Instagram

 • Sundowners op safari zijn zó mooi! De giraffen waren helaas camera shy maar zonder telefoon om ze vast te leggen net zo mooi 🦒😍
 • De Keniase kustlijn is een plaatje, helemaal vanuit Diani White House - een parel die je tegenkomt op Airbnb. Aan het strand, op loopafstand van shops. Diani is een lange strip van hotels, resorts, restaurants en kraampjes met Maasai koopwaar. De stranden zijn hagelwit, het water different shades of blue en de apen hondsbrutaal. Paradijsje hoor! .
#kenia #kenya #dianibeach #dianiwhitehouse #airbnb #airbnbparel #afrika #nevernottraveling #bestbeachesoftheworld #whitebeach #luxurytravel #luxurylifestyle
 • Ga je naar de Algarve en wil je iets bijzonders doen? Restaurant Caniço is gebouwd in de rotsen, gespecialiseerd in lokale vis en trakteert je op Cousteau-achtige filmpjes geprojecteerd op de rots. Je kunt er terecht voor lunch en diner, echt een aanrader! .
#portugal #algarve #rockrestaurant #canicorestaurante #michelinguide #local #fishrestaurant #luxurylifestyle #luxurytravel
 • Kleurrijk Lagos - en eind oktober is het nog heerlijk in de Portugese Algarve 💚
 • Het is nog goed toeven in de Portugese Algarve en wat is het er prachtig met alle krijtrotsen, grotten en blauwe water. Wat is jouw favoriete herfstvakantie zonbestemming?
.
#portugal #algarve #benagil #caves #praia #portugesekust #herfstvakantie
 • Throwback Thursday naar een van de meest romantische plekjes van Annecy 🖤
 • Precies 4 jaar geleden reisde Sabine af naar Iran, een reis die haar leerde meer ruimte te maken voor verveling en spontaniteit, je nog meer open stellen voor het onbekende en de mensen die daardoor op je pad komen en dat van de vooroordelen niets klopte. Een van de mooiste reizen ooit. En ja, ook daar genoeg hippe zaken en je kunt je ook gewoon optutten met een andere hoofddoek.
.
4 Years ago Sabine traveled through Iran and it was such an enriching trip, teaching about loyalty, hospitality and prejudices. 
#iran #haftkhan #shiraz #travel #nevernottraveling #forevercurious
 • Als je nog niet helemaal overtuigd was van de schoonheid van het meer van Annecy 💙
 • Een abdij omgetoverd tot hotel, spa, restaurant, brasserie én wedding location aan met meer van Annecy. Hier is het echt leven als God(in) in Frankrijk @abbayedetalloires
.
#savoiemontblanc #talloires #abbaye #lacdannecy #meervanannecy #annecy #frankrijk #luxurylifestyle #luxurytravel #upgradeyourstyle
 • Annecy is zo mooi, zelfs als de zon even niet schijnt en het water even niet turquoise blauw op de foto wil. Instagrammable plaatjes, een geweldige kaasjuwelier, zelfs street art. Oui, c’est nice in Annecy 👌🏻
 • Als je zelf over Lac d’Annecy uitkijkt snap je wel waarom Cezanne het zo mooi vond om te schilderen en het Lac Blue noemde. Het is het schoonste en helderste water van Europa en je blijft maar ‘oh’ en ‘ah’ roepen bij alle schilderachtige plaatjes.
.
#savoiemontblanc #talloires #lacdannecy #cezanne #checkinpr #frankrijk #luxurytravel #laclife #annecy #lacdannecy #abbayedetalloires #windowview #pictureperfect

Follow Me!

Travel

Waar moet je op letten bij reizen met een huurauto?

12/01/2019
huurauto zuid-afrika tips
Reading Time: 5 minutes

De vrijheid van een auto op reis is grote luxe. Niet afhankelijk van openbaar vervoer, gezette tijden en andermans stuurkunsten, maar er zelf op uit kunnen wanneer jij dat wilt. Toch heeft autoverhuur geen hele goede reputatie: als je online zoekt op reviews komen linkjes naar Kassa, Radar en andere consumentenprogramma’s al snel omhoog. In veel gevallen blijkt het te gaan om kleine lettertjes, extra verkochte verzekeringen die dan net weer niet dekken wat jij aan schade hebt veroorzaakt etc. Daarom een aantal tips uit eigen autohuur ervaringen.

Tips om het huren van een auto vlekkeloos te laten verlopen
Waar moet je nou op letten bij het huren van een auto? Door schade en schande ben ik inmiddels een stuk wijzer geworden in auto huurland. Doe er je voordeel mee!

Vooraf: vroeg boeken

Weet je nu al dat je deze zomer in Spanje of Portugal vakantie gaat vieren en overweeg je een huurauto? Boek deze dan nu! Net als met vliegen en accommodaties loont het om vroeg te boeken. In Spanje en Portugal is dat sowieso slim, omdat daar het last minute aanbod vaak beperkt is, want dit zijn erg populaire bestemmingen.

