Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow Me!

tips

Travelwish: Ålesund

18/10/2014

Een tijdje terug ging Anne met VisitNorway op perstrip naar Noorwegen en ik ben er zelf ook al eens op zoek geweest naar het Noorderlicht. Het land heeft officieel een klein stukje van mijn hart gestolen, maar omdat reizen in Noorwegen meestal toch geassocieerd wordt met een sportieve wildernisvakantie, wilde ik voor mijn travelwish eens de andere mogelijkheden onderzoeken. Zo kwam ik terecht bij het stadje Ålesund, dat bekend staat om haar Art Nouveau architectuur.

Ålesund

In 1904 brandde bijna alles in Ålesund tot de grond toe af en tijdens de wederopbouw, die maar drie jaar geduurd heeft, heeft de stad haar bekende gebouwen in Art Nouveau stijl gekregen. Of je de stad nu ziet stralen in het avondlicht of van veraf ziet glinsteren in de regendruppels, het is hoe dan ook een adembenemend gezicht. Tel de heerlijk frisse lucht en de mooie natuur in de omgeving daarbij op en je snapt dat het een geweldige vakantiebestemming is. De klassieke architectuur betekent trouwens niet dat Ålesund geen hip stadje is, je kunt er ook geweldig eten in leuke restaurants en er zijn verschillende toffe winkels die volhangen met hebberigmakende kleding en andere musthaves. Met haar veertigduizend inwoners is Ålesund niet erg groot, maar omdat er ieder jaar relatief veel toeristen komen zijn ze goed voorzien qua hotels en restaurants. Zo heb je bijvoorbeeld het Brosundet, op het eerste oog mijn favoriet, een klein boutique hotel met één hele speciale kamer.. De Molja Vuurtoren.

molja-lighthouse

De vuurtoren is 150 jaar oud en het kleine hotelkamertje bovenin is slechts 3 meter breed, maar toch zal het je een slaapbeleving bieden die je niet snel zult vergeten! Het bed is op maat gemaakt en biedt door een klein raampje een prachtig uitzicht op de zee. Omdat de hotelkamer natuurlijk wat verder van de hotellobby verwijderd is dan de meeste kamers en je liever niet in je badjas door het dorp heen baggert, wordt het ontbijt op bed geserveerd (inclusief heerlijke wijn en vers fruit). Wauw!

Geirangerfjord

geirangerfjord
Vanuit Ålesund ben je ook in no time bij Geirangerfjord, een stuk van de Noorse Fjorden dat onderdeel is van het UNESCO werelderfgoed. Je kunt bijvoorbeeld met de ferry in een paar uur langs de prachtige watervallen en imposante rotsen varen of een dagje roadtrippen en langs de bijzondere uitzichtpunten rijden. Een tof stadje dat je de nodige luxe kan bieden en die overweldigende natuur binnen handbereik is natuurlijk de perfecte combinatie voor op mijn travelwishlist.

alesund-geirangerfjord

Wat vind jij van Noorwegen als vakantieland? En waar zou jij het liefst naar toe gaan?

Sabine de Witte

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow Me!