typhoon thursday

Typhoon’s Thursday: Zeven manieren om zomerdorst te lessen


Het zijn die dagen dat neuzen en de inhoud van wijnglazen rosé kleuren. Dat melkfles witte benen onder kleurige rokjes met een lichte kastgeur uitkomen; bruine stappers rieken naar potjes zelfbruiner of zonnebank. Het zijn die dagen dat winterjassen naast blote armen over straat gaan, omdat niemand aan had zien komen dat het ooit weer echt licht kon zijn. Het zijn die dagen, die eerste dagen dat de zomerdorst het grootste is.

Iedere zomer heeft zijn zomerhit en iedere zomer heeft zijn iconische zomerdrank. In de opmaat van de zomer speur je alvast naar jou favoriet. Thuis of op locatie. Deze zeven trends lessen sowieso een zonnige dorst, ook als die zon zich niet laat zien.


zomerdorst

 • Vermout revival
  

Even had Amsterdam een eigen vermuteria in de Sint Olofskapel. Even. De pop-up vermuteria heeft zijn flesjes gepakt. Toch lijkt de vermout revival officieel vanuit Barcelona – de stad waar ook de G&T-rage begon – overgekomen. Je proeft de trend in Spanje onder andere bij vermunteria Cala del vermut. Voor het thuisfront bartenden met vermout? The Negroni is your drink. Vul een glas met ijs en 30 ml Galliano L’Aperitivo, 30 ml Vermouth punt e mes en 30 ml gin. Garneer met een sinaasappelschil.


 • G&Tea


  Lieve gin, lieve tonic, experts in hippigheid mogen dan zeggen dat jullie plaats maken voor vermout, wij gewone stervelingen kunnen zeker nog niet helemaal afstand van jullie doen. Wie toe is aan een nieuwe twist neemt en voorbeeld aan de toekomstig Amsterdamse thee-connaisseurs van Café Couture. De strakke theewinkel die in juni geopend wordt, brengt ons de G&Tea. Mix je favoriete gin en tonic, gooi er een zakje van Café Couture’s ‘tea pyramids for gin or vodka’ bij en barst los in ‘oeeeeee’ en ‘aaaaaaah’. Met 62 full leave theeën, waaronder verschillende cold brews, is Café Couture er ook voor alle alcoholvrije kopjes thee.


 • Aperitivo
  Aperitivo betekent geen bier en bitterballen, maar op geraffineerde Italiaanse wijze net te veel eten en drinken voordat je aan tafel gaat. Officieel is aperitivo de borrel voor het diner waar lichte drankjes en kleine hapjes de honger aanzwengelen. De Galliano Tonic is de perfecte bitterzoete dorstlesser om dat mee te doen. Vul een groot wijnglas met ijs, 50 ml Galliano L’Aperitivo, 100 ml Tonic en garneer met een schijfje
  limoen

 • galliano

 • Whisky cocktails
  

Kwam whisky lange tijd exclusief in het gezelschap van ijsklontjes en sigaren, daar lijkt het klassieke drankje deze zomer een heel succesvolle midlife crisis door te maken. In plaats van een nieuwe sportwagen schaft whisky een jong imago aan in cocktails. Een mooie gulden midden drink je bij Pulitzer’s Bar waar whisky in geraffineerde, historische cocktails geserveerd wordt. Monkey Shoulder is de ware jonge aap onder de whisky. Shake voor een ‘Show me the Monkey’ 50ml Monkey Shoulder, 25ml Drambuie, 100ml appelsap en 4 muntblaadjes. Schenk het door een zeef in een glas met ijs en garneer met een plakje banaan en een blaadje munt. 
 • Tijd voor Tiki
  Er is een tropische storm op komst. Een storm van tiki cocktails; fruitige drankjes die overlopen van de rum. Van de klassieke Piña Colada tot nieuwe tropische creaties. Globetrotters proeven ze bij de initiators van de trend. Mother of Pearl in New York creëerde de hilarische ‘Shark Eye’ cocktail inclusief haaienglas en Smuggler’s Cove in San Francisco zet met 400 bijzondere soorten rum een ware Caribische sfeer neer. Wie niet de oceaan over kan reizen – niet willen kan ik als Amerikanofiel me niet voorstellen – shaket zelf een tiki cocktail. De klassieke Mai Tai krijgt een kick met spiced rum. Shake 1 1/2 deel Sailor Jerry Spiced Rum, 1/2 deel amaretto, 1/2 deel sinaasappellikeur, 3/4 deel citroensap en 3/4 part limoensap. Schenk uit in een laag glas met ijs en garneer met een partje sinaasappel en een cocktailkers.

 • Gin zonder tonic

  Op 21 mei is het Gin Day! Het officiële gin-festival dat dit jaar neerstrijkt bij Undercurrent zet bij deze editie ook vooral gin zonder tonic op de kaart. Ruim 100 gins komen in het gezelschap van – daar is hij weer – vermout, jenever en craft beers. Mix zelf voor een Hendrick’s Gin Flora Dora 40ml Hendrick’s Gin, 20ml limoensap, 10ml frambozensiroop in een hoog glas met ijs. Vul aan met ginger beer.

 • Bijzonder biertje

  Voor het eerst sinds decennia lanceert Heineken een nieuw eigen bier. ‘H41’ heet de kleine spruit. Het biertje is vernoemd naar de coördinaten van Patagonië waar een zeldzaam, wild gist gevonden werd. Dit gist geeft H41 kruidige smaken en fruitige tonen. Je proeft het bier niet thuis, maar enkel uit bij Panache en RIJKS.

h41-bier-zomerdorst

Wat is jouw favoriete drankje om je zomerdorst te lessen?

Deze post is in samenwerking met Typhoon Hospitality ontstaan. Typhoon Hospitality is een uniek Hospitality marketing & PR-bureau. Van restaurant tot hotel tot spirit en alles er tussen in; als het hospitality related is, it’s their business! Volg Marlies en Typhoon Hospitality ook op Instagram.


Marlies Bax