Lees. Alle. Lettertjes van je auto huurovereenkomst

Als je een auto huurt via Sunny Cars – daar heb ik zelf de meeste ervaring mee, dus die gebruik ik graag in het voorbeeld – dan maak je een boeking bij hen en zetten zij dat uit bij lokale leveranciers. Zo kan het zijn dat je in het buitenland je auto op moet halen bij een partner. Over het algemeen zijn de afspraken die jij hebt gemaakt met Sunny Cars bepalend, maar soms ontkomen zij niet aan lokale eisen. Zoals in Marrakech waar de borg een stuk hoger is dan normaal gesproken. Dat staat dan in kleine lettertjes in je contract. Belangrijk dus om na je boeking alle letters die je kunt vinden op je contract te lezen, zodat je niet ter plekke voor onaangename verrassingen komt te staan. Er zijn ook bestemmingen waarbij je bijvoorbeeld met een huurauto niet de grens over mag. Als je dat niet weet en niet hebt gelezen, kan je reis een stuk minder leuk worden.

Ter plekke: Maak foto’s en filmpjes van de huurauto

Een bekend issue: schade die al op de auto zat probeert de verhuurder op jou te verhalen. Maak daarom altijd foto’s en filmpjes van de huurauto bij het afhalen en laat de inspecteur duidelijk zien dat je zelf ieder plekje wat zij noteren, ook hebt gezien. Beide partijen moeten bij het terugbrengen van de auto voor akkoord tekenen, als er dan iets niet klopt heb je zelf altijd bewijs!

Hoe zit het met de navigatie en andere accessoires?

Daarover kan ik kort zijn: die boek je niet bij, maar neem je zelf mee. Heb je een telefoon met Google Maps? Voilà, koop een telefoonhouder en een autolader en je bent sowieso goedkoper uit. Buiten Europa is het met je bundel misschien iets lastiger, maar dan is een lokale simkaart vaak ook voordeliger en makkelijker, want die kan je ook voor je Instagram-verslaving en het updaten van het thuisfront gebruiken.
Met kinderzitjes of skiboxen heb ik geen ervaring, dat zouden dan ook de enige accessoires zijn die je beter via de autoverhuurder kunt boeken.

Altijd nee zeggen bij de balie

Als je een auto huurt dan is vooral de verzekering vaak een ‘money maker’ voor de autoverhuurders. Bij Sunny Cars boek je All-Inclusive, dus mochten ze je bij de balie nog een verzekering proberen te verkopen: nee. Je bent goed verzekerd en hebt geen extra’s nodig.

Wees loyaal

De enige keer dat je bij de balie ja zegt: als ze met een heel goede upgrade komen. En dat komt sneller voor als je regelmatig bij dezelfde verhuurder boekt. Loyaliteit loont. Misschien niet altijd meteen in de prijs, maar wel in extraatjes als upgrades. Ook fijn.

Kies comfort

Bedenk goed wat je met de huurauto gaat doen en mee wilt nemen. Rijd je lange stukken? Moet er veel bagage mee? Ga je op safari? Blijf je in de stad? Is het een combinatie van alles? De eisen aan een huurauto zijn dan anders. Een te kleine auto waarbij de koffer iedere keer in je rug prikt als je moet remmen voor een stoplicht is niet heel chill. Als je op safari gaat is een 4X4 een must, terwijl je die voor Kaapstad of Johannesburg dan weer niet nodig hebt. Voor mij is airco, USB-lader en een kofferbak eigenlijk altijd een must. Ik vind het fijn om spullen in de koffer achter te kunnen laten, de achterbank gebruik ik regelmatig voor omkleedsessies. Voor de bestuurder is op lange afstanden cruise control wenselijk en een automaat is vaak ook lekkerder rijden. Zeker als je ergens de weg niet kent heb je dan in ieder geval wat handelingen minder.
Comfort gaat niet alleen om fijne extraatjes, kies je huurauto ook niet te klein. Roadtrippen moet fijn zijn!

Check lokale regels

Dat er op sommige plekken links wordt gereden en je daar dus extra moet opletten, spreekt voor zich. Maar er zijn meer afwijkende lokale regels, zoals voorrang verlenen, bijzondere borden etc. Het is altijd goed om je even in te lezen in de lokale regelgeving. Zo voorkom je gevaarlijke situaties en boetes. Note to self: als er in Zuid-Afrika een bord staat dat je de auto niet uit mag vanwege wildlife, dan is het echt zo. Eigenwijsheid zit in mijn karakter, maar zo haalde ik me vorig jaar een soort Beekse Bergen encounter op m’n hals. Oeps.
Oh en zomaar een appel uit je raam gooien is in Spanje niet gewenst.

Gaat er toch iets mis? Houd het hoofd koel!

