Reistips Travel

Travel: start-up spotlight

31/03/2014

Het leukste aan reizen is het ontmoeten van nieuwe mensen. In mijn geval zijn dat vaak start-ups en ik vind niets leuker dan met mensen in contact komen die heilig geloven in hun oplossing. Alles ontstaat uit een behoefte of gevoel en dat levert mooie verhalen op. Als ik op wat voor manier dan ook kan helpen doe ik dat graag, mits ik er echt in geloof. De afgelopen weken krijg ik veel start-ups die beweren de travel industry op z’n kop te gaan zetten. Daar moet ik altijd een beetje van grinniken, want als je zo hoog van de toren blaast, moet je wel heel wat waar weten te maken. Sommige start-ups kunnen dat, anderen bewijzen door gewoon ‘te doen’, dat ze succesvol reisgedrag kunnen veranderen, zoals AirBnb. Deze selectie moet je als reisgek in ieder geval in de gaten houden!

Flyr

flyr
Vliegtickets kopen. Als je eenmaal hebt besloten om te gaan, dan moet dat iets leuks zijn. Geen urenlange zoek- en vergelijksessies. Wist je dat je gemiddeld 6,5 uur besteed aan het researchen, nadenken en uiteindelijk boeken binnen een periode van 29 dagen? Juist ja, de meeste tickets worden bijna een maand later pas geboekt. In afwachting van korting, betere deals, meer zekerheid. O en dat doen we door gemiddeld 22 websites te bezoeken. Dag voorpret! De bedenkers van Flyr springen hier perfect op in. Een vliegticket boeken op een site die er mooi uit ziet, flexibel is, je waarschuwt als er binnen 7 dagen betere tarieven verwacht worden en waar je kan wijzigen of cancellen zonder torenhoge extra kosten mocht het je toch niet uitkomen. Travel ahead. Maar hoe dan? Er zit een heel team van data analisten, gespecialiseerd in air faires. Door hun ervaring, de voorspellingen en jouw reisgedrag, krijg je het beste advies.
De app is nog in beta, je kunt het dus nog niet zelf uitproberen. Wel kun je je aanmelden voor updates, zodat je als eerste weet wanneer Flyr beschikbaar is. Ik ben een gelukkige bèta tester en voor mij is deze website een dream coming true… Het verhaal achter het ontstaan van Flyr is voor frequent flyers vast herkenbaar.

Bon Voyaging

bon-voyaging
Een reis samenstellen met meerdere mensen of tips van anderen op 1 plek verzamelen, ik vind het iedere keer weer een drama. Tips staan verspreid over Twitter, e-mail, ergens een Facebook privé-bericht. Aan de hand van een oproep van mijzelf kan ik ze nog wel terug vinden, maar de random tips verdwalen altijd een beetje. En als ik dan ergens heen ga, weet ik ‘O ja, X had me een lijst met tips voor bestemming Y gestuurd. Waar ook alweer?’ Bon Voyaging maakt het makkelijker. Je kunt al je inspiratie op 1 plek bewaren door ze vanuit je browser of de app op te slaan. Vervolgens analyseert de app de locaties en stippelt een route uit. Deze kun je zelf finetunen zo vaak je wilt. Super handig en het design is prachtig! Als ze de mogelijkheid toevoegen om andere apps als Foursquare toe te voegen, gaat dit door mij dagelijks gebruikt worden! Hun slogan ‘Travel well and be well traveled’ sprak mij enorm aan en dat was ook de ervaring na het maken van een itinerary.

AirHelp

airhelp
Je bagage raakt zoek, je hebt uren vertraging zonder updates, je wordt staande gehouden bij de passport control. Wat doe je? Waar heb je recht op? In veel meer gevallen dan je denkt heb je recht op geld. Nou is het claimen en invullen van formulieren niemands hobby, zeker niet als je onzeker bent over het vervolg van je journey. AirHelp helpt je bij het claimen van geld. Klinkt mooi en dat is het ook. Er is een mobiele app en website met allebei een slick design, fijne en handige user interface en slimme stappen. Binnen 3 minuten heb je je claim ingevuld en geeft daarmee alle ellende van telefoontjes, kastjes naar muur situaties en moeilijke dossiernummers uit handen. Krijg jij geld terug, dan ontvangt AirHelp daar een klein percentage van. Mij is dit 1x overkomen en behalve vertraging bleef mijn koffer ook nog eens in Amsterdam achter, terwijl ik ’s avonds een feestje in Londen had. Niet grappig. Dankzij mijn American Express credit card kon ik voor een fijn bedrag shoppen, bij de airline kon ik pas na 24uur first needs claimen. Wel kreeg ik daar weer een voucher van, te verzilveren als ticket of in cash. De ellende van het bellen, onzekerheid over je bagage en verplicht moeten shoppen… Niet grappig. Als AirHelp toen had bestaan, was ik zo blij geweest! Aanrader, dit maakt al je ongemakken een stuk prettiger!

Shyp

Ok, deze is eigenlijk niet voor reizigers maar voor mensen die emigreren, langer blijven dan gepland of iets heel belangrijks vergeten zijn. Of juist regelmatig pakjes versturen. Zelfs binnen Nederland verstuur ik pakketjes het liefst via UPS, want met alle andere bezorgers is er wel eens iets kwijtgeraakt, stukgemaakt of veel te laat aangekomen. Pakjes opsturen stel ik vaak uit omdat ik geen verpakking heb of omdat er geen postkantoor in de buurt zit omdat het aangetekend moet etc. Shyp lost dat op. Je stuurt een foto met de app, zij weten wat ze aan verpakking nodig hebben. Je geeft door waar het pakketje heen moet, het wordt opgehaald en de hele afwikkeling van verzending, inpakken en opslaan, regelen zij. De service is net gelanceerd in San Francisco en een groot succes. Voor een minimumprijs van $5 + de gewone verzendkosten nemen ze je veel vervelend werk uit handen. Can I have this in Amsterdam real soon please?!

http://youtu.be/DheulkmtR7Y

Heb jij een handige app of website die voor jou het reizen leuker maakt?

Sabine de Witte