food fest

Food fest: Restaurant De Bajes, streetfood op het Rembrandtplein Amsterdam

De bajes restaurant

Het leuke aan schrijven voor Your Ambassadrice is dat je regelmatig op uitnodiging ergens mag eten. Deze keer bij De Bajes op het Rembrandtplein. Ik neem jullie mee op food fest.

Streetfood restaurant De Bajes

Echt nieuw is het restaurant niet meer. Sinds februari dit jaar kun je in deze hippe tent al terecht voor bar en bikkesement zoals ze zelf zeggen. Ze claimen zichzelf als streetfoodrestaurant, iets waar ik maar lastig een voorstelling bij kan maken. Tijd om te proeven dus!
 photo IMG_2813_1.jpg

Hoe is de sfeer in De Bajes?

Wat opvalt bij binnenkomst is de enorme ruimte. Maar dan bedoel ik ook echt gigantisch. Eerst vraag is dan ook: hoe heb ik dit kunnen missen? Eenmaal gewend aan de openheid omarmd het gedimde licht je vanuit stijlvolle minimalistische hanglampen. Het lijken op tl-balken, maar dan in een nieuw uitvoering. Kenmerkend voor het restaurant is de streetart aan de muur van bekende straatartiesten. Ik had overal in het restaurant muurschilderingen verwacht, maar deze beperkten zich tot het eerste deel van het restaurant; achterin versierden schilderijen de metershoge muren. De bar zit middenin de zaak, waardoor je hem bijna van elke zitplek kan zien. Het creëert een eenheid in de grote zaal.
sfeerimpressie de bajes photo IMG_2787.jpg

Wat drink je in De Bajes?

We beginnen natuurlijk met de drank. Op de kaart is een uiteenlopende variatie te vinden van biertjes, (veel) gins, en een mooie selectie van spirits en cocktails. Iets te vieren? Ze hebben er ook flessen Moët & Chandon van 400 euro. Die combinatie tussen dure dranken en een betaalbare menukaart vind ik opvallend. Willen ze een bepaald publiek trekken of willen ze de doelgroep zo breed mogelijk maken? Ik weet het niet, maar sla de fles nog even over. Te beginnen met twee huiscocktails. De erg verfrissende Bajesfizz met grapefruit. Die is ietwat zuur, maar daar hou ik van. En de zoetere A Gin in Jail met Hendricks Gin met rozemarijn-komkommersiroop. De naam alleen is al spannend!
 photo IMG_2792.jpg

Streetfood gerechten op je bord

De menukaart is uitgebreid en divers, voor zowel vis,- en vleesliefhebbers.De link met streetfood is me nog niet helemaal duidelijk, want op de kaart stonden ook behoorlijk wat klassiekers. Daar is overigens niets mis mee, want goede klassiekers daar kom je altijd wel mee weg!

Als voorgerecht neem ik de gerookte zalm paniche met avocado, limoen, rode ui en jalapeños. Heerlijk zacht van smaak. Zelfs mijn tafelgenoot die vis in het algemeen niet weg krijgt, vindt deze zalm lekker. Dat zegt toch wat! Oesters lust hij dan wel weer en die zijn volgens hem ook prima. Ik waag me er niet aan, ik snap niet dat mensen betalen om een slok zeewater door te slikken. Smaken verschillen.
 photo IMG_2794.jpg
 photo IMG_2795.jpg

Bij het hoofdgerecht zitten onze smaken wel op één lijn. Ik twijfel zoals gewoonlijk tussen alles, maar tussen de spareribs en de Black Angus steak, wint de laatste het. De rodewijnsaus en de kleine cipolline-uitjes smaken er goed bij. Als bijgerechten verbazend knapperige zoete-aardappelpatat en greens: harricot verts met champignons. Goed gevulde schalen!
 photo IMG_2801.jpg
 photo IMG_2806.jpg

De keuze voor het nagerecht is al gemaakt voordat het voorgerecht op tafel staan: oreocheesecake voor mij en scroppino voor mijn tafelvriend. De cheesecake zelf is zonder oreo, maar er zit een bol oren-ijs op je taartje. Minder bijzonder dan gedacht, maar niet minder lekker. De scroppino is lekker lobbig en fris.
 photo 28d1084d-bbcf-4b87-bb11-59f152240758.jpg

Hoe is de bediening in De Bajes?

Ook erg aardig. We stelden ze voor een lastig dilemma: een lekkere witte wijn bij de steak. Hierop kwam ze met drie verschillende wijnen bij onze tafel voor ons te proeven. Top! In het begin duurde het wat langer voordat ons tafeltje in de buitenhoek opgemerkt werd. Blijkbaar doen ze voordat de rush begint het gordijn dicht halverwege het restaurant. Super slim! Zo behoudt je de knusse sfeer en het overzicht en beperk je de verdwaalde verre uithoektafeltjes zoals de onze. Dat er dan bij de opening van Aladin gordijn het ruimtelijk inzicht moet worden bijgesteld is logisch. De ietwat trage start is ze dan ook vergeven.

Wat is er goed: Het eten, de cocktails en de sfeer
Wat kan er beter: De bediening moest even opgang komen en de ‘uithoektafeltjes’ zijn dus niet altijd top of mind.
Extra punten voor: De Bajes maakt veel gebruik van lokale producten en producenten!

Overall een aangename verrassing, zeker voor die buurt!

Restaurant De Bajes openingstijden

Utrechtsestraat 11
1017 CH Amsterdam

Vrijdag en zaterdag van 16.00 – 03.00u open
Zondag tot en met donderdag van 16.00 – 01.00u.
Reserveren:
naardebajes.nl
020 238 6600

Iris Oosterloo