Weekendtips

Weekend foodspots

weekendtips pride

In een weekend dat de stad uit elkaar spat van de ADE feestjes voor deze ene keer geen weekendtips, want die zijn er genoeg! Maar foodspots waar je even bij kan komen van al het feest gedruis of je juist de muziek kan ontvluchten. Want hey, eten moet je toch 😉

Locanda, Jordaan

Our space shot by Filippo Poli @filippo.poli ???

A post shared by Locanda (@locandajordaan) on

Mensen blij maken, dat is het doel van de uit Milaan afkomstige Tomasso Maggi. En wie maak je nou niet blij met authentieke, versbereide Italiaanse gerechten? Precies! Om deze reden opende restaurant Locanda haar deuren in de gezelligste volksbuurt van Amsterdam, de Jordaan. Zes dagen per week worden gasten verwend met de heerlijkste Italiaanse, culinaire verwennerijen die bereid worden met 100% verse ingrediënten. Deze ingrediënten komen rechtstreeks uit Italië! Chef Bernardo Constatino draait zijn hand niet om voor een lasagnetta of een melanzane alla parmigiana. Geen ingewikkeldheden, geen tierelantijntjes: gewoon Italiaans eten op haar best. En ik kan het weten, want ik heb hier al mogen proeven van al dat lekkers.

Waar?: Eerste Anjeliersdwarsstraat 6,Amsterdam

L’invité

Deze zomer bij L'invité op de #Bloemgracht: #fruitdemer

A post shared by L'invité le Restaurant (@linviterestaurant) on

Het valt niet mee nog onontdekte pareltjes te vinden in
Amsterdam. Online staan uitgebreide lijsten met tips voor ontbijt, lunch, brunch hotspots en ook
voor diner of café-tips maken diverse insiders je uitvoerig wegwijs. Het lijkt alsof iedere topplek al
gecovered is. Toch vind je af en toe nog een onontdekt pareltje, een restaurant waar nog niet over
is geschreven, L’invité le Restaurant is er zo één. In het hart van de Jordaan, midden op de
Bloemgracht vind je dit Franse zaakje waar niet de typisch zware en calorierijke Franse gerechten op
de kaart staan, maar een mooie mengeling tussen Franse klassiekers met een Nederlandse twist.
Reden te meer eens bij L’ invité aan te schuiven.

Waar?:Bloemgracht 47, Amsterdam

Pigs & Punch

The Pigs

Welkom in ‘pork heaven’. Pigs & Punch zet als festival voor vleesliefhebbers alle favorieten met varkensvlees op het menu. Van pulled pork tot sappige spareribs. Stuk voor stuk op die ruwe Louisiana-BBQ manier bereid, maar verrassend in kwaliteit of smaak. Ook krijgen The Deep-Sea Pig (een hele gegrilde zeebaars) en The Meatless-Madness (een bloemkoolcouscous met BBQ-groenten) een plek op het menu. Waarschuwing: dit gerecht bevat GEEN varken. Geen stuk vlees verspillen? Buy a pig. Wie met een groep een compleet varken koopt, verorbert elk bezoek een ander deel van het dier om niets te verspillen.

The Punch

Fokke geeft een nieuwe punch aan een vertrouwde cocktailbar. Share-ribs en the pig-out platter komen met schalen voor twee, vier of een hele groep ‘piglets’ op tafel. Naast de verschillende punches, zoals de Sucker Punch en de One-Two Combo, vullen snelle cocktails en natuurlijk een bekend of onbekend speciaalbiertjes de glazen. Tijdens het diner, maar ook in de beroemde cocktailbar. De ware ‘stairway to pigs heaven’ voor cocktailfanaten ligt verscholen in Pigs & Punch met de geheime Worldclass Room. Wanna see a blind pig?

