Travel

Vakantie perikelen

Terwijl half Nederland nog hoopt op een Elfstedentocht, uitkijkt naar de wintersport vakantie of geniet van de restjes sneeuw, hoopt de andere helft maar op één ding: zo snel mogelijk weer zomer!

Dat die helft met het hoofd in de zon zit en alweer druk is met de voorbereidingen van de zomervakantie, zal komende week te merken zijn op de Vakantiebeurs in Utrecht. Mijn primeur op de vakantiebeurs was dinsdag op de Vakdag vakantiebeurs. Geen nieuwe zomerbestemming uitgezocht, maar informatie, contacten en ideeën opgedaan.

Op zulke beurzen kan ik echt mijn ogen uitkijken. Iedereen doet verschrikkelijk zijn best om de mooiste stand neer te zetten, de meeste mensen erom heen te verzamelen en zoveel mogelijk potentieeltjes binnen te halen. In Nederland moet dat met ‘gratis’. Gadgets, knulligheden, eten en drinken uit delen en de mensen zijn ineens een stuk opener voor wat je te vertellen hebt. Met het uitdelen van pennen redt je het tegenwoordig niet meer.

Vorig jaar was ik een dagje met vriendinnetje Dee naar de Huishoudbeurs. Hoe we er op kwamen, geen idee, maar dat nooit weer! Wat een grijpgrage handjes hebben al die overrijpe gefrustreerde huisvrouwen! Ze komen met een lege trolley aan en gaan bepakt en bezakt weer naar huis. Ook op de vakantiebeurs zag ik de verschrikkelijke boodschappenkarretjes weer voor bij komen. Ik snap dat het niet handig en comfortabel is om de hele dag met alle foldertjes rond te moeten lopen, maar om nou ieder gratis vlaggetje of snoepje op te gaan eisen?! Bovendien zijn die karretjes allerminst handig voor de doorstroming en de hielen en tenen van je mede-bezoekers.

Ga je al die gratis spulletjes allemaal bewaren, als je bij thuiskomst de buit bekijkt? Of alle vakantie folders met de hele familie doornemen om je volgende bestemming te bespreken? Laat je je echt beïnvloeden door hoe de stand er uit ziet en wat er weggegeven wordt bij het kiezen van je vakantie? Dat zou weer bewijs zijn dat wij een stel makke schapen zijn, zo makkelijk te manipuleren. Maakt gratis echt het verschil? Bij mij in ieder geval niet. De NS kan het niet meer goed maken met een gratis bakje thee uit een papieren bekertje, bij de zoveelste keer vertraging. Al zou Super de Boer haar groente- en fruit gratis meegeven als je er boodschappen komt doen, ik blijf het een vieze winkel vinden.

Als wij met ons gezin op vakantie gingen, kwamen in december de reisgidsen binnen, mochten we allemaal een camping in Frankrijk (in een al wel bepaald gebied) uit kiezen en de camping met de meeste stemmen werd onze bestemming. Maar tot we zover kwamen was het een maand bladeren, vergelijken en al een beetje fantaseren over hoe het er zou zijn. Als ik nu heel 1.0 door een reisgids blader, denk ik aan de zondagmiddagen die ik met de gids op schoot zat, verlekkerd te kijken naar al die mooie zomerse plaatjes. Wil ik op vakantie, dan zoek ik een bestemming die me aanspreekt en de rest zoek ik er wel bij. Ik laat me niet omkopen met een sleutelhanger of sticker.

Vrijdag zal ik ondervinden of de vakantieplannende consument net zo grijpgraag is als de vrouwen op de Huishoudbeurs. Gratis (leed)vermaak. Ik blijf trouw aan de 1.0 reisgidsen en reisboeken voor een volgende vakantie. Die ik dan wel online zal boeken, en een aanbieding met gratis overnachting zal ik ook zeker niet afslaan. Maar ik hoef echt geen strandbal te ontvangen om me te overtuigen van mijn boeking.

Terug naar de realiteit; voorlopig kunnen we nog langlaufen in ons koude kikkerlandje en ga ik nergens heen…