Travel travelwish

Travelwish: Transsiberië Express

Transsiberie Express

Sinds mijn avontuur in Thailand heb ik het in mijn hoofd om een tijdje alleen rond te gaan reizen. Reizen als in, met een backpack. Ik was er heilig van overtuigd dat ik hiervoor weer naar Thailand zou gaan, maar er zijn zoveel andere bestemmingen die nog op mijn bucket list staan. Een zondagmiddag Pinterest plaatjes kijken en op het web surfen en ineens zit de Transsiberië Express in je hoofd.

Transsibirie

Ik ben wel van extremen. Na het witter dan witte landschap van Noors-Lapland raakte ik in Jordanië lichtelijk geobsedeerd door woestijnlandschappen. Mongolië en Siberië beloven een combinatie daarvan. Vanuit een trein verschillende landschappen ontdekken lijkt me een unieke en bijzondere ervaring. Niet alleen de veelbelovende landschappen lijken me een ontdekking tijdens deze reis, ook de diverse landen waardoor deze iconische trein de afstand aflegt. De treinreis doorkruist zeven tijdzones.

Chinese muur

Transsibirie trein

Tijdens deze ultieme treinreis wordt ruim 9000 kilometer per trein afgelegd waarbij ontspanning, natuur en wereldsteden elkaar afwisselen. Vanuit de trein is de natuur, de gastvrijheid en de cultuur van verschillende nationaliteiten een interessante gewaarwording.

In drie weken rijdt het Transsiberië Express van Moskou naar Beijing, waarbij Siberië en Mongolië fascinerende bestemmingen zijn, evenals Moskou, Irkutsk en Datong; met een bezoekje aan de Hangende tempels in Datong en de Chinese muur en de Verboden Stad in Beijing. Een extra uitstap naar het Terracotta leger in Xian is een prachtige toevoeging voor wie wat meer reistijd te besteden heeft.

Mongolië en Siberië lijken niet de meest voor de hand liggende vakantiebestemming, juist daarom alle reden om dit onontdekte deel van de wereld te ontdekken per trein. Een uitgestrekt landschap van leegte en rust, een heerlijke gedachte gezien de drukte in Nederland. Voor ons Nederlanders is fietsen een dagelijkse bezigheid, in Mongolië is dit het paard of de kameel. Een vervoersmiddel wat bijna een must is voor toeristen om ermee op pad te gaan. De nationale parken, die voor Mongolië en Siberië belangrijke toeristische bezienswaardigheden zijn, staan bekend vanwege haar prachtige valleien, rotswanden, rivieren, nomadenfamilies en meer.

Eindeloze bergen

Mongolie

Om de beleving van deze reis compleet te maken wordt er overnacht in nomadententen bij lokale families, je slaapt in een Yurt of Ger. In Siberië kun je overnachten bij lokale families in een homestay. Veel leuker dan in een hotel en zelfs authentieker dan in de backpack hostels.

De beste reistijd om de Transsiberië express te doen loopt van mei tot en met september. Maar voor wie tegen kou kan, het mooiste seizoen is hartje winter.

treinspoor

De exacte route van de Transsiberië express op de kaart:

Sabine de Witte