Reistips

Wat ik vergat in te pakken – Curaçao

29/05/2014

Soms denk je nog zo goed voorbereid op reis te gaan en weet je zeker dat je niets bent vergeten in te pakken. En blijkt ter plekke; niets is minder waar. Dingen waar je totaal niet aan hebt gedacht, die je niet had gelinkt met je bestemming of omdat je spontaan een activiteit gaat doen die je van tevoren niet verwacht had. Vanaf nu na iedere reis een lijstje met items die je maar beter wel in je koffer kunt stoppen als je deze bestemming gaat bezoeken.

  • Snorkelset – Nadat ik op Mauritius genoot van de wondere onderwaterwereld, zei ik tegen mijzelf dat ik voor een volgende vergelijkbare reis echt een eigen snorkelset aan zou schaffen. Niet gedaan en ook nooit bij nagedacht dat die op Curaçao wel eens goed van pas zou komen. Natuurlijk kun je overal snorkelsets huren of lenen, maar je eigen setje, afgestemd op jouw maten, is wel zo comfortabel en hygiënisch.
  • Waterschoenen – De stranden van Curaçao zijn prachtig en heel divers. Veel natuurlijke stranden, waar je niet in keurig geharkt wit zand ligt maar op steentjes of rotsen. De aangelegde stranden rondom de resorts zijn prachtig en schoon, maar je komt ook daar alleen het water in door steentjes of langs rotsen. Waterschoenen zijn geen overbodige luxe. Een item waar je niet teveel geld aan uit wilt geven, gelukkig heeft de Primark een kleurig en uitgebreid assortiment, waardoor je je voeten nog enigszins modieus en voor een leuke prijs kunt beschermen.
  • Onderwatercamera – De GoPro staat hoog op mijn wensenlijstje, of een hoes die ik om mijn telefoon kan doen zodat ik daarmee onderwaterfoto’s kan schieten. Zonde om dat indrukwekkende onderwaterleven niet meteen online te kunnen delen!
  • Care Plus Outdoor & Sea – De Caribische eilanden zitten vol koraal en vis vanwege de vele verschillende waterstromingen. Op zich heel positief, want dat maakt Curaçao zo geschikt om te snorkelen of duiken. Het nadeel daarvan is dat bij koude waterstromingen de kwallen ineens opduiken (kijk niet vreemd op als je waarschuwingen voor de dodelijke Portugese oorlogsschepen tegen komt, ook die weten hun weg naar het fijne eiland te vinden). Dat realiseerde ik me pas toen ik na een jetski tocht het water in plonsde voor een snorkelsessie rondom de TUK boot. Eerst dacht ik dat ik wondjes aan mijn been had, die ik voelde door het zoute water. Pas toen ik ook speldenprikjes op mijn armen voelde, vroeg ik aan de instructeur of er kwallen waren. Ik bleek in een hele school gesprongen te zijn en werd flink gebeten. Tijdens het snorkelen bleken het er tientallen, waardoor we na het zien van de boot (die absoluut een snorkel- of duikbezoek waard is), snel weer terug gingen. Gelukkig groeit er op het eiland overal Aloë Vera, waardoor de ergste jeuk snel weg was. De oplossing hiervoor is heel simpel en lag uiteraard gewoon in een kastje thuis. Care Plus Outdoor & Sea is bescherm niet alleen tegen zonnebrand, maar ook tegen kwallenbeten. Dan had ik langer van de indrukwekkende koralen, kleurrijke vissen en bizarre verschijnselen kunnen genieten…
  • US Dollars – Mocht je ze toevallig thuis hebben liggen, neem ze dan mee. Het is welkom betaalmiddel en de wisselkoers is stabieler dan die van de Nederlands-Antilliaanse gulden. In principe worden de dollars overal aangenomen, het kan zijn dat je op een markt of in een lokaal restaurant toch alleen met de gulden terecht kunt.

Als je bovenstaande items inpakt kan je vakantie of reis naar Curaçao echt niet meer stuk! Wel thuislaten: je horloge. Tijd is iets waar ze niet mee bezig zijn en daar moet je zo goed en zo kwaad het gaat gewoon lekker in mee gaan. Ook dat is vakantie, toch?
De favoriete items die wel in mijn koffer zaten:

Wat ben jij wel eens vergeten, wat je verblijf nog leuker of makkelijker had gemaakt?

Sabine de Witte