Reistips tips

Travelwish: Koningsdag

Het kan je niet ontgaan zijn: vandaag is het Koningsdag. Skyscanner zette daarom voor iedereen die net als ik liever de drukte wil ontvluchten een aantal Koninklijke bestemmingen op een rijtje. Een originele, en wat mij betreft veel leukere, manier om Koningsdag te vieren!

Willemstad, Curaçao

Handelskade_Willemstad
Deze stad lijkt vernoemd naar onze Koning (maar is dat uiteraard niet). Toch zijn in de hoofdstad van dit tropische eiland diverse referenties aan ons koningshuis te vinden. Willemstad wordt door zijn kenmerkende architectuur ook wel ‘het Amsterdam van het westelijk halfrond’ genoemd. Zo loop je bijvoorbeeld over de Koningin Emmabrug en verken je Julianadorp. Opvallend: veel van de gebouwen zijn ontworpen door Portugezen. Gelukkig is er dan altijd nog een wijk Pannekoek om beslag op te leggen.

Kroonstad, Zuid-Afrika

kroonstad-zuid-afrika
Kroon je tot koning in het land van de safari: Zuid-Afrika. In het noordelijke deel van het land vind je Kroonstad – gesticht in 1855 en vernoemd naar het paard Kroon. Rond 1900 was Kroonstad zelfs kort de hoofdstad van de Vrijstaat Republiek. Uit deze tijd zijn veel oude gebouwen bewaard gebleven, zoals een oude markthal, gemeentehuis en postkantoor. Kampeer of picknick ook zeker in het Kroonpark, de plek voor inwoners om te ontspannen. Deze plaats is de kroon op jouw vakantie naar Zuid-Afrika.

Koningssteden, Marokko

koningssteden
De vier bekendste steden van Marokko staan ook bekend als ‘Koningssteden’. Fez is de culturele en spirituele hoofdstad van Marokko, het oude centrum staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst. En niet voor niets. Marrakesh is de ‘parel in de woestijn’ vol met toeristische hoogtepunten: de Koutoubia-moskee, de Medersa Ben Youssef, de prachtige tuinen en paleizen en het centrale plein Jeema el Fna. De derde stad is Meknez, vooral bekend om zijn vele monumenten en paleizen. Ook deze ommuurde stad staat op de UNESCO-lijst. De laatste koningsstad is Rabat, de huidige Marokkaanse hoofdstad. Tijd voor Maroc ’n roll.

Orange, Frankrijk

orange-frankrijk
Onze Franse vrienden mogen niet ontbreken op de lijst van koninklijke bestemmingen. En welke plaats is er dan bijzonderder dan diegene die is vernoemd naar dé kleur van Koningsdag: oranje? Precies. Orange ligt in de Côtes du Rhône-streek, waar je volop wijnbouw vindt. Onder meer Châteauneuf du Pape, Vacqueyras, Beaumes en Crozes-Hermitage komen ervandaan. Ruiken, proeven en genieten maar dus. Net als al die feestende Hollanders in Amsterdam. Alleen dan net een ‘un petit peu’ stijlvoller.

En wat ga jij vandaag doen?

Sabine de Witte