Cocooning

Vertrutting

De herdenking van de val van de muur gister ging gepaard met veel hemelse tranen. In het kader van de herdenking woonde ik zondag een debat bij over de verschillen in de Nederlandse en Duitse cultuur. Duitsers houden werk en privé strikt gescheiden, smijten je om de oren met alle mogelijke titels die ze maar voor je kunnen bedenken en zijn gek op eten en een verhitte discussie op een verjaardagspartij. Wij Nederlanders vinden dat alles maar ‘gezellig’ moet. Dus geen gesprekken over politiek of diepgaande discussies over de economische crisis, laten we het vooral gezellig houden. In de kring onder de slingers waar af en toe de hapjesschaal rond gaat.

Een van de debateerders was Rob Savelberg, een Nederlandse Telegraaf-journalist in Berlijn. Hij noemde het meest actuele verschil tussen Duitsland en Nederland de ‘vertrutting’. Kijk naar Amsterdam; het zijn net kleine dorpjes. Kijk naar de huiselijkheid die er in sluipt, als de dagen kort en nat worden zit iedereen het liefst ‘gezellig’ rondom het haardvuur met een kop warme choco.

Zie, ik ben niet degene die vertrut, het is Nederland! Ondanks onze steeds harder wordende samenleving, zie maar weer de bedreigingen aan het adres van Herman van Veen, zoeken we het liefst elkaar op en gaan samen truttig zitten doen. Die ZoMi-borrel hip? Nee, een excuus om samen te zijn. Een tweet-up? Niet om je nieuwsgierigheid naar twitteraars te bevredigen, maar allemaal alleen thuis achter je schermpje een borrel drinken is lang niet zo gezellig. We doen alles om een fijn ‘feel good sfeertje’ te creëren en dat met elkaar te delen. En iedereen springt er op in; iedereen heeft een huispak, fleece-deken, haard dvd en kijkt graag naar feel good movies of tv. Was jij niet een van de 4,4 miljoen kijkers van afgelopen uitzending Boer zoekt Vrouw? Dat is een synoniem voor vertrutting!

Wat kijk ik uit naar mijn trutmomentje voor vandaag; Floor Faber kijken samen met lief op de bank, chocolade in de aanslag, kachels hoog opgestookt en sloten thee naar binnen werken. Van mij mag die vertruttingstrend nog wel even duren!