amsterdam design tips

Vogue Nederland

eerste nederlandse vogue editie

Hands on

Terwijl heel fashion minnend Nederland woensdag op haar kop stond voor de pre-launch van Vogue Nederland bij de Bijenkorf, keek ik toe hoe mijn halve Twitter- en Instagram de limited edition had gescoord. Ik was te laat, de 500 exemplaren in Amsterdam waren binnen no time uitverkocht. Gisteren had ik eindelijk mijn ‘hands on’.
Wat is er zo bijzonder aan een magazine, een veel gehoorde vraag. Vogue is al jaren een van de het meest toonaangevende blad op het gebied van mode. Een voorloper, trend voorspeller/veroorzaker. Ik lees sinds mijn vele tripjes Spanje altijd de Spaanse Vogue en dat is een magazine zoals het hoort te zijn: een beleving.

Nederlands nuchtere kijk op mode

Nederland is geen typerend modeland. Het straatbeeld in Spanje, Zweden, Frankrijk en veel andere landen is stukken stijlvoller. Hier geldt vaak ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’. Gelukkig lijken we ons steeds meer uitgesproken en eigen te gaan kleden. Zelf loop ik zeker niet voor op de mode, maar ik vind het belangrijk om er leuk uit te zien. Een representatief uiterlijk is wel zo leuk bij afspraken en ontmoetingen. Tijdens buitenlandse tripjes doe ik dan ook erg mijn best om iets origineels op de kop te tikken. In Nederland struin ik de vintage markten af, om die te combineren met basics en mode items. Ik laat me zelden lijden door iets uit een blad, maar het inspireert me wel om bepaalde combinaties te maken die ik zelf nog niet had bedacht.
Ik denk dat de Nederlandse Vogue de vreemde modewereld nog iets toegankelijker kan maken. De redactie van het blad weet wat er werkt voor ‘ons nuchtere Nederlanders’, dat er vooral angst heerst om ‘over the top’ te gaan.

eerste nederlandse vogue editie

Iconische dag

Toen ik gisteren bij de Bijenkorf een aantal Vogues kocht (ik maakte er nog 2 vriendinnetjes blij mee), stond er voor mij een oudere dame bij de kassa. Ik schat een jaar of 70. Burberry Trenchcoat en Chanel 2.55 bungelend om haar arm. Het winkelkarretje en haar wandelstok waren iets minder fashionable, maar dat maakte ze goed met een klassieke Kelly-roll in haar haar en gestifte lippen. Ze vertelde de verkoopster dat het voor haar een ‘iconische dag’ was, dat ze het nog mee mocht maken dat er een Nederlandse Vogue was. Dat we er nu allemaal vast beter gekleed bij gingen lopen. Ze heeft vast een achtergrond in de fashion, want alles kwam er krachtig en vol passie uit. Iets wat me ontroerde, want vaak wordt er geroepen dat mode oppervlakkig is. Sommige onderdelen zeker, maar mode is een verlenging van je eigen persoonlijkheid. Je hoeft niet alle trends te volgen en er modieus bij te lopen, maar durf wel jezelf te zijn en uit te stralen in wat je draagt. Mode kan van iedere dag een iconische dag maken. Durf!

Welkom Vogue Nederland

In het filmpje zie je hoe de bekende Nederlanders en grote fashionbloggers kennismaken met de eerste Nederlandse Vogue en wat ze er van vinden en verwachten.
sitestat

Te koop bij de grotere boekhandels en de Bijenkorf!

[google-maps width=500 height=325]

Sabine de Witte