Reistips Travel

Travel: reistips voor een verre reis

Afgelopen donderdag kreeg ik eindelijk de bevestiging; volgende week vlieg ik naar Mauritius. In december kreeg ik een uitnodiging van Beachcomber Hotels & Resorts, om hun accommodaties te bezoeken. Mauritius staat in Nederland vooral bekend als paradijs voor honeymoons, maar is ook heel toegankelijk als vakantiebestemming. Voor iedereen die Thailand of Bali al eens bezocht heeft en liever iets minder toeristisch wil bijvoorbeeld. Vakanties testen, iemand moet het doen ;). Ondanks de late bevestiging, ben ik de reis al langer aan het voorbereiden. Verre reizen maak ik niet vaak. Tot nu toe waren Canada en New York mijn enige uitstapjes buiten Europa. Maar ook bij die reizen heb ik me in fasen voorbereid. Dit zijn mijn reistips voor een verre reis.

Fase 1: reisdocumenten

Iets wat natuurlijk voor de hand ligt, maar vaak voor last minute problemen zorgt. De juiste documenten. Hoelang moet je paspoort nog geldig zijn? Voor Mauritius moet je reisdocument tot 6 maanden na je bezoek geldig zijn en er moeten 2 aaneengesloten lege pagina’s beschikbaar zijn. Een visum hoef je niet zelf aan te vragen, je krijgt een toeristenvisum bij aankomst. Check, check, dubbelcheck. Handig dat je zelf niet achter een visum aan hoeft. Voor reizen naar de USA is het belangrijk om op tijd een ESTA aan te vragen. Afgelopen september ging ik ook vrij last minute naar New York, en zou mijn ESTA verlopen terwijl ik er was. Een nieuwe aanvragen was dus een must. In de States kreeg ik de tip om standaard je ESTA te verlengen. Als je eenmaal toestemming gehad hebt is dat vaak makkelijker en deze wordt niet ingetrokken mocht je toch niet op reis gaan. Ondanks dat ik geen visum nodig heb, zorg ik dat ik wel alle gegevens van de ambassade bij me heb (Mauritius ligt in Afrika en valt onder de ambassade van Tanzania). Ik ben uitgenodigd als journalist en je weet maar nooit. Voor alle zekerheid stuur ik een e-mail naar de Nederlandse vertegenwoordiging, waar ik het doel van mijn reis uitleg, aangeef welke afspraken er zijn gemaakt en wat ik eventueel van ze nodig heb. Het gaat mij niet gebeuren dat ik alsnog niet het paradijs in mag!

Deze tekening maakte een vriendinnetje voordat ze 3 maanden ging rondreizen en is een goede basis voor alle reizen

Deze tekening maakte @ikbenjulie voordat ze 3 maanden ging rondreizen en is een goede basis voor alle reizen

Fase 2: Vaccinaties en reisbescherming

Dat is redelijk nieuw voor mij; vaccinaties. Daar hoef je binnen Europa alleen over na te denken als je richting Turkije etc. gaat. Gelukkig is er geen malaria en kom je met de standaard vaccinaties een heel eind. Alleen Hepatitis A is een must, tenzij je geel wilt uitslaan en zit te wachten op leverproblemen. Daarnaast is DTP een must. Mauritius is een tropisch eiland en van november tot en met april vochtig. Dat vergroot infectiegevaar. Omdat ik vooral in hotels en resorts zal zijn, maak ik me daar niet zoveel zorgen mee. Genoeg desinfecterende handgel mee en voor de zekerheid ORS, niet in stilstaand water en gekke poeltjes, ook niet om te pootje baden.
Onmisbaar: zonnebescherming. Mauritius ligt dichtbij de evenaar, de zon is fel en de temperaturen liggen tussen de 27 en 37 graden. Als ik naar buiten kijk klinkt dit hemels, maar dat is het voor je huid absoluut niet. Daarom neem ik af en toe een zonnebank, om mijn huid vast op de zon voor te bereiden en gaat er minimaal factor 30 mee. Ik verbrand niet snel, maar het kristalheldere water en de felle zon zijn zelfs voor mij een gevaarlijke combinatie. Behalve de pijn van zonnebrand, zit ik niet te wachten op een rimpelig velletje, ik neem gewoon geen risico. Andere reisbescherming heb ik eigenlijk niet nodig, wel is het ook in resorts en hotels aan te raden om geen ijsklontjes, ongekookte groente en geschild fruit te nemen. Zorg dat je een overzicht van je vaccinaties en medicijnen bij je hebt en uiteraard een reisverzekering hebt met werelddekking. Ga je op reis om bijvoorbeeld te duiken of andere ‘gevaarlijke’ activiteiten te beoefenen, dan kan het zijn dat je je daarvoor aanvullend moet verzekeren. Zoek dat vooraf goed uit.

