Hotspots Reistips

Travel: Rachel Khoo’s Parijs

Iedere dag krijg ik zo’n 150 tot 200 mailtjes, die ik allemaal lees en zo snel mogelijk probeer te beantwoorden, in mapjes sorteer of rechtstreeks de virtuele prullenmand in belanden. Daar zitten af en toe mailtjes tussen waar ik heel blij van kan worden, zoals de uitnodiging om een dagje naar Parijs te gaan. In december kreeg ik deze uitnodiging, afgelopen donderdag was het zo ver. Rachel Khoo nam mij een aantal collega-journalisten op sleeptouw langs haar favoriete hotspots in Parijs. Een dag vol eten, Parijs en op stap met een chef die zich in een Parijse kitchenette met 2 pitjes heeft ontwikkelt tot 1 van de bekendste (tv) koks van dit moment.

Get to know Rachel Khoo

Rachel Khoo (1980) is al een tijdje ontzettend populair als tv-kok, vooral bij de Britse buren. In Parijs kan ze nog over straat zonder hordes om handtekeningen vragende fans, maar iedereen die in de Franse hoofdstad mee doet op het gebied van culinair, weet wie ze is. Khoo verhuisde 8 jaar geleden naar Parijs na een succesvolle carrière als designer/illustrator. Ze was toe aan een nieuwe uitdaging. In haar petit kitchenette in Belleville, sloeg ze aan het kokkerellen. Juist uitgedaagd door de minimale ruimte, besloot ze klassieke recepten een nieuwe invulling te geven. Haar eerste 2 boeken gingen vooral over homemade granola, musli en spreads, het echte succes kwam met Chez Rachel en de tv show geïnspireerd op haar kleine Parijse keuken. Eind februari komt haar nieuwste exemplaar uit, Mijn Franse keuken. Hierin liet ze zich wederom inspireren door klassieke gerechten van Franse afkomst. Per gebied komen recepten met haar nieuwe twist aan bod.

Frenchie to Go

Na een ontbijtje Franse stijl in alle vroegte (de eerste trein naar Parijs, 6.18u, goedemorgen!)en een wild taxiritje met een stijlvolle Engels sprekende oudere Française, ontmoeten we Rachel bij Frenchie to Go. Frenchie to go is sinds 2011 de hotspot voor streetfood, geïnspireerd op o.a. New York, Parijs en voorzien van veel Britse invloeden en ingrediënten. De scepter wordt er gezwaaid door chef Gregory Marchand. De Fransman begon Frenchie, het populaire restaurant in Rue du Nil. Tot voor de komst van Frenchie in 2009 een viezig straatje een beetje verstopt in het 2e arrondissement. Met de komst van het Frenchie imperium, kreeg het een metamorfose en is de straat waar de Parijzenaren verse ingrediënten halen voor hun eigen kookkunsten of komen voor een diner of wijntje bij Frenchie winery. Zelf noemen ze deze metamorfose gekscherend ‘The Frenchie Revolution’. Greg begon zijn carrière als leerling van Jamie Oliver en zag daarna heel wat internationale keukens, voor hij in Parijs neer streek. Weetje: Frenchie was de bijnaam die hij kreeg van Jamie en zijn team. Frenchie to go heeft een gevarieerd aanbod, je kunt hier terecht voor Franse pastries met een twist maar ook voor een hotdog, lobster roll of yoghurt met huisgemaakte granola. Ik ging voor een scone met bacon en maplesirup en sindsdien droom ik er van. Die combinatie! Als iemand een recept hier voor heeft, ik ben je eeuwig dankbaar. Dit is de ultieme traktatie!

frenchie-to-go

Terroirs d‘avenir

Iets wat mij altijd opvalt als ik een Franse (of Spaanse) supermarkt in loop: geen aardbeien in december, kersen in februari etc., veel meer producten van het seizoen. Nou is dat natuurlijk ook iets makkelijker in die landen, omdat er daar veel meer groeit. Seizoensproducten is iets wat in Parijse keukens hoog staat, zeker bij Frenchie. Daar heeft Marchand slim op ingespeeld, hij heeft namelijk zijn leveranciers naar de Rue du Nil gelokt. Terroirs d’avenir is er eentje van en in plaats van alles voor de horeca te houden, ook toegankelijk voor de consument. Eigenaar Samuel Nahon is super enthousiast over het aanbod seizoensproducten, al geeft hij aan dat het tussen februari en april even wat lastiger zal worden. Hij geeft aan dat koks creatiever moeten nadenken over de gerechten die ze willen serveren en de beschikbaarheid van de producten. Juist door seizoensgroenten aan te bieden is hij goedkoper dan de supermarkt en omdat alles lokaal is (regio Île-de-France), kan hij de afkomst van producten garanderen. Hier ga je niet met een boodschappenlijstje naartoe, maar kies je op basis van beschikbaarheid wat je uit je keuken tovert. Terroirs d’avenir bestaat uit een deli met groente, kruiden, kaas en andere dagelijkse benodigdheden, een viswinkel en slager met rotisserie. Hier snoep je een verse oester tussen het boodschappen doen door, neem je een warme gegrilde kip mee naar huis of koop je een hele truffel om indruk te maken op je petit Parisienne. Het voelt een beetje als boodschappen doen met je oma vroeger, niet naar 1 supermarkt, maar verschillende speciaalzaken afgaan, op zoek naar de laagste prijzen en de beste producten. Nostalgie in een nieuw jasje.