Waar?: Utrechtsestraat 30A, Amsterdam

HELST: gastropub met een bierlijst waar je u tegen zegt

We love jenever too. #helstamsterdam #jenever #depijpamsterdam

A post shared by Helst (@helstamsterdam) on

In hartje Pijp bewijst HELST maar weer dat de trend van speciaalbiertjes nog lang niet op z’n retour is. Voorheen zat hier The Watering Hole, wat recent in een
Beter passend jasje met een nieuwe naam is gestoken. Amsterdammertjes omgebouwd tot biertappen, een gigantisch aanbod van speciaalbieren uit zowel Amsterdam als het buitenland in een
Gezellige bruine kroeg sfeer. En wat is er nou leuker dan met een groep vrienden op zondagmiddag borrelen met lekkere biertjes en goede happen? Dat laatste, daar weet HELST wel raad mee.
Spare ribs die van het bot vallen, stoofpotjes, mosselen, allemaal gerechten die zich prima laten pairen met speciaalbier. Doe een proeverij of vraag de bierspecialisten om hun advies.
Favorietje van Sabine. O ja, en zoek je een leuk cadeau voor een bierliefhebber? Bierbaum om de hoek!

Waar?: Eerste van der Helststraat 72, Amsterdam

Xampanyeria Centra

Join us for dinner? ✋️#haveyoutriedourcava? ?

A post shared by Xampanyeria Centra (@xampanyeriacentra) on

Verstopt in de hectiek van de Wallen zit nieuwe favoriet Xampanyeria Centra. Op de Lange Niezel, veel toeristischer wordt het denk ik niet, vind je hier deze Cava bar. En zeg nou zelf, je hebt mij vrij snel als het woord Cava valt. Op de kaart, hoe kan het ook anders, een flink aantal Cava’s met als “instapmodel” hun eigen Cava, de Centra Brut. Dat deze fles slechts €16,- kost is op zijn minst gevaarlijk te noemen kan ik verklappen, een avond met vriendinnen werd er wel heel gezellig door 😉

Naast goede Cava ook een prachtig menu met tapas. En dan niet meteen denken aan de gehaktballen in tomatensaus of brood met aioli. Niks van dat alles. Je vindt er wél patas bravas, maar dan wel zoals je nog nooit hebt geproefd. Deze versie heeft namelijk ook een topping van traditioneel stoofvlees. Ons verzoek eigenlijk vooral om deze in gezinsporties thuis te kunnen laten bezorgen. Ook proefde ik pate van bloedworst (heerlijk!) en paella bitterballen (die wil je!). En als je dan aan het einde van de avond een rekening krijgt waarvan je wel drie keer moet kijken of ze niks zijn vergeten kun je wel spreken van een nieuwe favoriet op mijn lijstje. Dikke aanrader!

Waar?: Lange Niezel 29, Amsterdam

Deliveroo: waar dan ook!

Dit weer vraagt erom om lekker binnen te blijven met een warme kom Pho… ? #phosho #noodlesoup #veggies

A post shared by Deliveroo (@deliveroo_nl) on

Aangezien dit grijze, grauwe weer er eigenlijk ook gewoon om schreeuwt om binnen te blijven, zeker met die ADE kater, is bestellen natuurlijk ook gewoon een hele fijne optie. En waar beter te bestellen dan bij Deliveroo die deze maand alweer twee kaarsjes mocht uitblazen. Pas twee jaar in de stad en nu al niet meer weg te denken. Naast de “standaard” bezorgingen van sushi en spare ribs kun je ook je afterparty voorzien van extra drank of juist een kater ontbijt laten bezorgen. Niks is te gek! En het mooie is, het is tegenwoordig zelfs mogelijk je eigen locatie te bepalen. Dus óók dat bankje in het park of in je sloebje op de grachten: Deliveroo weet je te vinden. Handig!

Waar?: werkelijk overal!

Silas expositie ‘Miose’ bij Jaski Gallery

Tomorrow our Silas exhibition will open. Welcome ! #jaski #silas

A post shared by Jaski Gallery (@jaskigallery) on


Wil je na al dat eten en/of dansen toch iets cultureel inhoudelijks doen, of zoek je een excuus voor een bestemming van je wandeling? Zaterdag 21 oktober opent de expositie Miose van de Rotterdamse kunstenaar Silas. Het is de eerste solo-show in Nederland. En om toch het haakje met muziek te houden, Silas is ook nog eens dj en draait onder de naam Machinegewehr fijne plaatjes!

Waar?: Jaski Gallery, Nieuwe Spiegelstraat 29.
Wanneer?: De opening van de expositie is zaterdag 21 oktober van 16.00 tot 19.00u. De werken van Silas zijn tot zondag 5 november te zien

Sabine de Witte