typhoon thursday

Typhoon Thursday: 8x de lekkerste baksels van Amsterdam

Ooit, in een lang vervlogen pre-Typhoon-tijdperk, leefde ik over het algemeen een taartvrij leven. Ik was naïef en had geen weet van de waarachtige wereld van de baksels die voor me zouden liggen. Een wereld voorbij de supermarkt slagroomtaart en kartonnen appelkruimelvlaai. Ik zou willen zeggen dat het mooie – eigenlijk voornamelijk slankere – tijden waren. Was het niet dat een baan bij het lekkerste PR- & marketingbureau van Nederland me zou voorstellen aan de beste baksels van het land. Er waren de bitterkoekjes van Van Avezaath-Beune en de home made hemel die ons met het vertrek van een stagiair afgenomen werd: de taarten van ‘Franklin’s mum’. Van suikerweigeraar werd ik ambiërend presentatrice van Heel Holland Bakt. Die vacature werd deze week door ene meneer A. van Duin vervuld.  

Voor een stilzwijgende Amsterdamse bakkerscompetitie jureerde ik gelukkig het afgelopen jaar met genoeg collegiale vrijwilligers. Heel Amsterdam bakt. En dit zijn de baksels die je niet mag missen.

Macarons van Grand Café Krasnapolsky

Michelin-chef Jacob Jan Boerma had een stevige vinger in de beslagkom van Grand Café Krasnapolsky. In het glazen taartenkabinet liggen zoete juweeltjes uitgestald. Naast de witte-chocolade-mandarijnenlikeurtruffels – drie keer woordwaarde – zijn de macarons ware kroonjuwelen. Size does matter; deze extra grote zoetigheden zijn perfect stevig van buiten en chewy van

Chocolate Explosion van THE DUCHESS

Op het eerste oog komt er weinig bakken te pas aan dit adellijke dessert van THE DUCHESS. Maar als de rook van de ijskoude stikstof opgetrokken is, barst een struisvogelei van chocolade open om onder andere chocoladebrownie, chocolademacarons en chocoladekoekjes te onthullen.

Citroen-Meringue-Minimini van Petit Gâteau – Foodhallen

http://i1383.photobucket.com/albums/ah295/sabinedewitte/petitgateau_zps7dzhlyaa.jpg
Een overdaad aan minuscule gebakjes ligt uitgestald in de Foodhallen. Met witte of donkere chocolade. Met limoen, citroen, appel, aardbei, framboos of blauwe bes. Met karamel of ganache. De citroen-meringue-Minimini is precies wat hij moet zijn. Het deeg is boterig, de vulling fris-zuur en de toef meringue is de lichtzoete tegenhanger.


Champagnetaart van Van Avezaath-Beune

Champagnetaart
Liefhebbers van klassieke slagroomtaarten maken eens een zoet uitstapje naar de Johannes Verhulststraat 98. Daar stijgt bij Van Avezaath-Beune een traditioneel taartje met de champagnebelletjes mee naar grote hoogte. De bubbels lijken nog te ploppen in elke hap botercrème van dit smetteloze, witte kunstwerkje.

Cheesecake van Jansz.

http://i1383.photobucket.com/albums/ah295/sabinedewitte/Jansz_zpsi7pzmypy.png
Bij iedereen die ik ontmoet heb ik, na niet al te lange tijd, twee grote biechten te doen. Biecht 1: Ik houd niet van Beyoncé. Nee, echt niet. Biecht 2: Ik houd niet van cheesecake. Uitzonderingen op de regel van biecht 2 is het taartje van chef Cassidy Hallman bij Jansz. Met gevriesdroogde framboosjes, rode peper en een fluweelzachte vulling wordt een soms wat cheesy dessert verre van cliché. Eentje voor de culinaire bucket list.

Dark chocolate ganache, salted caramel & Oreo taart van Shafood

http://i1383.photobucket.com/albums/ah295/sabinedewitte/Shafood_zpsutwmusvk.jpg
De lekkerste gerechten komen lang niet altijd uit professionele keukens bewijst Shafood. Sharai Voet bakt Instagram vol met #cakegoals.

Koekjes van Bluespoon


koekjes Bluespoon
Sommige van mijn collega’s claimen dat het Bluespoon koekje hét koekje van Amsterdam is. Ik quote: ‘Hij is chewy én er zit chocolade in én er zitten nootjes in én er zitten rozijnen in. Het beste koekje. Dus.’

G&T-soesjes van Solid Cocktails

http://i1383.photobucket.com/albums/ah295/sabinedewitte/Solid%20Cocktails_zps4vlbrafs.jpg
Het is een soesje en een cocktail. Laat het eerst even op je inwerken. Een soesje én een cocktail! Solid Cocktails giet cocktails in een patisserie-jasje. En zo werd de wereld een stukje beter met bitterzoete G&T-soesje. En Bacon Bourbon Maple Syrup Ice Cream. En Genever Marshmallows.

http://i1383.photobucket.com/albums/ah295/sabinedewitte/marlies-bax_zps26srqgrj.jpg

Marlies Bax