food fest

Tweede Sapmeesters detox: ervaringen van Monique van Loon en Sabine

sapmeesters sapkuur gen

Zeven jaar geleden was het de eerste keer dat ik Monique van Loon voor het eerst ‘in real life’ zag. Natuurlijk volgde ik haar al tijden, want Monique had op jonge leeftijd al ontdekt hoe websites werken. De aanleiding van onze ontmoeting: we deden allebei op hetzelfde moment een (gesponsorde) sapkuur van Sapmeesters. Inmiddels ploffen we minstens eens per maand bij elkaar op de bank of eten we ergens – onze gezamenlijke hobby – en zijn we goede vriendinnen.

Begin januari kreeg ik weer een uitnodiging van Sapmeesters om een sapkuur te volgen en appte ik Monique of ze toevallig dezelfde mail had gehad, want ik vond onze vriendschap, voortgekomen uit vruchtensapjes, wel een bijzondere aanleiding! En dat terwijl ik voor mijn gevoel bij de eerste kuur ontzettend chagrijnig was, want ik vond hem destijds best pittig. Het hielp niet dat ik op de derde dag moest vliegen, ik krijg weer hoofdpijn als ik denk aan de hoofdpijn van toen! Niet zo handig, weet ik nu…

menu sapkuur sapmeesters

Ervaringen Sapmeesters Gentle (1200 kcal) sapkuur van Monique en mij

De eerste keer deden we de zware kuur: helemaal geen vast voedsel. Deze keer volgen we drie dagen de Gentle kuur. Niet gelijktijdig, want onze ‘eetagenda’s’ lopen deze keer niet sync, maar een week na elkaar. Ik begin en de sapjes worden op dinsdagochtend bij mij in bevroren staat thuisbezorgd. Naast de negen sapjes, horen bij deze sapkuur voor 3 dagen citroen,- cranberry- en aloë vera shots, 3 verse soepen, thee, bouillon, een zakje amandelen, zeewiercrackers en een aantal low-carb tussendoortjes. Hence de 1200 kcal die je tijdens de kuur alsnog binnen krijgt. Hoe hebben we deze sapkuur allebei ervaren?

Wat was voor jou de reden om een sapkuur te doen?

Monique: Ik vind het lekker om in januari een sapkuur te doen, niet om af te vallen, maar om mijn lijf een lichamelijke maar vooral ook mentale reset te geven. Even heel erg bewust zijn met wat je allemaal tot je neemt: welke cravings heb je eigenlijk tussendoor (en wat doe je daarmee?). Daarnaast vind ik alle vitamines ook altijd echt een boost voor m’n gezondheid en energie-level.

monique van loon sapmeesters sapkuur

Sabine: In december mag alles, een regel die er een beetje ingeslopen is. Maar ook de rest van het jaar eet ik graag lekker, maar dat is niet per se gezond. Het jaar beginnen met een gezonde start en een kleine reset voor je lijf vind ik daarom een fijn gevoel. Zeker in de winter als je weerstand het zwaarder te verduren krijgt, kan ik wel een vitamineboost gebruiken. Net als bij Monique is afvallen voor mij totaal geen doel op zich, al vind ik het wel intrigerend wat zo’n detox met de getallen op de weegschaal doet

Vond je het vergelijkbaar met je eerste sapkuur ervaring, waarom wel/niet?

M: Ik kon mijn vorige verslag van jaren terug gelukkig teruglezen, en ik denk wel dat het vergelijkbaar was. Dit keer had ik echter niet de klei-shots, want die vond ik toen echt vreselijk, haha. Ik denk dat enigszins vergelijkbaar was, ook vooral de dikte van de sapjes en het feit dat ik tussendoor heel even heb gecheat 😉

S: Ik vond ‘m de vorige keer een stuk zwaarder, wat deels aan de kuur lag maar ook aan mijn dagindeling destijds. Toen vroeg ik alle dagen het maximale van mijzelf en ging ik zelfs op reis, nu was ik een stuk milder voor mijzelf.

sapmeesters sapkuur sabine de witte

Eten speelt bij ons een grote rol, heb je expres dingen gelaten om niet met eten in aanraking te komen? (events, etc.)

