Travel

Vakantiebeurs 2018: Ontdekken, beleven, doen #vakantievoorpret

vakantiebeurs 2018

Morgen is het weer zover, het begin van de Vakantiebeurs. De Jaarbeurs in Utrecht is van morgen tot en met zondag het domein van de reislustigen, de wanderers, de avonturiers, de zonaanbidders en de skifanaten, op zoek naar een originele bestemming voor de volgende reis of vakantie. Aan inspiratie geen gebrek, hallen vol met bestemmingen, attracties, accommodaties, vervoer en lokale versnaperingen. Het thema van de Vakantiebeurs is dit jaar: Ontdekken, beleven, doen onder het mom #vakantievoorpret. En dat is precies wat de Vakantiebeurs is. Een eerste kennismaking, waar je bijna net zo reikhalzend naar uitkijkt als vroeger naar de schoolreis.

Onverwachte bestemmingen en liefde op het eerste gezicht

Sommigen hebben een uitgebreid plan, of van te voren al een looproute uitgestipt. De een heeft als doel dat ze pas bevredigd zijn als de volgende reisbestemming definitief is gekozen, de ander verlaat de beurs uiterst tevreden met een tas vol brochures. De keuze is er reuze, soms zie je door de destinaties je eindbestemming gewoon niet meer.
Daarom een aantal tips van een ervaren Vakantiebeurs-ganger:

  • Laat je verrassen, dus loop niet alleen langs je top-5 leuke landen, maar wijk ook eens van de gebaande paden
  • Wat is je reisdoel? En heeft de bestemming ook een doel voor jou?
  • Bepaal waar een geslaagde reis voor jou en je reisgezelschap aan moet voldoen. Als de een blij wordt van blaadjes lezen bij het zwembad en de ander urenlang wil hiken en omgeving bekijken, wordt het lastig om samen een bestemming te vinden waar je allebei blij van wordt
  • Niets is onmogelijk. Echt niet, het vergt hoogstens veel creativiteit en/of geduld
  • Overweeg eens een cruise. Kort of lang, ver of dichtbij. De Baltic Cruise die ik afgelopen zomer met Costa Cruises maakte, gaf het bezoek aan Sint-Petersburg een nog specialere twist. En cruise-passagiers mogen bijvoorbeeld ’s avonds de Hermitage in. Dat is toch een genot!

Deze stands mag je zeker niet overslaan op de Vakantiebeurs 2018

Ieder jaar weten de stands me weer te verbazen; nóg groter, opvallender, visueler. Qua bestemmingen vind ik het altijd lastig stands kiezen. Wel kan ik uren rondlopen langs de wat gekkere bestemmingen, zoals Antartica, Mongolië of Syberië (ja zelfs met de Syberische kou van de afgelopen dagen in gedachten). Of loop ik mijn neus achterna, afgaand op alle heerlijke geuren. Aan het eind van de middag gaan vooral bij de Latijns-Amerikaanse of Caribische bestemmingen al snel de voetjes van de vloer, ook heerlijk.

De stand van National Geographic heb ik nog geen jaar overgeslagen. Het gele vierkant heeft een warme plek in mijn reis- en journalistieke hart en ook zij weten jaarlijks weer op hun eigen manier te laten zien, waarom zij zo’n belangrijk medium zijn.

Ook de Travel Counsellors kan ik aanraden: een reisagent maar dan anders. Weten net iets meer, kunnen je persoonlijke wensen nog beter realiseren en zijn professioneel en betrouwbaar. Zie het als een levende brochure!

Morgen heb ik een afspraak met Safaridesign. Oprichtster Lotte staat zelf niet op de beurs, maar is op de Vakdag aanwezig. Zij helpt mij bij het realiseren van een volgende reis en weet precies hoe je luxe, natuur en cultuur bij elkaar samen kunt brengen. Op maat gemaakte reizen, voor precies jouw gezelschap, reisduur en interesses. Yes please!

Op vrijdag is er de Photo Friday. Een middag vol workshops en reisfotografie. Ook is er de uitreiking van de Reisfoto van het Jaar 2017 wedstrijd. Het is de tweede keer dat Getaway Travel deze fotowedstrijd organiseert. Aan de eerste editie deden meer dan 8.000 (amateur)fotografen mee en ruim 40.000 reizigers brachten hun stem uit. Dit jaar deden er meer dan 14.000 (amateur)fotografen mee!
De genomineerde deelnemers zijn aanwezig tijdens de uitreiking op Photo Friday. Hun foto’s worden besproken door de vakjury die bestaat uit docenten van de Getaway Academy. De winnaar krijgt twee vliegtickets naar Nieuw-Zeeland cadeau. Getaway Travel zit zich in om met het platform Justdiggit te ondersteunen. Zij zetten zich in tegen klimaatverandering door lokale bevolking in droge gebieden te leren hun land weer vruchtbaar te maken. Een heel duurzaam initiatief dus, waar jij een steentje aan bij kunt dragen door langs te gaan op de Vakantiebeurs. Het team van Getaway Travel vertelt je graag over de werking en impact van het project!

Koop nu alvast je Vakantiebeurs kaarten en maak van de zoektocht naar jouw ideale reisbestemming alvast een echt feestje, want wat is er nou leuker dan #vakantievoorpret? Juist, de vakantie zelf!

Sabine de Witte