terroir

Ferme de Vertessec

Vegetariër zijn in Parijs lijkt me een hele opgave. Ik heb het ooit 3 jaar volgehouden, maar zwichtte weer voor vlees toen ik in een restaurant ging werken. Goed vlees is een feestje en daar ontbreekt het in Parijs nergens aan. Poelier Ferme de Vertessec is een feestje an sich! De familie Petit (geen grap) runt een grote pluimveehouderij iets ten noorden van Bordeaux. Kippen, ganzen, eenden en duiven worden hier diervriendelijk ‘gefokt’. Ze kunnen vrij scharrelen over het erf, krijgen gemiddeld 4 keer langer de tijd om op een normale manier groot te groeien en het slachtgewicht te halen en zijn vrij van antibiotica, hormonen en andere onnodige toevoegingen. Zoon Alexandre runt de Parijse boetiek en dat doet hij met veel kennis, liefde en passie. Hij weet alles over de afkomst, het voer dat ze te eten krijgen, hoe oud de dieren zijn als ze geslacht zijn etc. De hele kippen hebben een bijzonder vriendelijke prijs, al ga je waarschijnlijk niet naar huis met een kip als souvenir. Wil je toch iets lekkers meenemen, dan heb je genoeg keuze uit terrines, verschillende soorten foie, worst en rillettes. Wij krijgen om 11.30u heerlijke pain met een heerlijke pate gevuld met vijgen en foie en een glas wijn voorgeschoteld en even is iedereen stil. Heer-lijk! Ook de pain en wijn kun je hier kopen, prima plek om in te slaan voor een picknick onder de Eiffeltoren!

ferme-de-verresec

Wist je trouwens dat het in Frankrijk verplicht is om de kop van konijnen aan het vlees te laten en te tonen in een winkel of slagerij? Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden er katten verkocht als konijn, erg gevoelig in het land van de chat noir.

Septime

Septime stond al even op mijn verlanglijstje. Momenteel de hit in Parijs waar zelfs sterren als Beyonce & Jay-Z en Kim & Kanye zich het eten laten smaken. Wat goed is voor de celebrities, is goed genoeg voor Rachel en ons. De verwachtingen worden absoluut waar gemaakt tijdens de lunch. Omdat de hele dag al in het teken van eten staat, besluiten we collectief om het 5 gangen verrassingsmenu te laten voor wat het is. De mogelijkheden voor de 3 gangen zijn nog lastig, uiteindelijk kies ik voor rauwe dorade met bloemkool en mosterd, gevolgd door confit de canard en perensorbet met gekookte appel en koekcrumble toe. Voor een 3-gangen lunch betaal je de hele schappelijke prijs van € 28, als je graag de hele middag aan tafel zit ga je voor de 5 gangen voor € 55.
Het interieur is strak, simpel en warm Frans. Hoewel er eigenlijk niets meer bij kon, stond Rachel er op om de fusion thee te nemen als afsluiter. Geen spijt, want het is een heerlijke samenstelling van verse kruiden, fruit en specerijen. Geserveerd in een grote Erlenmeyer is ook het schenken ervan een prachtig ritueel.
Bij Septime zijn ze van de details; de menu’s (zwaar!), de waterflessen, wijnglazen, allemaal keurig voorzien van het Septime logo. Het verraad de achtergrond van de chef, tot de opening van Septime werkzaam in de grafische vormgeving. De service is uitzonderlijk, het mannelijke personeel bijzonder appetijtelijk en je wordt volledig in de watten gelegd. Reserveren is een must, Septime is erg populair! Wil je toch spontaan een poging wagen? Kom dan on-Frans vroeg voor de lunch (12u). Deze truc werkt ‘s avonds helaas niet, de keuken gaat een uurtje voor de eerste reserveringen aankomen pas open.