M: Ja, ik heb bewust een aantal events niet gedaan, bijvoorbeeld een borrel met hapjes bij Soho House, want dat is echt het kat op het spek binden, haha. Helaas ging mijn gewone werk wel door, dus zat ik de hele dag te schrijven over eten en foodfoto’s en video’s te kijken. Lastig!

S: Ja, ik heb alle events van die week aan me voorbij laten gaan, om me niet te laten verleiden. Geen etentjes, borrels of sociale gezelligheid. De dag voor de kuur heb ik me overigens niet echt voorbereid, ik liet mijn smaakpapillen nog heerlijk verwennen bij Hoofdstad Brasserie met een uitgebreide lunch vol bubbels, wijn en steak tartare. Oeps.

Heb je een moment van zwakte gehad en zo ja, ben je toen de mist in gegaan en heb je iets gegeten wat niet bij de kuur hoorde?

M: Ja, ik heb bij de soep ’s avonds af en toe wat soepstengels gegeten. Ik vond de soepen echt een aanwinst, zowel handig als lekker, maar ik had écht even wat knapperigs nodig. Ik denk dat ik qua smaak weinig miste tijdens de kuur, maar ik heb soms echt even iets van structuur nodig! Ook had ik soms overdag een zwak moment, maar dan kwamen de bijgeleverde snacks goed van pas.

S: De laatste sapdag was een vrijdag en rond borreltijd zag ik iedereen met een biertje en wat lekkers, ik had er een vrijdagmiddagborrel met cider en goed gezelschap voor laten schieten en heb die avond gefrustreerd op de bank gezeten, om maar vroeg naar bed te gaan. De tussendoortjes heb ik niet gebruikt tijdens de kuur, alleen de soepjes en bouillon. Het voelde voor mij toch een tikje vreemd om tijdens een sapkuur iets vast te eten. Bovendien vond ik de sapjes vullend genoeg. Overigens heb ik de Lubs Lemon Spirulina bars in meervoud ingeslagen bij de Ekoplaza, want die waren heerlijk!

Hoe vond je de sapjes qua smaak, textuur en vulling?

M: Eigenlijk allemaal heel erg lekker. Zeker ook de groene, die ik normaal een stuk heftiger vind, waren erg smakelijk. Wel vond ik het persoonlijk jammer dat ALLE sapjes dik van structuur waren. Ik snap wel waarom, het is ook fijn om ergens op te kauwen, maar qua ‘handigheid’ was het soms wel lekker geweest om een dun en heel vloeibaar sapje tussendoor te drinken.

S: Ik vond ze allemaal lekker, ik drink ’s ochtends heel vaak smoothies dus aan gekke combinaties en groente ben ik wel gewend. Er was er eentje waar ik ontzettend naar uitkeek, de Cinnabomb vond ik alleen echt heel vies. De andere sapjes zijn al vrij dik, maar dit was gewoon loddige pap. En de structuur van pap trek ik echt niet. Er zaten ook nog muesli en rozijnen in, en dat snap ik niet in een sapkuur. Dus dat was een kleine teleurstelling.

Had je de kuur ook zonder soepen en tussendoortjes kunnen afmaken?

M: Hmm, dan was het een stuk lastiger geweest. Vooral de warme soep ’s avonds vond ik echt onwijs fijn.

S: De tussendoortjes heb ik dus niet tijdens de kuur genomen, behalve de thee, soepen en bouillon. Ik vond de soepen – die ik net als Monique ’s avonds nam – wel echt heel fijn. Zeker als ik niet echt eet heb ik het continue koud, dus dit was zeker op de koudere winterdagen een aangenaam opwarmertje. Daarom hing ik ook de hele dag aan het thee infuus, haha!

