amsterdam

Vintage Vrijdag

Thank God it’s Friday… want dan kan ik weer leuke dingen bedenken om op mijn vrije zaterdag te doen! Ik ben dol op vintage meubelen en accessoires en als het even kan, ga ik het een keer in de zoveel tijd mijn favoriete adresjes langs. Mijn tips om geweldige schatten te vinden!

IJhallen

Hoewel de IJ-markt sinds de eerste keer dat ik er was een stuk commerciëler is geworden en tegenwoordig voor veel bekenden de perfecte manier is om van hun zolderspullen af te komen, kun je met een beetje geluk nog steeds prachtige vintage items vinden. Het is dan wel een must om ’s ochtends meteen bij opening aanwezig te zijn. Erg vroeg, maar dan heb je nog de mooiste items voor het uitkiezen. Ding ook gerust af, want je wilt natuurlijk zo min mogelijk uitgeven aan je vintage schatten. Ik scoorde er een originele camera van CCCP met nog steeds een rolletje erin. Helaas kan/durft niemand deze te laten ontwikkelen.

camera-cccp

hert

typemachine

Kringloopwinkels

Hoewel ik in Amsterdam nog niet echt een fijne heb gevonden, ga ik als ik bij mijn ouders ben nog wel eens bij de Kringloopwinkel in de buurt kijken. Soms is het helemaal niks, vooral als je net op zoek bent naar dat ene type kastje of een lamp in bepaalde stijl, soms heb je geluk. Van originele accessoires tot bijzondere meubelstukken. Achter het Haarlemmermeerstation zit een loods waar ze tweedehands meubelen verkopen. Vaak zijn het inboedels van winkels die failliet zijn gegaan. Ik had er ontzettend veel geluk en scoorde daar mijn Barcelona chair. Iedere keer als ik mijn huis binnenkom zie ik die stoel en kan ik alleen maar lachen. Ook hierop heb ik nog weten af te dingen en ik kon het niet over mijn hart krijgen om hem daar te laten staan.

Neef Louis & Van Dijk & Ko

Iedereen kent deze adresjes wel. Neef Louis heeft prachtige industriële lampen, archiefkasten, stoelen en tafels. Bij Van Dijk & Ko vindt je vooral Oost-Europees vintage. Niet helemaal mijn stijl en in beide winkels betaal je nog behoorlijke bedragen voor voorwerpen die niet zijn schoongemaakt, vaak niet werken en waarvan de afkomst soms dubieus is. Ik ga af en toe heen, meer voor inspiratie.

Harvest & Company

Af en toe maak ik een uitstapje naar Amsterdam-West. Ik kom er eigenlijk veel te weinig terwijl er zoveel leuks te doen is. 1e Paasdag trok ik er op uit en nam ik een kijkje bij Harvest & Company. Het voelde een beetje als thuis komen. Een prachtige ruimte die is ingericht met vintage meubilair, accessoires en gave combinaties. Het is niet alleen een interieurzaak, Headfirst Coffeeroasters zorgt dat je er heerlijke koffie kan drinken (misschien moet ik het toch eens leren drinken) en iets kunt eten. Sourced and Sold‘ inkoper Jeroen Woltman kan nog meer toegeven aan zijn vintage liefde, bij Harvest & Co heeft hij een tweede ruimte om te vullen. Ben je liefhebber van Roy & Charles Eames, dan maakt Modern Vintage dit bereikbaar voor je. Atelier de l’armee heeft duurzame/milieuvriendelijke kleding en tassen voor een stoere look. Hudson River zorgt voor een nodige dosis Amerikaans vintage. Metalen industriële borden, meubels uit Michigan, Conneticut en Maine geven een twist aan Europees vintage. Lola & Kate maken de bonte verzameling spullen compleet met hun snuisterijen en creatieve uitspattingen. Daarnaast is er nog een expositieruimte/meetingspace die je kunt afhuren voor private diners, feestjes of vergaderingen. Alles klopt aan het concept, ik moest een beetje denken aan het ACE hotel in New York waar Stumptown Coffee Roasters, het hotel en lokale ondernemers samenwerken. Fijn dat er steeds meer van dit soort plekken met goede vintage spullen zijn. Hier weet je zeker dat je geen kat in de zak koopt: alles is schoongemaakt, gerepareerd en opgeknapt indien nodig. Ook krijg je een ‘levenslange garantie’ op je spullen. Denise, een van de initiatiefnemers vertelde mij hoe ze samen zijn gaan werken in deze oude ijzerhandel. Mooi om te zien hoe de geschiedenis van het pand en de huidige bestemming weer samen komen. Om niet alleen in het verleden rond te spoken, kun je er ook de nieuwste art, lifestyle en interieur magazines kopen.

