Travel

‘Wat Sê Jy?’ – Zuid-Afrikaanse les

Eén van de leukste dingen van reizen vind ik taal- en cultuurverschillen. Helemaal als talen toch enigszins aan elkaar verwant zijn of op elkaar lijken. Zo staat Zuid-Afrika al jaren op mijn bucket list, maar wist ik niet dat er in het land 11 officiële talen zijn. Ik heb geleerd dat je op reis verder komt bij locals door een beetje van hun taal te spreken, of in ieder geval een poging te doen. Op naar Zuid-Afrikaanse les dus! Zeker als je naast de bekende trekpleisters als de Tafelberg en het Krugerpark in Kaapstad net dat ene speciale lunchtentje wilt bezoeken, of die ene wijngaard die nog niet overal beschreven is. Zuid-Afrikanen staan bekend om hun gastvrijheid en als je ze in hun juiste dialect aanspreekt, brengen ze je gegarandeerd op hidden gems die je niet zelf had weten te vinden.

Hoe leer je Zuid-Afrikaans?

Hoe leer je nou snel Zuid-Afrikaans? Nou, met de ‘Wat Sê Jy?’ campagne. Locals hebben een aantal video’s opgenomen waarin ze je mee nemen door hun Zuid-Afrika en je enkele woorden en zinnen leren. En dat leren gaat een stuk makkelijker als je er kans mee maakt om zelf naar Zuid-Afrika te vliegen! De locals nemen je natuurlijk niet zomaar mee… Laat in een video zien dat jij hun taal super snel onder de knie hebt en maak kans op twee vliegtickets naar Zuid-Afrika. Je kunt tot 3 juli mee doen door jouw eigen video en/of geluidsfragment op te nemen op de actie website. Een kleine en leerzame moeite met groots effect. Een jury kiest op 14 juli de winnaar. Ik ga vandaag eens flink oefenen. ‘Wat Sê Jy?’

wat-se-jy-stappenplan

Merk jij tijdens reizen ook dat het helpt als je een beetje van de taal spreekt? En hoe leer je jezelf wat van die taal aan?

Dit artikel is een samenwerking met Zuid-Afrika Tourism

Sabine de Witte