Wat vond je van de tussendoortjes?

M: Lekker! Vooral de lijnzaad-zeewier crackers waren favoriet, die heb ik later zelfs nog bijgekocht bij EkoPlaza. En ik had, op de verpakking afgegaan, echt niet verwacht dat ik die zo lekker zou vinden.

S: Tijdens de kuur heb ik ze niet genomen, maar de thee van Jacob Hooij in verschillende smaken wel en dat vond ik fijne afwisseling. Na de kuur ben ik de tussendoortjes gaan eten en de lijnzaad-zeewier crackers waren inderdaad lekker, toch een bite! En ik ben helemaal ‘hooked’ aan de Lubs Spirulina-Lemon bars. De combinatie klinkt misschien niet zo aantrekkelijk, als je net als ik van lemon houdt is ie heerlijk. Ik heb ze groots ingeslagen (dure hobby wel!) en kan niet een hele reep in één keer op, dus heb er 2 tussendoortjes aan. De gezouten amandelen waren ook fijn, vooral die kleine handige zakjes.

tussendoortjes sapmeesters sapkuur

Zaten er nadelen aan de kuur waar je vooraf niet bij na had gedacht?

M:
Extreem veel plassen, maar ik ben sowieso altijd al half vastgeplakt aan de wc, haha. En je hebt toch wat minder energie voor hele verre fietstochtjes of sporten ofzo, dus ik heb bewust wat rustiger aan gedaan.

S: Inderdaad de vele wc-bezoekjes. Ik ben maar thuis gaan werken op een gegeven moment met m’n laptop op schoot, werd gek van al die wc bezoekjes. En de eerste dag had ik echt heel weinig energie en geen puf voor iets, alles voelde veel en zwaar. Gelukkig had ik daar rekening mee gehouden en vond ik het ook wel fijn om een signaal te krijgen dat je even lief voor jezelf moet zijn.

Merkte je verschil tijdens en na de kuur aan je lijf?

M: Naast de vele wc-bezoekjes eigenlijk niet. Normaliter merk ik dat mijn darmen heel rustig worden van een sapkuur, maar door de snackjes en soep(stengels) was mijn stoelgang eigenlijk vrijwel hetzelfde als normaal. Dat was wel jammer.

S:De weegschaal telde al snel een paar kilo minder, maar ik kon ook meteen zien dat dat vooral vocht was. Wat grappig is, want dat is vrijwel het enige wat je binnen krijgt, maar je ziet dus dat het ook stoffen uit je lijf trekt. De eerste dag voelde ik me wat futloos, maar de derde dag en de laatste dagen erna had ik zoveel energie! Vooral fysiek, want me echt concentreren lukte dan weer een stuk minder.

Is de kuur voor jouw gevoel geslaagd?

M: Ja! Hoewel ik de volgende keer misschien toch écht probeer het die-hard te doen, zonder snacks. Lastiger, maar wel effectiever voor mijn lijf, denk ik.

S:
Ja zeker! Niet alleen voor het fysieke, ook om weer bewuster met eten om te gaan en niet meteen maar iets in m’n mond te stoppen als ik daar zin in heb. Ik vraag me nu meer af waarom ik er zin in heb, of het nodig is en of ik er echt gelukkiger van word. Niet tijdens etentjes, maar met onnodige snaai buien tussendoor. Ik vond de tussendoortjes daarvoor wel inspirerend: ik grijp steeds vaker naar een handje amandelen, Lubs reep of bouillonnetje als ik me flauw voel of trek heb. Oh en ik ben lichtelijk jaloers op de OCD van Monique, mijn koelkast zag er een stuk minder organized uit tijdens de kuur!

Wil jij zelf een sapkuur van Sapmeesters proberen? Met de code ‘AMBASSADRICE’ krijg je nu 10% korting!
PS mocht je je afvragen waar het prijsverschil in zit: de tussendoortjes!

Sabine de Witte