Fase 3: Voorbereiden op vliegreis

Met deze reis kan ik niet alleen een bestemming van mijn bucket list afstrepen, maar ook een vervoersmiddel. Ik vlieg namelijk met Emirates in een A380 via Dubai. Helaas, niet in de first class met eigen cabine, bar en jacuzzi, maar ‘gewoon’ economy. Ik vlieg in principe altijd economy, al probeer ik op lange vluchten te upgraden naar Economy Comfort. De laatste lange vlucht zat ik op de heenweg voor een huilende baby. Maar liefst 5 van de 7 uur lang ging het vreselijke geluid door mijn Noise Cancelling heen. De terugweg kon ik voor $50 een Comfort boeken, waar in principe geen kinderen zitten. Gelukkig ben ik klein en heb ik nooit gedoe met beenruimte, maar ik kan me op een lange vlucht heel goed voorstellen dat je dan graag in wat extra ruimte investeert.
De vlucht naar Mauritius duurt ongeveer 14 uur, maar is opgedeeld vanwege de overstap in Dubai. Fijn om tussendoor even de benen te kunnen strekken en vanaf het vliegveld iets van de bijzondere wereld van Dubai mee te krijgen. Zowel op de heen- als terugweg zit er 3 tot 4 uur transfertijd tussen de vluchten. Genoeg om rustig over te stappen, op te frissen en iets gezonds te eten en drinken.
In de aanloop naar een langere vlucht probeer ik de dagen ervoor extra vroeg te gaan slapen en gezond te eten en drinken. Even geen alcohol, lange avonden doorwerken, maar ontspannen. Omdat eten in het vliegtuig anders smaakt door de hoogte, neem ik graag zelf wat Sultana koekjes, gedroogde cranberry’s of muesli repen mee. Er zijn ook producten, zoals FlyFit, die zorgen dat je gezonde snacks kunt eten die extra vitamine c en ijzer bevatten of tomatenextract, wat de kans op trombose vermindert.

In de handbagage op een lange vlucht:

 • desinfecterende handgel
 • facial spray – mijn favorieten zijn Kiehl’s en La Mer
 • lippenbalsem – Rosebud Salve en La Prairie zijn voor mij onmisbaar
 • tandenborstel + tandpasta
 • deodorant – in rollervorm want een spuitbus mag niet
 • oogmasker
 • headset (investeer in een Noise Cancelling als je vaker vliegt, ik ben iedere vlucht zo blij met mijn Bose en ik kan me dankzij de headset makkelijker van de drukke omgeving afsluiten)
 • kauwgom – zeker als je gevoelige oren hebt onmisbaar
 • make-up tasje – ik heb altijd een aantal basisitems in een toilettasje in mijn handbagage, mocht mijn koffer ergens stranden dan zie ik er nog enigszins flatteus uit. Geen uitgebreide oogschaduw pallets, maar droge poeder, mascara, oogpotlood en blush
 • contactlenzen – tijdens het vliegen draag ik altijd een bril, maar zodra ik geland ben draag ik liever mijn lenzen. Dat scheelt een extra zonnebril en ik voel mezelf met lenzen iets minder snel ‘slonzig’ na een vlucht
 • warme sokken – je weet zeker dat je in een vliegtuig niet kunt slapen als het koud is
 • shawl – om je nek tegen de kou, als deken, over je hoofd als je echt met rust gelaten wilt worden

