Travel

Verhalen van ontsteltenis over COVID in Nederland

In Kenia is de afgelopen maanden behoorlijk het slot erop gegaan om het virus in te perken. De avondklok ging in de maanden juni en juli al om 7 uur ’s avonds in wat er voor zorgde dat werkgevers hun personeel al om 4 uur moesten laten gaan, er waren roadblocks door politie op straat en o wee als het 3 over 7 was (ja Katja, dat ging er iets milder aan toe dan een boetetje), matatus (bussen) mochten maar de helft van de mensen vervoeren, iedereen moe(s)t overal een mondkap op, in restaurants werd geen alcohol geschonken en clubs en bars zijn gesloten. Net zoals scholen, die nu mondjes maat weer opengaan. Heel schoolgaand Kenia is een jaar blijven zitten. Iets wat de Keniaanse overheid geen windeieren legt overigens. Overal staan voor de deur handwasbakken en als je gaat winkelen heb je geen vel meer op je handen bij thuiskomst van alle alcoholgels. In de kerk voelt iedereen zich uiteraard beschermd en gaat massaal op een kluitje godsliederen zingen. ‘God will protect me’, dat dan weer wel. Belasting op loon werd verlaagd wat zorgde voor iets meer koopkracht en bijna alle bedrijven werken thuis (wat de luchtkwaliteit en de files ten goede komt). Goddank, want ik woon praktisch naast de grootste snelweg van Nairobi.

Gevlucht voor COVID-19 maar thuis blijven bleek veiliger

Ziekenhuisbedden (IC) waren maanden lang bezet maar inmiddels zijn ze weer praktisch leeg. Bij het grootste ziekenhuis van Nairobi kun je je laten testen en daar loopt het dan ook storm.
Toch waren er niet veel cases of doden de afgelopen maanden, ik ben geen arts maar heb er wel theorieën over. Zoals dat bijvoorbeeld de gemiddelde Keniaan al een enorme weerstand heeft. Hun magen zijn van leer (die van mij blijkt van zacht satijn wat meermaals per jaar uit in een kotsbui) en veel mensen leven (noodgedwongen) buiten of hebben al iets onder de leden wat veel erger is. De laatste geluiden zijn overigens dat de besmettingsgraad weer iets omhoog gaat, maar lang niet zo hoog als in Nederland.

COVID-gedrag in Nederland

Een paar weken geleden was ik voor een flitsbezoek in Nederland en ik deel daarom ook graag mijn verbazing. In winkels of horeca gebruikte niemand de desinfectgel, laat staan een mondkap. Mensen mochten zelf WEL naar binnen zonder mondkap met NIET met hond. Schiet mij maar lek. Er werd nergens gecontroleerd op temperatuur, zelfs niet bij aankomst op Schiphol. Ook was er verbazingwekkend genoeg geen negatieve PCR test nodig om Nederland binnen te komen. Op de terugweg naar Kenia is die verplicht, net als een lange lijst aanvragen en contactonderzoekinformatie. 1,5 meter? Daar doet de Nederlander niet aan. Lekker kloeken als een babyduif in een overvol nest. Why? En god verbied, ik ben geen viroloog, maar ik weet wel dat alle kleine beetjes helpen. Ik ben ook (nog) geen minister president maar zou iets minder vrijblijvend handelen dan Rutte. Tot zo ver mijn aspiraties in de Nederlandse politiek en/of woede aanvallen over de Nederlandse ‘bemoei je met je eigen zaken’.

Als je nu overigens denkt, ‘waar denkt dit wijf zich mee te bemoeien, ik doe lekker wat ik wil’. Yes, precies wat ik bedoel. JIJ had die horeca open kunnen houden als je niet naar dat huisfeestje was gegaan om daar met je ‘beste maten’ te knuffelen of er nooit een morgen was.

Niet alles is kommer en kwel, reizen bijvoorbeeld is heerlijk tegenwoordig. Geen rijen bij security, geen issues bij de balie met gewicht van tassen (trust me, I know want ik heb altijd het maximale plus meer bij me), mensen zijn aardig tegen elkaar omdat ze geen haast hebben en KLM geeft je geen stoel maar een hele rij om op te zitten/liggen.

Reizen in Kenia; kom zodra het weer kan?!

Ik hoor je denken, lekker betoog als je reizen wel promoot maar wel wil dat iedereen zich aan de regels houdt. Klopt! Op het moment misschien niet de meest verstandige zet als het niet noodzakelijk is. Wel hoop ik, voor een land als Kenia dat reizen snel weer opgang komt. Een groot deel van de inkomsten van Kenia worden behaald in toerisme en dat ligt nu vrijwel volledig stil. En daardoor hebben dus veel mensen geen inkomen. Als ‘resident’ heeft het wel voordelen, want die dure lodge van $1500 dollar kost nu maar $150 per nacht en in de Masaai Mara ben jij de enige die naar de kill van die leeuw kijkt. Maar het schaadt zoveel mensen op het moment. Een hele economie die weer op poten gezet moet worden. Het is tragisch. Dus mensen, bij deze roep ik op dat zodra het weer kan je reis te boeken naar Kenia! Niet alleen voor jezelf, maar ook als steuntje in de rug. En bedenk, het is hier veiliger (op COVID-gebied) dan in je eigen land.

Voor nu, terwijl jij binnen zit en je aan de regels houdt kun je dagelijks mijn stories op instagram volgen over het leven in Nairobi. Een mini-reis vanuit je eigen huis. You’re welcome.

Martine Haex