typhoon thursday

Typhoon Thursday: ’t leukste en lekkerste van Lissabon

lissabon lijstje 11 lekkerste

201 kilometer. Het aantal kilometers dat ik in 2 weken door Lissabon sjouwde. Gezelschap bleef thuis. Dan krijg je dat. Het was een reis die me weer even met de in hakken gestoken voeten op de grond moest zetten. Of in het geval van Lissabon: met de witte sneakers op de spiegelgladde keienstraatjes. Eén avond haalde ik het in mijn hoofd gehakte sandaaltjes aan de voeten te schuiven, wat enkel in twee bijna-verzwikte enkels resulteerde. Slecht idee.

En zo, dwalend en bergbeklimmend, schreef ik een half boek maar vond ik toch vooral de leukste plekjes van Lissabon.

11x ’t leukste en lekkerste Lissabon

Tripje naar de Portugese hoofdstad in de agenda gezet? Pak pen en papier en pen dit lijstje heel gauw – succes met 11 ellelange tips – over.

1. Manteigaria – Fábrica de pastéis de nata

Portugese puristen wensen me bij tip 1 waarschijnlijk direct ‘meias eternamente molhado’ of ‘eeuwig natte sokken’. Want de originele Pastéis de Nata vind je onder de naam Pastéis de Belem in de gelijknamige voorstad van Lissabon. Toch ontdekte ik de perfecte combinatie van knisperend deeg en iets geblakerde custard aan de Rua do Loreto. In de smalle bakkerij van Manteigria die, niet geheel onverwacht, constant rammend vol staat rollen de pastéis letterlijk over een rollenbank direct vanuit de bakkerij de glazen vitrines in. Bestel het warme mini gebakje als ontbijt met een espresso. En herhaal.

Bom dia!

A post shared by Os Melhores Pastéis de Nata (@manteigaria) on

2. Jardim do Príncipe Real

Boven op een van de vele heuvels van Lissabon ligt de wijk Bairro Alto (Bovenstad). Ooit een achterbuurt, nu een verzamelpunt van traditionele fado-cafés, verfijnde restaurants, moderne cocktailbars en de daarbij horende hippige types. Jardim do Príncipe Real is een van de parken in de buurt. Op zaterdag zet de ‘Feira de Produtos Biológicos do Príncipe Real’ er zijn stands vol verse groentes. Bestel de ‘Bolo de Caco’ uit Madeira – een rond broodje – en een glas Poncha voordat je onder de kronkelende boom van het park neerstrijk. Het kleurrijke duo achter de balie grilde een steak die mijn pescotarische principes bijna op de proef stelde.

#lisboa #lissabon #lisbon #portugal #travellife #travel #travelove #travelphotography #jardimdoprincipereal #principereal

A post shared by Caroline (@carolineisabellanorge) on

3. Tartar-ia – Mercado da Ribeira

De historische Marcado da Ribeira is sinds 2012 het thuis van Time Out Market – De Foodhallen van Lissabon. Inclusief woordgrappen. En mannen met baarden. Denk jij nu ‘He, maar Time Out is een magazine’? Klopt. De redacteuren verzamelden op hun eigen ervaring het beste van de stad en brachten die samen in de oude markthal. Van eclair tot Portugees stoofpotje. Ster van de spreekwoordelijke show is Tartar-ia. Schuif direct aan het keukenblad om gegarandeerd in gesprek te raken met de chefs. Vergeet ook niet te vragen naar de specialiteit die ze buiten de vaste vlees-, vis- of vegetarische tartaar maken. Er kan zomaar eens iets bijzonders verschijnen.

Thuisblijverstip: Mocht een tripje Lissabon nou niet op de planning staan; de Portugese tartaarchefs inspireerden Michael Wolf voor zijn Prinz Wolf aan de Prinsengracht.

Ciao bella. #tartarreditonno #tartaria #dipendenze #mercadodaribeira

A post shared by Benedetta? (@bene_d_) on

4. Museu Arqueológico Do Carmo Lisboa

Vind je archeologie stoffiger dan een opgraving? Bezoek met een liefde voor fotografie dan toch maar het Museu Arqueológico Do Carmo. De wonderschone ruïne is de €4 aan entree al meer dan waard.

5. Sorbettino

IJsliefhebber? Het wereldwijde en wijze web zal je in je vooronderzoek waarschijnlijk richting Santini sturen. En hoewel daar geen lullige bollen ijs gemaakt worden, opende er heel recent stiekem een nieuwe lieveling. Sorbettino schept het beste sorbetijs. De smaken pure-chocolade en pistache kunnen in één woord beschreven worden. Lief-de.