Fase 4: Activiteiten

Vaak wil je tijdens een verre reis van alles doen en zien. Je kunt het op z’n beloop laten en ter plekke kijken wat er op je pad komt, maar voor sommige dingen is het wel handig om van te voren het een en ander vast te leggen. Zo wilde ik een auto huren, maar ze rijden op Mauritius links. Ai… Nu ben ik dus op zoek naar een chauffeursdienst, zodat ik wel zelf de vrijheid heb om te kunnen doen wat ik wil, zonder het ongemak van links rijden.
Mauritius heeft een indrukwekkende flora en fauna en dan kun je wel op je lijstje zetten dat je er walvissen wilt zien, maar het is wel zo handig om te checken of dat haalbaar is in het seizoen dat jij er bent. Vanuit Beachcomber Hotels en Resorts worden heel veel activiteiten georganiseerd en aangeboden, dus ik hoef me daar niet zo druk om te maken.
In IJsland heb ik veel excursies ter plekke geregeld, omdat het rond de Paasdagen was en ook daar alles afhankelijk van het weer is. Het leek mij zonde van het geld om een excursie walvissen kijken te boeken en geen walvis te zien vanwege de mist of helemaal niet uit te kunnen varen. Zelf houd ik een beetje de regel aan: is het een lastige, schaarse activiteit die populair is? Dan vooruit boeken.

Fase 5: Inpakken

Stiekem is inpakken voor Mauritius lastiger dan voor Lapland. Zeker omdat het hier koud is, is het lastig in te schatten of je volgende week echt de hele week in je bikini rond kan lopen. Goed excuus om je zomergarderobe weer tevoorschijn te halen, uit te zoeken en eventueel nieuwe items aan te schaffen. Gelukkig kom ik een heel eind en ben ik alleen nog op zoek naar iets van waterschoenen, aangezien Mauritius heel veel koraal heeft en ik een soort van paranoia ben om mijn voeten open te halen. Vroeger heb ik ooit op een los tegeltje in het zwembad getrapt, met een behoorlijke wond en enorm bloedspoor het hele zwembad door. Midden in de zomer… Vervolgens kreeg ik via mijn voet een bacterie uit India die mij het leven behoorlijk zuur heeft gemaakt, dus wil ik zelf graag ieder risico op wondjes vermijden.
Verder ga ik vooral mijn eigen opgelegde 7 pieces regel uitproberen zodat er veel ruimte in mijn koffer is voor zonnebrand, (onderwater)camera, snorkelset, zonnebrillen, boeken en tropische souvenirs op de terugweg. De 7 pieces regel is nog wel een uitdaging; in de resorts wordt je toch behoorlijk gekleed verwacht, zeker tijdens het diner. De oplossing daarvoor: een maxi-rok! Te dragen als jurk met een riem, of netjes met een geklede top of satijnen blouse. Ook onmisbaar: een sarong. Een gewone shawl is te warm en je dure zijden exemplaren wil je niet laten verkleuren door de zon. Stop een sarong ook altijd in je handbagage, tegen de zon, als bedekking bij culturele bezoekjes etc. De beste inpaktip: rol je kleding. Dan blijven ze beter kreukvrij, past er meer in je koffer en en tussen je kleding kun je nog spullen kwijt.
Begin op tijd met inpakken en maak lijstjes en stapels. Hoewel ik donderdag pas vertrek begin ik morgen met het klaarleggen van dingen die ik echt niet mag vergeten, schrijf ik op welke kleding ik mee wil nemen en zorg ik dat alles wat nog gewassen moet de was in gaat. Nog een tip: soms kun je beter niet je dierbaarste sieraden en mooiste items meenemen, zeker niet buiten Europa. Of je raakt je mooie ring kwijt op het strand, laat hem ergens slingeren of erger. Je neemt geen onnodige risico’s qua je eigen veiligheid en gezondheid, doe het dan ook niet met spullen.