Septime-parijs

Typisch Rachel

Vanaf de eerste ontmoeting tot het afscheid, is Rachel vrolijk, grappig, toegankelijk en scherp. Ze is in haar element door de informele setting, grapt met de locals waar we afspreken, valt duidelijk in de smaak bij de mannen van Septime en overall is ze een kleine maar sprankelende verschijning. Haar vader komt uit Maleisië, haar moeder uit Oostenrijk en zelf is ze opgegroeid in de UK. Sterallures heeft ze absoluut niet, ze voelt zich niets meer of minder dan een ander. Ze is, cliché maar waar, heel gewoon gebleven. Het enige waar ze zich druk om maakt, is of de rode Tom Ford lipstick niet op haar tanden zit. Goede Franse invloed! Ze reist ontzettend veel, nu voor haar boekpromotie, maar ook tijdens het maken van het boek. Bij voorkeur overnacht ze in een appartement of AirBnb, zodat ze de beschikking heeft over een eigen keuken. Niets is zo frustrerend als ergens zijn, bij voorkeur op een markt, en de verse producten niet kunnen gebruiken.
Uiteraard wil ik van Rachel weten hoe ze haar hotspots selecteert. Ze gaat regelmatig met vrienden ergens eten en met trial en error ontdekt ze haar favoriete plekjes. Ze geeft toe dat het in Parijs niet vaak mis gaat; eten en service zijn daar eerste levensbehoeften, grapt ze. Mooi gezegd en ik snap meteen wat ze bedoeld. Ze heeft de avond voor onze komst een nieuwe favoriet gevonden: Bistrot Bellet. Haar favoriete arrondissement is het 19e, waar ze zelf ook woont. Het is behoorlijk upcoming en een gebied om in de gaten te houden. Hier zit bijvoorbeeld het favoriete restaurant van Brad Pitt en Angelina Jolie, Chez Prune.
Een favoriet gerecht of recept kiezen is voor Rachel onmogelijk, maar ze geeft toe een zwak voor kaas te hebben. Wil je haar mee uit vragen? Met een goede whiskey sour maak je indruk!
Rachel is ondertussen al bezig met de ideeën voor een nieuw boek, iets in de trant van haar kitchen notebook, waarin ze hoopt meer te kunnen doen met haar designskills. Dat belooft veel goeds! Echt een toekomstdroom heeft ze niet, al denkt ze wel dat dit haar laatste jaar in Parijs zal zijn. De kleine kitchenette heeft haar veel moois gebracht, ze is nu toe aan meer ruimte. Het lijkt haar heel leuk om een eigen ruimte te hebben waar ze kan koken en design & illustraties kan maken. Ruimte om mensen uit te nodigen om samen te eten is voor haar een must, het is leuk om lekker te koken, maar niets zo eenzaam als alles alleen moeten opeten. Koken is voor Rachel het leukst als ze kan delen.

Bon app’

Om 15u nemen we afscheid van Rachel, ze moet haar trein halen voor opnames in Londen. Met nog wat laatste tips in de buurt van Septime gaan we allemaal onze eigen weg. Samen met Culy’s Monique struin ik nog even wat over Rue Fabourg Saint-Antoine, pakken we de metro richting Louvre (er zat een Laduree in Le Carroussel, het winkelcentrum onder het Louvre, maar deze was helaas vervangen door een dependance van warenhuis Le Printemps) en slenteren nog even door de beroemde tuinen. Via een Les Marquis de Laduree (de chocoladeshop van Laduree, nieuw op de hoek Rue de Rivoli/rue de Castiglione) namen we allebei een doosje macarons mee en toen was het alweer tijd om terug te gaan richting Gare du Nord.
Voorzien van belegde broodjes en nog een laatste drankje reden we weer in sneltreinvaart richting Amsterdam, moe maar vol van de leuke dag. Zo’n dag voelt altijd veel langer en dankzij de geweldige organisatie bleef er geen seconde onbenut. Bedankt Kosmos Uitgevers voor deze leuke dag, bijzondere ontmoeting en de goede zorgen!

WIN: Mijn Franse Keuken

Gelukkig staat haar nieuwe boek vol recepten en deelt Rachel met alle liefde haar handigheidjes, tips en tricks, zodat je zelf een RachelKhookt kan doen. Wil jij Mijn Franse Keuken op 25 februari in je bus vinden, inclusief persoonlijke boodschap van Rachel? Laat dan in de comments achter waarom jij het kookboek wilt winnen en hoe Rachel Khoo jou inspireert!

A delicious dinner ce soir @ Bistrot Bellet #paris . A must eat for 2014

A post shared by Rachel Khoo (@rachelkhooks) on


Rachel maakte zelf dit filmpje tijdens de Paris tour

Via de Facebook pagina van Kosmos blijf je op de hoogte van al het boekennieuws rondom Rachel Khoo.
Voor alle adressen en meer Parijse hotspots, volg mijn Paris Foursquare list.

Sabine de Witte