6. LX Factory

In LX Factory – net tussen Belém en Lissabon in – fabrieken creatieve concepten de mooiste dingen. De voormalige stoffenfabriek uit 1846 vult zich sinds een aantal jaar met zelfstandige merken. In Berlijnse sferen dwaal je tussen restaurants, winkeltjes en exposities. Op zondag zet LX Factory een vintage markt op met een scala aan snuisterijen. Sla de boekenwinkel op het terrein niet over. Je dwaalt als in een klassieke boekhandel trappetjes op en af. Het enige verschil? Het decor is compleet industrieel. Inclusief oude drukpersen.

L'incroyable bibliothèque de La Lx Factory à Lisbonne ??? — www.lescoulissesdalice.com

A post shared by LIFESTYLE (@lescoulissesdalice) on

7. Oficina Do Duque

Feit: je kunt als je de directe toeristenstraten ontwijkt in Lissabon bijna overal wel geweldige gegrilde vis eten. Maar als je mij gezelschap houdt in de categorie ‘food snobs’ dan zoek je soms toch net iets originelers. Beklim dan gauw de trap richting Oficina Do Duque. Het ‘kantoor van de hertog’ ligt midden in het toeristisch centrum van Lissabon, maar is duidelijk een plek waar de Portugees graag komt. Oficina Do Duque gaat creatief aan de haal met de lokale keuken. Elke maand verandert de kaart, maar mocht je de mazzel hebben om daar Atlantische makreel op aan te treffen: bestel deze!
https://www.instagram.com/p/BS_2im8lEJh/?taken-by=oficinadoduque

8. Sintra

Een kleine treinrit buiten Lissabon ligt Sintra. En die treinrit kan zeker de moeite waard zijn. De stad is namelijk omringt door oude paleizen. De meest opvallende is zeker Palazzo de Pena, een fel gekleurd paleis met gigantische tuin boven op een berg. Je kunt vanaf het station de bus nemen. Dat kán. Maar trek toch vooral je wandelschoenen aan en neem de hiking trail dwars door de historische stad en het bos. Of wandel hem alleen bergafwaarts als je zweetvrij uitzichten wil bewonderen.

A post shared by luo lei (@lorraine1025) on

9. A Cevicheria

Ik moet bekennen dat ik een kleine – lees grote – obsessie heb met ceviche. En zo kon restaurant A Cevicheria al weinig fout doen. Een bezoek vraagt wel wat voorbereiding, want elke dag staat hier een rij voor de deur. Wachten is geen straf met een signature Pisco Sour.

10. Praia São João do Estoril

Lissabon combineert stad met strand. Je hoeft er slechts een paar minuutjes de trein of boot voor te
nemen. Wie daar nog een paar minuten aan toevoegt, komt uit in São João do Estoril. Waar surfers kleine en rustige strandjes tussen rotsen hun domein noemen. Pas op voor hoge golven. Het is misschien verstandig om je tas iets hoger op een van de rotsen te zetten. Spreekt uit weggespoelde ervaring.

#cascais#estoril#saojoaodoestoril#praiadapoça#goodweather#training#view#paredaodecascais#waves?#beach#praia#portugal??

A post shared by João Oliveira (@joaooliveira5052) on

11. Double9

De laatste mogen de veruit de beste zijn. Double9 in het gelijkgenummerde 9 Hotel is voor elke cocktailneuroot een tweede thuis. De bar maakt al haar signature drinks met thee. Theetijd met flink wat spektakel. Zo krijgt de New Fashion haar sterke smaak door een stokje kaneel te verbranden en combineert 221B Bakerstreet koffie, thee en cocktail met een rookgordijn van Lapsang Souchong.

D9u6le – but really, that's how you feel after a few of these. #lisboa #cocktailbar #doublenine #onthego #double9lisbon#cocktailart

A post shared by Typhoon Hospitality (@typhoonhospitality) on

En wat er ook gebeurt, ga niet in de rij staan om een uitzichtpunt te bereiken. Er is namelijk 100% kans dat naast die (betaalde) atractie een openbaar dakterras ligt. Zoek de lift naar boven, betaal iets meer voor dat glas wijn en bewonder rijloos de stad uit vogelperspectief.

Wat mag er voor jou niet missen tijdens een trip naar Lissabon?

Marlies Bax