tech

Wat weet Facebook van mij?

Wat is het toch fijn die oneindige stroom aan informatie die je tot je beschikking hebt op Facebook, al die DM’s en groepschats, en de push notificaties wanneer er weer ergens een leuk feestje is.

Het sociale netwerk heeft maandelijks bijna twee miljard actieve gebruikers en biedt een onvoorstelbare hoeveelheid gratis content die ons elke dag uren bezig houdt. Daarnaast zal het in de toekomst op zoek gaan naar andere mogelijkheden om ons nog langer op het platform te houden. Maar wat weten ze eigenlijk van jou en welke informatie laat je onbewust achter? In dit artikel ga ik je kort laten zien wat Facebook aan informatie van mij heeft.

Like, Like, Like!

Het is je waarschijnlijk al vaak genoeg opgevallen wanneer je iets liked je advertenties te zien krijgt die daar iets mee te maken hadden. Maar is het je ook al eens opgevallen dat Facebook personen weergeeft in hun “Mensen die je misschien kent” lijst die je alleen persoonlijk op een evenement hebt gezien of hooguit één keer een mail hebt gestuurd? Zelf zie ik ook mensen voorbij komen waarvan ik zeker weet dat ik ze nooit heb ontmoet. Ziet Facebook al aankomen dat we elkaar binnenkort gaan ontmoeten ergens? Op Gizmodo staat een interessant artikel dat verder ingaat op deze zogenaamde schaduw profielen.

Facebook-julian.zip

Als een goed werkende service gratis is moet je jezelf eigenlijk eens gaan afvragen waarom dat zo is. Ben ik niet hun product geworden? Begin deze maand downloadde ik daarom mijn Facebook data omdat ik toch wel benieuwd was wat ze allemaal van mij hebben. Of beter gezegd, wat ze willen laten zien dat ze van mij hebben.

download-facebook-archive

Onderin je instellingen pagina staat een link waar je dit kan krijgen. Het kan wel even duren voordat je dit kan downloaden wanneer je je hele leven online hebt gezet. Mijn leven op Facebook is tot nu toe 269 mb groot. Kan je er wel bij vertellen dat ik de meeste foto’s heb verwijderd een paar jaar terug, maar die hebben zij vast nog wel ergens in een mapje staan.

When you delete IP content, it is deleted in a manner similar to emptying the recycle bin on a computer. However, you understand that removed content may persist in backup copies for a reasonable period of time (but will not be available to others).”

Ik klik toch wel op advertenties

Het begon voor mij op 6 oktober 2009 om 21:50 en sindsdien heeft het volgende plaats gevonden.

fb-life-event-joined-facebook

 • 6 keer mijn wachtwoord veranderd.
  • April 2010 was de eerste keer (zeker mijn wachtwoord toen al kwijt).
 • 689 verschillende gesprekken waarin ik heb deelgenomen.
 • 1109 vrienden gemaakt.
  • De meeste in 2011.
 • 47 vriendschapsverzoeken die ik nooit heb geaccepteerd.
 • 15 personen die mijn vriendschapsverzoek nooit hebben geaccepteerd.
 • 75 personen die ik ooit heb unfriend.
 • 1104 Facebook events waar ik interesse in had of heen ben geweest.
 • 48 advertenties waar ik op heb geklikt (dacht dat ik dit nooit deed).
 • 2 daarvan waren een tonic ad ¯\_(ツ)_/¯.
 • 252 adverteerders die mijn contactgegevens hebben.
  • 9 verschillende landen afdelingen van Playstation.
  • 1 bedrijf heet “Monster” ¯\_(ツ)_/¯.
 • 883 topics gekoppeld aan mijn profiel waarop Facebook mij target met hun advertenties.
 • 668 telefoonnummers die Facebook uit mijn telefoon heeft gehaald (Nee Julian, die heb je zelf geupload omdat je graag wilde weten wie van je telefooncontacten nog meer op Facebook zitten).
 • 7 apps die momenteel toegang hebben tot mijn account.

verloop facebook connecties

Heb het verloop van mijn Facebook connecties in de grafiek hierboven weergegeven en denk dat de volgende gebeurtenissen er mee te maken hebben gehad. Rond 2009 was mijn studieperiode, in 2012 kreeg ik mijn eerste “grote mensen” baan, en in 2014 ben ik verhuisd naar Amsterdam.

