travelwish

Travelwish: Lapland

Als je zeker wil zijn van een witte kerst dan is het verstandig om tijdens de feestdagen een korte vakantie naar het buitenland te plannen, want met het Nederlandse weer weet je het nooit zeker. Via hotels.com kwam ik toevallig op deze drie droombestemmingen in Lapland, waar alle ingrediënten aanwezig zijn voor heerlijke feestdagen: ruige landschappen, spannende wintersport activiteiten en verrukkelijk Scandinavisch eten. Een unieke bestemming die zeker een plekje als travelwish verdient!

Saariselkä

Het kleine, maar sfeervolle dorp Saariselkä ligt in het Nationaal park Urho Kekkonen in het noorden van Lapland. De unieke omgeving van wildernis met hoogvlaktes en meren, zorgt ervoor dat je volledig kan ontspannen en genieten tijdens de kerstdagen. Saariselkä ligt 250 kilometer boven de poolcirkel en is hiermee een van de beste spots om het Noorderlicht te bewonderen. (Yes please! Jullie weten dat ik onwijs fan geworden ben van het Noorderlicht, haha.) Ondanks dat Saariselkä enigszins afgelegen ligt, is er best wel veel te doen. Naast het spectaculaire Santa’s Resort in Kakslauttanen, de woonplaats van de Kerstman, dat op nog geen 15 minuten ligt vanaf het centrum, heeft Saariselkä verschillende restaurants, bars en een indoor zwembadcomplex. Heerlijk ontspannen dus!

Jukkasjärvi

ice-hotel
Het Ice Hotel in het Zweedse deel van Lapland voldoet aan ieders wensenpakket van een échte winterse kerst. Het hotel is namelijk helemaal opgebouwd uit sneeuw en uitgehouwen blokken ijs en wordt tijdens de kerst compleet omringd door super veel lichtjes in de bomen. Het hotel is een ware parel in een unieke omgeving en ook vanuit hier kun je het Noorderlicht zien. Op eerste Kerstdag kunnen toeristen zelfs deelnemen aan de traditionele fakkeltocht en genieten van het kerstconcert in de dorpskerk. Tof!

Levi

145829-Lapland Levi-4561f0-large-1413903790
Levi, een van de mooiste en beste wintersportplaatsen van Lapland, biedt alle ingrediënten voor een sportieve en magische kerst. Hoewel dat sportieve niet helemaal mijn ding is, is het landschap hier adembenemend en zijn er genoeg andere manieren om je te vermaken. Iets rustiger aan doen kan namelijk ook: je kunt je laten verwennen in Spa Hotel Levitunturi, een ware oase aan de voet van het gebergte. Ook is het mogelijk een wandeling te maken in het centrum, waar de kerstmarkt en de enorme kerstboom de bezoekers verwelkomt.

Sabine de Witte