Voor iedereen die mij kent en wel eens met mij op reis is geweest: deze tip moet ik zelf ook beter toepassen. Als ik ergens bloed chagrijnig van word is het als ik denk dingen geregeld te hebben die dan ineens weer anders zijn. En dan kan ik nogal kribbig worden. Met boosheid en frustratie kom je alleen echt nergens en gaat het ook niet sneller. Probeer koel te blijven.
Hetzelfde met schade rijden: of je nou schuld hebt of niet, je hebt het niet met opzet gedaan en er is weinig wat een verzekering en credit card niet kunnen fixen. Bovendien, beter materiële schade dan dat je zelf iets overkomt toch? Mocht er echt iets mis gaan: zorg dat je je papieren, boekingscodes en telefoonnummers altijd bij elkaar en bij de hand hebt. Ik maak altijd foto’s van documenten, zodat ik ze hoe dan ook digitaal heb en terug kan vinden mocht er iets gebeuren. Zorg ook voor een digitale versie van je rijbewijs, mocht je pech hebben en die onverhoopt kwijt raken.

Het ergste wat mij ooit is overkomen met een huurauto? Dat was toch wel een ongeluk in Canada, onderweg naar Jasper in het enige plekje in de middle of nowhere. Niet onze schuld, wel heel veel gedoe en schrik. Wat ik toen deed? Ik schoot in de regelmodus en pakte zoveel mogelijk de controle over de verder out-of-control situatie.

Dat zijn een aantal tips uit eigen ervaring, het blog van Sunny Cars heeft er nog veel meer: na het lezen van de tips daar is iedereen autohuur expert. Niets wat je nu nog hoeft te weerhouden van een auto huren toch? Ok, in mijn geval, dat ellendige rijbewijs dan.

Disclaimer: deze post is onderdeel van een betaalde samenwerking met Sunny Cars, alle ervaringen zijn eigen en oprecht

Sabine de Witte

Reisjournalist at YourAmbassadrice
(Reis)Journalist en Content Creator. Voor altijd nieuwsgierig en op zoek naar de meest bijzondere plekken op het gebied van luxe reizen, lifestyle, gastronomie en design
Sabine de Witte

Instagram

 • Saw my wallpaper in action 🐆
Safari life completed ☑️
Photo magic shot @byliselore and her new Sony gadgets
.
#safari #maasaimara #kenya #leopardloar #leopardroar #wallpaper #photography #bushlife #wildlife #nationalgeographic #natgeoirl #africamcflashtours #luxurytravel #luxurylifestyle
 • Sundowners with wine in the wild ✔️
Not in the picture: the 🦒 who didn’t want to model 📷 @byliselore .
#safari #bushlife #sundowner #kenya #wineinthewild #luxurytravel #africa
 • Me running into the sea. Wow, what an incredible coast, white sandy beaches, clear blue water. Stayed at one of the nicest Airbnb’s ever, with the best care of John and his friends. All fueled up for the bush life, starting tomorrow! .
#kenia #kenya #dianibeach #airbnb #airbnbpearl #hiddengem #luxurytravel #sustainabletravel #whitebeach #beachlife #africa #beautifulworld #travel #experience #coastline
 • Out of Office 🧳
From family holiday in Portugal to adventure and hugging a close friend in Kenya. Final packing, work etc. before stepping on the plane tomorrow. Excited much! 
Drone footage by @herendelsewhere 💙
.
#outofoffice #travelbug #nevernottravelling #reunite #kenya #bushlife #safari #beach
 • If life gives you lemons 🍋 squirt someone in the eye! Happy Sunday!
.
#algarve #Portugal #casacaravela #lemontree #makeyourownquotes #makelemonade #garden #luz #faro
 • Is it weekend yet? 
And this pretty much sums up last week in Portugal: relaxing with a permanent smile on my face. Slept for days, read books, took naps on the beach, by the pool and in the hammock.
#portugal #holiday #hammocktime #autumnbreak #nevernottraveling #zenbine #selfcare #unwind #dogoodseebetter #neubaueyewear
 • The house in the middle was our home in Portugal last week. Incredibly thankful for the family holiday, spending time together, making memories 💙🙏🏻 Drone capture by @herendelsewhere @herrehuberts and @elisedewitte. Oh and we fully paid, nospon, but a very sincere shout out to Sascha from @surfeninportugal.nl who arranged the incredible house, transport etc. .
#portugal #praiadaluz #lagos #faro #familyholiday #autumnbreak #villa #luxurytravel #surfeninportugal #dronefootage #herendelsewhere #thankful #throwback #tbt #throwbackthursday #travelmemory
 • Geeky gadget loving @ninaphilomene and @sabinedewitte show how easy it is to install the Philips Hue Play HDMI Sync box #philipshue #review #hdmi #howto #install #techgirls #sabcollab
 • The pretty lights at Luz 💛
 • Picture perfect .
#portugal #praiadaluz #luz #algarve #lagos #familyvacation #villa #pictureperfect #holiday #painting #white #whitehouses #upgradeyourstyle #mediterraneanhouse #luxurytravel
 • Amsterdam skyline = home 💙 📸@dishtales

Follow Me!