Je weet wat dat Facebook veel van je verzamelt maar het is nog best confronterend om dat allemaal te zien. Door het simpele overzicht van alle DM’s zie ik zelf dat ik over de jaren heen anders ben gaan typen. Logisch maar zegt dit iets over mij dat Facebook doorheeft?

Los van de nummers hierboven heeft Facebook ook een overzicht van al mijn likes, interesses, trips naar het buitenland, muzieksmaak, wat mijn voorkeur is in eten, elke locatie en tijdstip waar ik ooit ben ingelogd, status updates, elk apparaat dat ik heb gehad en ga zo maar door.

Je staat ervan versteld wat ze allemaal niet van je hebben bijgehouden en om heel eerlijk te zijn weet ik het grootste deel allemaal niet meer maar Facebook wel. En deze informatie geef ik vrijwillig weg.

“By using or accessing the Facebook Services, you agree to this Statement, as updated from time to time in accordance with Section 13 below.”

Mijn advertentie profiel

Hoe langer wij op het platform aanwezig zijn des te meer data Facebook over ons kan verzamelen. En dit is precies waar adverteerders geïnteresseerd in zijn. Wanneer je naar de advertentie sectie gaat onder instellingen kan je hier een overzicht van zien.

Om onze kansen op interactie met advertenties te vergroten – en daarmee de vraag van adverteerders te stimuleren – heeft Facebook mijn interesses alvast ingedeeld. Voor de duidelijkheid dit zijn niet mijn likes, maar interesses waarvan Facebook denkt dat die bij mij passen.

Food & Drinks

fb-interests-food-drinks

Om eerlijk te zijn komen mijn eten & drinken interesses wel in de buurt (drink trouwens géén energy drink meer maar misschien komt dat door “Monster” energy drink die mijn gegevens nog heeft).

Lifestyle and culture

fb-interests-lifestyle-cultureMaar deze dan? Ik like deze pagina’s niet, maar volgens Facebook past dit bij mij. Zegt het iets over mijn politieke voorkeur? Ik weet het niet.

Hobbies and activities

fb-interests-hobbies-activities

Wat “Walking Tour” hier doet ben ik nog niet achter, dit doe ik alleen als mijn fiets stuk is. Het stukje natuur hebben ze wel goed. Ik ben gek op beer gardens.

Ze zijn in staat om met al deze informatie een globaal profiel van mij te schetsen dat gebruikt kan worden voor adverteerders die hier interesse in hebben.

fb-your-information

 • All iOS devices
 • Likely to engage in politics
 • Sierra OS Mac
 • Close friends of Expats
 • Arts, Entertainment, Sports en Media
 • All frequent travelers
 • Millennials

Dit is slechts een fractie van de informatie die Facebook over mij heeft maar in één oogopslag kun je zien wat mijn reisgewoonten zijn, type vrienden waarmee ik omga, en mijn politieke voorkeuren.

Deze voorspellingen zijn gemaakt op basis van pagina’s die je leuk vindt, statusupdates, wat je vrienden leuk vinden, locatie, carrière gerichtheid en zelfs hoe je communiceert met andere accounts of advertenties. Inderdaad van die 269 mb aan data die ik opvroeg en de rest dat er misschien niet bij zit.

Het is aan de ene kant mooi om te zien wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is maar ook weer schrikbarend. We zijn allemaal in de ban van hacks en datalekken maar hebben niet door wat we vrijwillig weggeven via social media.

Dus wanneer je weer eens een bericht ziet dat de overheid graag informatie wil van Facebook, dan weet je in ieder geval wat ze van jou hebben. Valt allemaal wel mee en een tech bedrijf van dit formaat zal dit waarschijnlijk wel goed geregeld hebben toch?

Reageer meteen even met een emoji dan kunnen we ook beginnen met bijhouden wat je  “Haha” of “Sad” vindt.

P.S. kijk ook eens wat Google en Tinder van je hebben aan data.

Julian Aijal