Dit vind ik een hele fijne checklist qua inpakken:
paklijst

Fase 6: Voorpret

Alle voorbereidingen worden een stuk leuker als je ondertussen vast:

 • een passende Spotify list samenstelt (en deze op offline modus zet, zodat je geen internet nodig hebt om er ter plekke van te genieten)
 • je nagels voorziet van een zomers kleurtje, mijn persoonlijke favoriet is Chanel Holiday voor zomerse tripjes
 • je jezelf trakteert op een goede zonnebrand, dagcrème met SPF, bodylotion van je favoriete parfum (draag ik de zon liever geen parfum op je huid vanwege verkleuringen of kies eentje die er speciaal voor gemaakt is, ik draag vaak een bodylotion, ook minder sterk qua geur wat weer handig is qua insecten/wildlife)
 • goede research is het halve werk, ook voor je planning. Koop een reisgids, struin het net af en lees alles wat je kan. Schrijf op wat je wilt gaan doen, check of dit qua seizoen en reistijd haalbaar is en maak je itinerary. Ik maak ruim van tevoren een Foursquare lijst aan met plekken die ik wil bezoeken, daar zet ik ook de gegevens van mijn hotel etc. in. Dit is weer gekoppeld aan mijn agenda, zodat ik ook zonder internet terug kan zien waar ik ook alweer heen moest. Wat mij zelf heel veel rust geeft, is TripIt. Al mijn reizen zet ik daar in; vluchtgegevens, hoteladressen, vaste afspraken. Ook die is gekoppeld aan mijn agenda, zodat ik altijd toegang heb tot benodigde gegevens. Zet er ook je boekingsnummer, de website, contactpersonen etc. in, mocht er ter plekke iets niet geregeld zijn, dan kan je alles makkelijk laten zien
 • koop een goede afsluitbare reistas/reiskoffer die je makkelijk kunt herkennen op de bagageband. Ik ga nergens heen zonder mijn witte Rimowa en een aantal Longchamp tassen. Een groot model zit standaard in mijn koffer voor extra aankopen etc., die kan ik dan op de terugweg inchecken of op reis gebruiken als strandtas, want waterafstotend
 • schrijf je in voor een loyalty programma van je vervoerder, zowel met het vliegtuig als met de trein heb je daar vaak snel voordeel van. Ook als je denkt dat je de rest van het jaar nooit meer met die aanbieder reist, punten blijven vaak 2 jaar geldig. Alle beetjes helpen en je wordt met een loyalty programma nou eenmaal sneller beloond met een upgrade of andere fijne treatment
 • ga op tijd naar de airport om daar nog even wat tax free items in te slaan die je op je eindbestemming nodig hebt, zo bespaar je op je producten en het scheelt een hoop stress omdat je anders misschien te laat komt
 • reis je meer dan 4x per jaar vanaf Schiphol? Overweeg dan eens Privium. Iedere reis begint dan ontspannen en comfortabel; wachten kan bijna niet aangenamer. In de clublounge is eten gratis, je krijgt bij een aantal airlines voorrang, je hoeft niet te wachten bij de paspoortcontrole als je van buiten een Schengen-land komt want je mag met je pas en irisscan gewoon doorlopen en krijgt bovendien korting bij veel winkels op Schiphol. Zeker een aanrader als je vaker alleen reist
Long haul travel essentials

Vanaf volgende week vrijdag kun je wat jaloersmakende foto’s vanaf het paradijselijke Mauritius verwachten. Wellicht is het een schrale troost dat ik gewoon aan het werk ben en ‘slechts’ 1 helemaal vrije dag heb. 12 Februari vier ik mijn verjaardag en trakteer ik mijzelf op een dag niets, want kijken hoe een vakantiebestemming is, kan natuurlijk niet zonder een dagje zelf het vakantiegevoel te hebben.

Hoe bereid jij je voor op een verre reis? Heb je een vaste routine, laat je alles op z’n beloop of ben je net als ik, een tikkeltje control freak? En nog belangrijker; als je een vakantie gaat boeken, waar let je dan op en waar moet een bestemming aan voldoen? Dan kan ik daar bij Mauritius extra goed op gaan letten. Handige tips en tricks zijn altijd welkom! 🙂

Sabine de Witte