Travel

Vieze buum!

Wij hebben een heerlijke tuin, groot te noemen zelfs voor een stadstuin. Iets waar we heerlijk van genieten. Bij een beetje zon stap ik het liefst in mijn badjas met een kopje thee de tuin in, voordat de gehaaste ochtendrituelen beginnen.

Helaas moet ik bij dat laatste steeds meer oppassen, sinds onze achterburen een dakterras hebben. Onze achterburen zijn een ouder stel wat er al meer dan twintig jaar woont. Ze hebben geen tuin, maar een carport en een schuur. Op die schuur zit een plat dak, waar hij vorig jaar ineens een soort ‘hek’ om heeft laten plaatsen. Kunstgrasmat erop, en klaar was meneer.

Maar meneer is eigenlijk een vieze oude vent. De eerste zomer dat we hier woonden, hadden we een zwembad in de tuin. Mijn zusje en ik genoten daar met enige regelmaat van bij de beetjes mooi weer die zomer. Constant stond hij over het randje te gluren, of wilde hij ineens op dat moment in de tuin kijken naar zijn kozijnen, die nog steeds in verrotte kozijnen en uit de sponningen hangen. Ook vond hij het geestig om zijn onverstaanbare gemompel met ons over andere buren die buiten waren in een tuin waar hij zicht op heeft, te delen. En als ik ergens een hekel aan heb, is het wel aan geschreeuw over schuttingen of van daken. Een beetje meeleven met je medeburen graag.

Dankzij hun ‘dakterras’ loop ik niet meer zonder nadenken ’s ochtends de tuin in. Het laatste wat ik hem gun, is een blik op mijn ‘lingerie’. Afgelopen zondag wilden we lekker van de zon genieten, maar had ik geen zin in m’n bikini. Zou je zien dat hij die middag ineens met de kozijnen aan de slag ging. Gelukkig heeft zijn vrouw hem mee kunnen nemen, waardoor we in ieder geval zonder cirkelzaaggeluiden a la Texas Chainsaw Massacre van het weertje konden genieten. Toen ik zeker wist dat hij weg was, en mijn zusje het wel aandurfde in bikini, heb ik me maar laten over halen. Om ’s avonds nog even de regels voor een dakterras op te zoeken. Een meter uit de kant en afbakening van minstens een meter hoog zodat de privacy van omwonenden gegarandeerd blijft. Bij nog een middag geforceerd genieten toch maar eens bellen.

Die vieze ouwe man.

Kees van Kooten als 'De Vieze Man'. Maar de buurman is nog een tikje erger...

Kees van Kooten als 'De Vieze Man'. Maar de buurman is nog een tikje erger...