Travel

Verkiezingen

Donderdag mogen we weer stemmen. Dit keer niet voor een waterschap, maar voor Europa. Bij ons werden de stembiljetten al zo vroeg verstuurd, nog voordat ze de brief waarin stond waarop je kon stemmen, af hadden bij de gemeente. De stembiljetten belandden dan ook achteloos bij het oud papier, herinnerd aan het fiasco van de waterschapsverkiezingen vorig jaar.

Maar ik ben niet de enige. Momenteel sta ik bij de gemeente in de wacht voor het opnieuw aanvragen van een kieskaart. Of ik echt ga stemmen, weet ik nog niet, maar ik wil in ieder geval de mogelijkheid hebben.

Waarom ik niet zou gaan? Ik geloof niet in de invloed van Nederland binnen Europa. Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannie maken al jaren de dienst uit, en al zou heel Nederland gaan stemmen, dan nog zal het weinig veranderen.

Waarom wel? Gewoon omdat het kan en mag. We leven in een democratie. Dan moet je daar ook zelf actief aan deelnemen. Misschien moet ik gewoon eerst de documentaires van schoonzus U. eens rustig gaan bekijken. En me verdiepen in de mensen waarop ik mijn stem mag uit gaan brengen.

Maar op de een of andere manier voelt dit als een ‘ver-van-mijn-bed-show’ en voel ik me absoluut niet betrokken. Slechte campagne of mijn desinteresse?

Europa

Europa

Inmiddels sta ik nog steeds in de wacht. Geloof dat ik zojuist mijn beslissing heb gemaakt…