design Hotspots Reistips tips

Vibe in Rotterdam

rotterdam 010

Rotterdam geeft energie

Zo af en toe kom ik in Rotterdam. Altijd gerelateerd aan zakelijke bezoekjes, maar ik probeer erna ook nog wat quality time met de stad door te brengen. Rotterdam heeft iets. Iets energieks, het leeft. De sfeer doet me een beetje denken aan Berlijn. Oude en nieuwe gebouwen, apart en normaal. Buitenlands, plat Rotterdams, alles door elkaar. Zonder dat er commentaar op elkaar is, de stad ‘mingelt’ op een tolerante en respectvolle manier. Wijken worden gezamenlijk nieuw leven in geblazen met allerlei gave alternatieven. En het water maakt het nog specialer.

euromast rotterdam

Met de watertaxi

De watertaxi is mijn favoriete vervoersmiddel. Over het water in volle vaart, tussen de grote schepen door. Van het Maritiem Museum naar Hotel New York, waar je een geweldig uitzicht hebt over de stad. De Euromast, Erasmusbrug en de drukke, imposante scheepvaart. Het oude pand was vroeger de passenger terminal voor de cruises van Rotterdam naar New York. Het interieur blikt terug naar deze tijden, met oude foto’s, antieke koffers en maritieme details. Het is er tjokvol als de zon schijnt, binnen is het prima voor een drankje en een klein hapje. En voor de mannen is er om de hoek de New York Barbershop, waar je je op klassiek Italiaanse wijze kan laten scheren.

Hotel New York

Stroom Rotterdam

Helemaal in de sfeer van de stad is Stroom. Dit hotel in een oude elektriciteitscentrale heeft de karakteristieken uit het pand gecombineerd met betaalbare luxe, comfort en in een modern jasje gegoten. In plaats van het bed als uitgangspunt, zijn juist de badkamers opvallend. Een bad midden in de kamer, ruime douches waar je in het geval van romantisch overvliegende vonken samen kunt douchen zonder dat iemand het koud hoeft te hebben. De studio’s zijn ruim opgezet, minimalistisch ingericht en bijna allemaal verschillen ze van inrichting. Ik sliep in een studio met vide, waardoor de hele benedenverdieping eigenlijk 1 grote ruime badkamer was. De vide verdieping besloeg het mega grote Coco-Mat bed (nu.echt.een.nieuw.matras.kopen.moet – jeetje wat slaapt dat fijn!) en een klein bureau om te werken. Dankzij de grote ramen wordt je wakker van daglicht (+1) en vergroten ze nogmaals de ruimte. Ook leuk om sterren te kijken vanuit bad! Met badproducten van Anatomicals (de grappige verpakkingen die ik ken uit citizenM hotels) is die luxe badkamer beneden helemaal een feest. Natuurlijke bestandsdelen, geen troep en hilarische teksten. Gratis Sourcy blauw en rood, ook een groot pluspunt. Een dvd service zodat je vanuit dat comfortabele bed lekker kan relaxen. Stroom heeft de Rotterdamse vibe goed aangevoeld en vertaald. De studio was voor mij zoals ik vroeger mijn ideale huis voor me zag. Ruim, licht en zonder teveel poespas, met een vide. De verlichting was het enige minpuntje, weinig mogelijkheden om daar nog een beetje warme sfeer mee te creëren. Creatief zijn ze in ieder geval bij Stroom, want bij het inchecken kreeg ik een oude filmhoes mee vol folders en kortingen. Je kunt bij het hotel fietsen huren, zodat je de nieuwe hippe omgeving van het Lloydkwartier relaxed kunt ontdekken. Mijn afspraken riepen alweer vroeg, na een snel ontbijtje in het Stroom restaurant kon ik uitgerust en vol nieuwe energie beginnen aan een nieuwe dag. Aanradar als je Rotterdam eens beter wilt leren kennen, betaalbaar en gelegen op een leuke plek!

stroom rotterdam anatomicals

restaurant stroom

hotel stroom rotterdam

stroom hotel studio

Urban & Picknick

Mijn dag begon met een afspraak bij de Urban Espresso Bar. Urban is snel te achterhalen. Hier komt hip en internationaal georiënteerd Rotterdam. Om te werken, te ontmoeten, te relaxen, te ontbijten met kids, om te genieten van goed eten en drinken. Vooral de fruitsappen zijn een aanrader, ook als je niet de tijd hebt voor een uitgebreide koffie, good to go! Fijn in Rotterdam is dat er op veel plekken open en gratis WiFi is en dat je niet na een uurtje al wordt weggekeken.
Na een Urban kick off van de dag tijd voor een locatie change. Via via door verschillende mensen aangeraden en ik snapte bij binnenkomst meteen waarom. Picknick snapt hoe je van simpele dingen iets bijzonders kunt maken. Qua inrichting lijkt het zo uit een interieurdesign magazine te komen. Steen, beton, hout, papier, planten en krijg in een mooie mix. Muuto lampen met een kleur accent, groene details en slimme oplossingen om iets simpel maar origineel te presenteren. I like a lot!

picknick

rotterdam picknick

Lebkov & Sons; ik reis er voor om

Hoewel Lebkov niet typisch Rotterdam is, ze zitten ook in Den Haag en Leiden, vind ik het een heerlijke plek. Goed en gezond eten voor een betaalbare prijs, een leuke spot om te zitten voor een quick catch-up of wat werk terwijl je wacht op de trein. Ik reis er voor om als het moet. Vriendelijk personeel (iets wat me sowieso erg opvalt in Rotterdam, horeca personeel is veel vriendelijker), hoe druk het ook is. En zit je te werken en moet je even naar het toilet, dan is er altijd wel een oplettende mede-bezoeker die een oogje in het zeil wil houden. Tel daar de gave inrichting en het mooie design van de verpakkingen bij op, en je hebt er weer een hotspot bij.

lebkov rotterdam

lebkov koffie

Ongedwongen

Waar in Amsterdam vooral tijdelijke ‘pop ups’ openen, lijken de hotspots in Rotterdam meer ongedwongen. Ze krijgen het niet hoog in hun bol als een plek ineens goed bezocht wordt, worden niet onvriendelijk als er een rij van meer dan 5 mensen staat voor een koffiebestelling en doen alles lekker in eigen tempo. Als je haast hebt iets minder handig, maar door de vibe van de stad ging ik juist mee ik dat relaxte gevoel. Rotterdam heeft iets energieks. Naast bovenstaande spots ben ik ook een fan van Dudok, restaurant Staal, Izkaya en Specials, een Engelse antiekzaak.

Wat vindt jij van Rotterdam? Favoriete plekken die ik binnenkort moet ontdekken?

[google-maps width=500 height=375]

Sabine de Witte