amsterdam Weekendtips

Gili’s Weekend Pleasures in Amsterdam: de Jordaan

Bij Kapper Daniel The International Hairstylist

Weekend pleasures zijn voor iedereen anders. De een loopt 10 kilometer hard, en de ander is verslaafd aan online shoppen of een guilty pleasure zoals het Utter Butter Peanut Clutter-ijs van Ben&Jerry’s (niet te doen zo lekker). Mijn eigenaardigheid is, dat ik in het weekend op verkenningstocht ga naar de leukste plekken in ‘mijn’ buurt de Jordaan grenzend aan de Negen Straatjes. Ik neem je graag even mee!

De beste kapper: Daniel!

Zaterdag is echt mijn lievelingsdag. Vandaag is het dubbel feest, want ik heb een afspraak bij mijn favoriete kapper genaamd Daniel de International Hairstylist op de Lindengracht 209. Hij knipt en kleurt geweldig (alle vrouwen met highlights, ga naar hem toe!) Daniel is niet alleen een topkapper uit Londen, die onder andere Kate Moss heeft geknipt, maar ook nog eens een super gezellige man met wie ik graag een koffietje drink op zijn bank aan de Lindengracht.
 photo Kapper Daniel International Hairstylist_1.jpg
 photo Eindresultaat Daniel International Hairstylist.jpg

De leukste groenteman van de Lindengracht

Vervolgens stop ik altijd even bij de Lindengracht markt. Daar staat Rick de groenteman, die naast zijn werk op de markt ook psycholoog is–hoe leuk is die combi?!- de lekkerste groenten en fruit verkoopt. ‘Gaat het goed met je Gili? Echt goed? Wat ben je laat en waar was je vorige week?’ Ik vertel over mijn vakantie in Tel Aviv, terwijl hij mijn bestelling in een tas stopt. En vraagt of ik nog iets leuks ga doen dit weekend.
 photo Rick de Groentepsycholoog.jpg
 photo noordermarkt.jpg

Echt Amsterdams lunchen bij JWO

Het is 13:00 uur en dat betekent lunchtime! Ik heb zin in een broodje JWO (Tweede Goudsbloemdwarsstraat 1) en loop snel naar Jan-Willem en Ongkie. De twee eigenaren van JWO die altijd iedereen bij naam begroeten en een kletsje maken met de hele buurt. Het is een verscholen pareltje in een zijstraatje van de Lindengracht. Maar als je tussen de échte Amsterdammers wil lunchen is dit een goede tip. Op zondag kom ik soms zelfs terug voor de allerlekkerste Holtkamp kroketten. Maar vandaag bestel ik een broodje rosbief met truffelmayo. Ze hebben ook veel delicatessen zoals een bijzondere chocolade of speciale olijfolie die ze importeren.
 photo JWO Lekkernijen.jpg
 photo Jan Willen en partner bij JWO_1.jpg

Buurten bij slagerij Louman

Om de hoek van JWO zit de welbekende slagerij Louman (Goudsbloemstraat 76), waar ik urenlang naar de verhalen van de vrouwen van de Louman kan luisteren. Meneer Louman staat achter het hakblok en stuurt de dames aan als ze te veel aan het kletsen zijn. Wachten is nooit erg want de grillworst die wordt uitgedeeld maakt alles goed.
 photo louman.jpg
 photo slagerij louman.jpg

De beste hummus bij Hummus Bistro D&A

Omdat ik vaak in Israël kom, heb ik dag en nacht hummus cravings en als je geen tijd hebt om hem zelf te maken, dan haal je de beste variant bij Hummus Bistro D&A op de Westerstraat 136. Ontbijten kun je hier ook. Ik neem dan altijd de Shakshuka, een eiergerecht in tomatensaus, yumm. Hier staan echte Israeli’s achter de pannen en daarom vind ik het ook leuk om langs te gaan, want dan kan ik nog een woordje Ivriet oefenen.

Levi’s customizen door Mick Keus

Genoeg boodschappen gedaan. Ik heb een vintage Levi’s broek laten customizen door Mick Keus (Bergstraat 3) en kan deze na een week al ophalen. Mick maakt vintage Levi’s broeken op maat en aangezien ik niet al te groot van stuk ben, komt deze service goed van pas. Mick komt net zoals ik uit Den Haag en is een lekkere nuchtere gozâh zoals we het in Den Haag zeggen. Als je zijn atelier binnenkomt, krijg je eerst een koffie en dan kies je een broek uit die je qua kleur en stijl mooi vindt. Kies trouwens altijd een maat kleiner dan normaal want Levi’s broeken lopen erg uit.

Skins Cosmetics

Daarna loop ik snel door naar Skins Cosmetics (Runstraat 11) in de Negen Straatjes, een hele fijne cosmeticazaak die voornamelijk beauty items uit het buitenland verkopen die je nergens anders kunt krijgen. Mijn lievelingsproducten zijn de foundations van Laura Mercier en de geuren van Atelier Cologne zitten ook standaard in mijn beautytas. Omdat ik een gevoelige huid heb, maken de lieve dames van Skins vaak een monster om te kijken of bijvoorbeeld een crème bij mij past voordat ik het aanschaf. Top service al zeg ik het zelf.

De mooiste sieraden bij Eenvoud

Op de terugweg naar huis loop ik langs Eenvoud op de Prinsengracht 310. Hier verkopen ze de mooiste sieraden. Leuk detail; je kunt hier ook je eigen sieraden ontwerpen. Ik heb hier ooit voor mijn dertigste verjaardag een ring laten maken van een oud bedelarmbandje dat ik nooit droeg. Heel bijzonder dat je van een oud sieraad een heel nieuw dierbaar item kunt maken.
 photo de weldaad.jpg

De Jordaan en de Negen Straatjes zijn heerlijk om doorheen te struinen en behoren tot mijn absolute weekend pleasures… Waar ga jij graag heen in het weekend?

Gili Papier