Travel

Waste of talent

Dat ik al ruim een jaar mijn geld kan verdienen met schrijven, maakt dat ik nu wel toe durf te geven dat ik een talent heb. Daarnaast blijk ik ook nog eens een ondernemend type, iets waar je vaak pas achter komt als je daadwerkelijk besluit om te gaan ondernemen.

Ik ben blij met mijn talent en wat ik er mee (kan) doe(n). Van mijn hobby heb ik mijn werk gemaakt. Ik weet zeker dat iedereen een talent heeft. Opgroeien en ouder worden laat zien welk uitmuntend talent je hebt en verder moet ontwikkelen. Een van mijn grote frustraties; mensen met talent die er niets mee doen.

Al meer dan een jaar probeer D. zover te krijgen om wat met haar fotografie te doen. Ja, er zijn veel freelance fotografen, daarin zal ze niet uniek zijn. Maar de sfeer op haar foto’s, heb ik zelden in een fotoboek zien staan. Iets dagelijks krijgt iets broeierigs, iets van ver weg zuigt je erin op. Inmiddels durft ze er wat mee te gaan doen, krijgt ze bevestiging waardoor ze de stap durft te zetten. En ik ben trots op haar, zulk talent moet je niet laten liggen!

Een tijd geleden ontmoette ik iemand die goed kan tekenen/schetsen en daar graag de modewereld mee in zou willen rollen. Toen ik afgelopen zomer in Parijs de expositie van Yves Saint Laurent bezocht en zijn schetsen zag, dacht ik ‘dat kan zij beter’. Meerdere malen gaf ik haar advies om een blog op te zetten en haar schetsen online te zetten. Dat is het nadeel van kunst; als niet veel mensen het zien, zal het niet snel wat worden.

Een week geleden zag ik in diverse modebladen hoe tijdens de Paris Fashion Week ‘artists’ werden ingehuurd om schetsen van de show te maken. Las ik op ‘fashion blogs’ dat dit de nieuwe toevoeging van de mode wereld zou zijn. Meteen moest ik aan haar denken. Gemiste kans. Als je zelf de bal niet een duwtje geeft, zal die nooit naar je droomeindpunt rollen.

In augustus werden er mensen gevraagd voor een internet tv-programma over ambitie en talent. Via Twitter werd ik voorgedragen. Een enorme eer. De opnames vonden plaats op een maandagochtend in september. Omringd door andere jonge honden die enthousiast spraken over hun werk, talent en kunnen en ambitie hadden. Een ontzettend inspirerende ochtend en een aantal deelnemers zijn al uitgezonden. Morgen staat de mijne online. Ik ben erg benieuwd naar het resultaat, want ik voelde me nogal ‘gewoontjes’ tussen de andere kandidaten. Maar nu weet ik als je toegeeft aan talent, dat je je best bijzonder mag noemen.

Als je talent hebt, doe er alsjeblieft wat mee. Durf het te laten zien als je er echt wat mee wilt!