harvest and co

Een korte preview in het vintage walhalla van Harvest & Co

Tweede Helmersstraat 90-96
1054 CN Amsterdam
Openingstijden:
Ma-Vri: 7-7
Zat&Zon: 9-7

Curiosities

Fijn dat er steeds meer zaken met curiosa en rariteitenkabinetten komen. Eerder schreef ik al over Cottoncake en Anna + Nina, toen ik nog bij Spaces werkte nam ik regelmatig een kijkje bij The Otherist. Afgelopen week ging ik op aanraden van Casper Reinders langs bij Zuiderziel en Nelis Antiques. De zaken van Reinders ademen vintage en curiositeiten, waarschijnlijk de reden dat ik me er daarom altijd thuis voel. Zuiderziel en Nelis zitten beide op de Roelof Hartstraat, na ruim 2,5 jaar hard voorbij fietsen nam ik er eindelijk een kijkje. Opgezette dieren, vlinders, insecten, bijzondere planten, schelpen en items. Heerlijk om te neuzen. Bij Nelis stond zelfs een opgezette uil, waar ik al zo lang naar zoek. Ik moet er nog even over nadenken, het is veel geld voor een klein dood beest, maar het zou mijn wand in huis wel echt af maken.

Buitenlandse markten

Wist je dat Brussel bekend staat om de vele antiekzaken en ‘rommel’markten? Op de Marollen had ik pech en ook bij de winkels slaagde ik niet, maar ik vind het heerlijk om over buitenlandse markten te struinen. De markt in Lille in september staat nog steeds op mijn wishlist, ook al is daar niet zozeer vintage maar meer brocante te vinden. Ook zou ik nog wel een keer naar de Brooklyn Flea Market in New York willen. In de wintermaanden wordt deze binnen gehouden, ik bezocht hem buiten en vond het enorm indrukwekkend. Groot, geweldige spullen en de skyline van New York op de achtergrond! Parijs heeft ook ontzettend veel vintage markten en zijn vooral voor modeliefhebbers een must. Bij de beroemde winkel Deyrolle kijk je je ogen uit!

brussel antiekmarkt

Vintage advertenties

Laatst viel mijn oog op een LinkedIn update van een oud-studiegenoot uit Groningen. Hij is een website begonnen met vintage advertenties van technische producten en gadgets. Super gaaf om te zien hoe de eerste mobiele telefoon er ook alweer uitzag. En ken je de buzzer nog? De Apple advertenties zijn echt om te huilen! Een gave flashback terug in de tijd op Vintage Tech Ads.

vintage tech advertentie

Designer Vintage

Voor mij zijn schoenen en tassen een belangrijk onderdeel van mijn interieur. Daarom speur ik graag naar originele items om te dragen en tentoon te stellen, op Designer Vintage. Dit walhalla van gedragen grote merken, is de manier om originele sieraden van Chanel, vintage tassen en bijzondere schoenen op de kop te tikken. Vintage heeft in dit geval geen minimum leeftijd, maar geeft meer aan dat het gebruikt en niet meer nieuw is.

Vintage wishes

Toevallig heb ik een vriendinnetje wat een enorme neus voor vintage heeft en mij af en toe mee op sleeptouw neemt. Haar hele huis staat vol met opgezette dieren en ik vind het ook prachtig. Waar ik eerder met mijn moeder markten en vintage zaken bezocht, sleep ik haar nu af en toe mee (of zij mij). Ik heb nog een aantal items op mijn vintage wishlist staan, waar ik iedere keer naar speur: een ouderwetse telefoon, een grote zwarte ‘James Bell’ telefoon met veel te zware hoorn en draaischijf, een platenspeler en een oude leren Butterfly Chair. Een leren poef, net zo een als waar ik vroeger altijd op speelde. Een zakhorloge, Monocle. Ik zie mijzelf al zitten in een mini-museum, of juist zoals bij SocietyM in Glasgow. Oud versus nieuw. Een vintage zaak is voor mij een snoepwinkel, helaas is de ruimte in mijn huis te klein voor mijn verzamelwoede. Ooit, in een groter huis, komt er een prachtig dressoir, de kast staat in mijn oude kamer onder een kleed. Een erfstuk wat jarenlang bij hun in de kamer heeft gestaan en nu op een nieuw plekje staat te wachten. Daar kan ik nog heel veel moois in kwijt. Spullen met een verhaal, dat maakt vintage voor mij zo speciaal!

Koop jij ook graag vintage of wil je liever alles nieuw?

[google-maps width=500 height=375]

Sabine de Witte