Weekendtips

Weekendtips

And just like that, weekend! Ondanks dat het lenteweer uit lijkt te blijven is er absoluut nog veel moois te doen in de hoofdstad dit weekend. Hier onze favoriete weekendtips voor het weekend van 20, 21 en 22 mei.

Gin & Tonic festival

Gin festival Hendricks
Het grootste Gin Festival van Nederland vindt a.s. zaterdag 21 mei plaats bij Undercurrent in Amsterdam Noord! Meer dan 100 ginmerken zullen hier te proeven zijn, puur en in de mix. Naast gin en tonic vind je hier ook vermouth, jenever, negroni’s en craft beer. Om een goede bodem te leggen voor dit alles zijn er ook 3 heerlijke foodtrucks. Mocht je echt geen idee hebben wat jouw perfecte, persoonlijke G&T combinatie is, vrees niet, er is een heus Gin Lab. Hier zal Dr. Gin met jou op zoek gaan naar de perfecte G&T.
Een gedoe om “helemaal” naar Amsterdam Noord te komen? Geen stress, de hele dag pendelt een Gin Boot(!) tussen Amsterdam Centraal Station en Undercurrent, gratis voor alle bezoekers. De prijs voor het event is € 17,50 in de voorverkoop en € 22,50 aan de deur.

Elke bezoeker krijgt een Glencairn proefglas en een speciale festivalgids, waar naast het programma ook elke gin omschreven staat op een hele pagina. Je zal je een echte gin-kenner kunnen noemen als je bent geweest!

Waar?: Undercurrent, NDSM terrein, Amsterdam Noord
Wanneer?: zaterdag 21 en zondag 22 mei, 14.00 – 22.00 uur

Breitner in Rijksmuseum

0
Het allerlaatste weekend dat deze prachtige tentoonstelling te zien is in het Rijksmuseum dus mocht je nog niet in de gelegenheid zijn geweest te gaan kijken; doen!
De talloze variaties van een meisje in kimono, icoon van het japonisme, ontstonden in de jaren 1893-96. Het jonge model Geesje Kwak poseerde voor bijna al zijn schilderijen en werd zo door Breitner onsterfelijk gemaakt. De tentoonstelling is gebaseerd op nieuw onderzoek en laat voor het eerst de (voor zover bekend) volledige serie van 14 schilderijen zien, waaronder een tot nu toe onbekend Meisje in rode kimono uit particuliere collectie. Naast schilderijen worden ook tekeningen, schetsen en foto’s getoond die de kunstenaar ter voorbereiding hierop maakte. De tentoonstelling is nog tot en met 22 mei 2016 te zien in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum.

Door aantekeningen in zijn schetsboek en foto’s weten we dat het Geesje Kwak was die tussen haar 16de en 18de jaar voor de schilder poseerde. Geesje Kwak was afkomstig uiteen Zaans schippersgezin en verhuisde in 1880 naar Amsterdam. Haar jonge onschuldige gezicht en ranke lichaam dragen sterk bij aan de uitstraling van tere sensualiteit die de hele serie kenmerkt.

Waar?: Rijksmuseum
Museumstraat 1, Amsterdam
Wanneer?: Nog t/m a.s. zondag 22 mei

Iranian New Wave Cinema Nomad Tribes of Iran Special: ‘Gabbeh’ (1996) , Joe’s Garage

Gabbehgabbeh-300x209
Zondag 22 mei a.s. draait er in Joe’s Garage een Iraanse film (met Engelse ondertiteling) over het leven van een haast uitgestorven Iraanse nomaden tribe. Een persoonlijke favoriet van Sabine, die na haar trip naar Iran, verliefd op het land is geworden.

Waar?: Joe’s garage
Pretoriusstraat 43, Amsterdam
Wanneer?: De zaal gaat om 20.00 uur open, de film zelf begint om 21.00 uur. De toegang is gratis.

Sabine de Witte