typhoon thursday

Typhoon’s Thursday: 10x de beste plekken om eitjes te eten

eggslut los angeles

Het perfecte eitje is geen eitje, heb ik na jarenlang experimenteren ontdekt, iedereen die zegt dat perfecte eitjes een eitje zijn, wat doe ik fout? Mijn zoektocht naar het beste eitje verliep als volgt. Rond mijn 17de kocht ik voor het eerst een kookboek voor mezelf. In een prijs stuntende boekenwinkel vol werken waarvan de houdbaarheidsdatum al aardig verlopen was en boeken die de ramsj net wisten te ontlopen. Iedere keer sloot de boekhandel om een jaar later onder een andere naam opnieuw dezelfde boeken in het schap te zetten. Tussen de verkleurde kaften sprong een felrode kaft in het oog. Het was niet het kookboek dat je weken begeerde, het was een impulsieve aankoop. Tussen literaire dromen die niet uitkwamen lag een succes verborgen. In ‘Koken Enzo’ stond de ultieme beschrijving van een eidooier gepend. Zacht, maar niet vloeibaar. Op de flinterdunne lijn tussen lopend en lobbig.

Sindsdien heb ik heb eieren gekookt in waterkokers en ze in schalen in de oven gezet. Ik mikte ze in driftig borrelend water en liet ze minuten lang in heet badje dobberen. Om steeds met een snotei of droge dooier te eindigen. Mijn armen raakten lam door het aantal draaikolken dat ik roerde, dozen eieren heb ik verspild. Zonder dat ik het eieren pocheren daadwerkelijk onder de knie kreeg.

Het perfecte eitje laat ik inmiddels aan de pro’s over. En die vindt je op deze 10 plekken

10 keer eggciting dishes

Eggciting dishes, een woordgrap die ik niet kon laten liggen. Voor het grootste deel omdat deze eitjes gewoon echt heel bijzonder zijn.

Mexican Eggs bij Brooks Amsterdam

http://i558.photobucket.com/albums/ss29/your-ambassadrice/unnamed_zpsqwrohyhy.jpg
Aan de Beethovenstraat in Amsterdam serveert Brooks populaire guilty pleasures met een garnituur van moeiteloze gastvrijheid. Maar naast de alom geliefde Benedicts en Florentines gaat Brooks verder op ei-reis. Voor de Mexican Eggs wordt een tortilla gevuld met spinazie, kikkererwten en tomaten. Spiegelei, roerei of gepocheerd ei erbij? Dat bepaal jij.


‘The Slut’ – Eggslut – Los Angeles/Las Vegas/Venice

http://i558.photobucket.com/albums/ss29/your-ambassadrice/Eggslut%20-%20the%20slut_zps2jtkwyvh.png
Nee, er is geen ernstige vorm van egg-shaming gaande. Bij Eggslut zijn de eitjes gewoon… ehmm… a bit dirty. De specialiteit is, hoe kan het ook anders, ‘The Slut’. Dit eitje wordt boven op een laagje aardappelpuree gepocheerd in een glas en geserveerd met bieslook en baguette.


Poached Egg & Avocado Toast – MR PORTER – Amsterdam

http://i558.photobucket.com/albums/ss29/your-ambassadrice/MR%20PORTER_zpsrzmx7wdk.jpg

Brakke zondagen vragen om 1. meer drank, en 2. eigeel porno. Bij MR PORTER komt dit duo met een compleet ontbijtmenu en een riant uitzicht over Amsterdam. Ook tijdens katerige doordeweekse dagen.

Eggs Benedict – The Egg Store – Haarlem/Delft


http://i558.photobucket.com/albums/ss29/your-ambassadrice/The%20Egg%20Store_zpszyypifhg.jpg
Wie was er eerder: de kip of het ei? In Haarlem, en binnenkort ook Delft, begint de dag in ieder geval met een eitje. The Egg Store draait compleet om de perfecte dooier. De klassieke Eggs Benedict steelt de show. Wanneer dag naar avond evalueert, verandert The Egg Store in Roast Chicken Bar waar je enkel gebraden kippetjes kunt kanen.

Omelet – Omelegg – Amsterdam


http://i558.photobucket.com/albums/ss29/your-ambassadrice/Omelegg_zpsd23yohrg.jpg
Als eerste omeletterie van Nederland heeft Omelegg een ei bakken tot vakmanschap gemaakt. Hier worden niet simpelweg omeletjes gebakken. Omelegg combineert ei met banaan en pindakaas, met gorgonzola en mozzarella, met feta en zongedroogde tomaten of met dadels en walnoten.

‘Hoppers’ – Hoppers – London

http://i558.photobucket.com/albums/ss29/your-ambassadrice/hopper_zpssfuwdve7.jpg

Geïnspireerd door de Indische en Sri Lankaanse keuken brengt Hoppers in London een heel bijzonder ei-gerecht, waarvoor ze dit jaar een Michelin Bib Gourmand ontvingen. Deze komvormige pannenkoek van rijst en kokosmelk komt met een spiegeleitje op de bodem en verschillende kruidige sides om hem te vullen.

Shakshuka – Vinnies – Amsterdam


http://i558.photobucket.com/albums/ss29/your-ambassadrice/vinnies_zpszthoe7wx.jpg
Amsterdams lieveling Vinnies heeft er een nieuwe locatie bij. Voortaan is ontbijten, lunchen en brunchen ook in de buiten-huis-huiskamer aan de Scheldestraat een eitje. De Shakshuka – een Arabisch gerecht met ei, tomaat-paprikasaus en feta uit de oven – blijft ook bij deze Vinnies favoriet.


Green Egg Cup – SNCKBR – Amsterdam

http://i558.photobucket.com/albums/ss29/your-ambassadrice/SNCKBR_zpspbdtmprl.jpg

Het klinker-boycot van SNCKBR maakt een uitzondering voor het ei. Door een combinatie met avocado vul je met de ‘Green Egg Cup’ de gezonde vetten weer aan. Met de opening van SNCKBR WEST is het nu ook gezondigen bij deze healthy spot aan de Kinkerstraat.

Egg Norwegian – Het Warenhuis
 – Amsterdam

http://i558.photobucket.com/albums/ss29/your-ambassadrice/Het%20Warenhuis_zpsspobrvnk.jpg
Brunch staat in de etalage bij Het Warenhuis. Het weekend kreeg een op maat gemaakt menu bij dit recent geopende restaurant in hartje Amsterdam. Met klassieke brunchgerechten benadert Het Warenhuis ei-perfectie. Je verorbert ze achter de immense etalageruiten, weekend na weekend na weekend.

Shakshuka – Nopi – London


http://i558.photobucket.com/albums/ss29/your-ambassadrice/Nopi_zpsezghpnzr.jpg
Nog een Shakshuka? Zeker. Want groentegoeroe en kruidenmeester Yotam Ottolenghi kan niet gepasseerd worden. In zijn lichte restaurant Nopi geven de smaken van het Midden-Oosten oneindig veel kleur. Ook aan deze eitjes.

Hoe eet jij je eitje het liefst en waar tik je die het lekkerste weg?

Deze post is in samenwerking met Typhoon Hospitality ontstaan. Typhoon Hospitality is een uniek Hospitality marketing & PR-bureau. Van restaurant tot hotel tot spirit en alles er tussen in; als het hospitality related is, it’s their business! Volg Marlies en Typhoon Hospitality ook op Instagram.


Marlies Bax