwennen bij ’t Havenmantsje, raad ik je aan om naar Homminga’s fijne winkeltje te gaan. Je kunt er terecht voor allerlei delicatessen, maar ook voor heerlijk belegde broodjes. Precies goed voor een powersnack tijdens het shoppen!

anne-harlingenhaven
harlingenzon
Alle foto’s in deze post zijn gemaakt met de Pentax Q-S1.

Sabine de Witte