Weekendtips

“Weekendtips” 4 en 5 mei Bevrijdingsdag special

overzicht bevrijdingsfestivals en activiteiten amsterdam

Vier en vijf mei, speciale dagen waar we hopelijk altijd bij stil zullen staan, ook nog generaties na ons. Dagen die altijd, voor iedereen een bijzondere dag zou moeten zijn. Bijzonder ook, omdat we in een land leven waar vrijheid een van onze meest normale zaken is. Terwijl juist op zoveel ontzettend veel plekken op de wereld, ook dicht bij huis, dit helemaal niet zo normaal en vanzelfsprekend is. Omdat we vinden dat je hier moet stil bij staan en je vrijheid moet vieren, heb ik de belangrijkste en tofste evenementen op Bevrijdingsdag voor je op een rijtje gezet.

Theater Na de Dam


Door heel het land worden op 4 mei vanaf 21.00u, na de officiële Dodenherdenking op de Dam, in verschillende theaters voorstellingen en optredens gehouden, door jong en oud, bekend en onbekender talent. In Amsterdam wordt Theater na de Dam afgesloten met optredens van o.a. Wende Snijders, tussen 23.00 en 01.00u in de Stadsschouwburg.

Waar?:Door heel Nederland
Hoe laat?:van 21.00u tot 01.00u

Mossel & JAJEM 5 Mei Bevrijdingsfestival

https://www.instagram.com/p/BToZ7FMA1ZI/?taken-by=mosselengin
Mijn vrienden van Mossel & Gin weten heel goed hoe je een feestje moet geven, dat hebben ze immers al vele malen bewezen. 5 mei zal niet anders zijn, daar ben ik van overtuigd. Na het enorme succes van vorig jaar ook dit jaar weer groots feest tijdens het bevrijdingsfestival in het Westerpark Amsterdam. Deze editie hebben ze de handen ineen geslagen met JAJEM jenever. Op het podium onder andere Young Internet en Baas B (kennen we deze nog?)

Een line-up met veel hiphop en een menukaart met hele veel gin.

Waar?: Mossel en Gin, Westerpark
Hoe laat?: 12.00 – 22.00 uur

Het Amsterdams Verbond 2017 | Bevrijdingsfestival


Groot, groter, grootst! Dat is het Amsterdams Verbond. Een heus bevrijdingsfestival als officieel onderdeel van het 4 en 5 mei programma. Met een line-up waar werkelijk iedereen wel iets van zijn of haar gading vindt, want er zijn maar liefst 50 verschillende DJ’s aanwezig.

Het festival is populair en kaarten vliegen de deur uit, scoor nog snel een paar van de laatste 500!

Waar?: De Eendracht, Amsterdam
Hoe laat?: 12.00 – 23.00 uur

Bevrijdingsfestival Amsterdam Het Vrije Westen


Het officiële Bevrijdingsfestival van Amsterdam viert de vrijheid met maar liefst zeven podia in het Westerpark.
Op het Bevrijdingspodium optredens van de Ambassadeur van de Vrijheid De Jeugd van Tegenwoordig, Gallowstreet, Skip & Die, The Cool Quest, Amariszi en Vic Willems.

Op het Sena Performance Stage spelen Thijs Boontjes Dans- en Showorkest, Eins, Zwei Orchestra, Radio Eliza, Breaking Levees, Jeangu Macrooy, The Mysterons, Yellow Grass en Diouff.

Click X Westerunie, Mossel & Jajem en Pacific Parc hosten een podium en de Vrije Universiteit organiseert een Vrijheidsmaaltijd met als thema onze debatcultuur.

Verder onder meer het Familie Vrijheidsplein met verhalen van Oorlog in mijn Buurt, Vrijheidscolleges door Fidan Ekiz, Dolf Jansen en Simone van Saarloos, Lindy Hop dansers, Speeddaten met Veteranen, Rijdende Keukens en de Vrijheidsmarkt.

Waar?: Westerpark Amsterdam
Hoe laat?: 11.00 – 23.00 uur

Vrij op ’t IJ – Bevrijdingsfestival 5 mei


Echt vrij ben je pas op het water, toch? Dat moeten de mensen achter Vrij op ’t IJ ook hebben gedacht. Zij hosten morgen een feest op de Supperclub cruise over het Amsterdamse IJ. Twee zalen, één met techno en één met hiphop en R&B. Dus ook hier voor iedereen iets dansbaars.

Waar?: Pier 14, Superclub cruise, Amsterdam
Hoe laat?: opstappen om 20.00 uur en door dansen tot 02.00 uur

Bevrijdingsdag: 30 YEARS, Homomonument Amsterdam

https://www.instagram.com/p/BTmLBpphx8T/?tagged=homomonument
Na de herdenking op 4 mei, is het op 5 mei feest op het Homomonument. Superball verzorgt dit jaar de programmering, met veel hysterie, drags en fantastische performances. Het zal er weer hard aan toegaan op een van de grootste gratis openluchtfeesten van Amsterdam. Dans mee op lekkere muziek, met vrolijke vrijwilligers, heel veel drags en opgewekt publiek. Leuk!

Waar?: Homomonument, Westerkerk, Amsterdam
Hoe laat?: 15.00 tot 23.00 uur

Artis x Bits of Freedom: Godwinlezing met Maxim Februari

artis godwinlezing bits of freedom de correspondent marnix februari
Behalve feest is er ook ‘serious business’. Bits of Freedom (BOF), de organisatie die opkomt voor digitale burgerrechten, is tijdens de Bevrijdingsfestivals ook altijd fanatiek aanwezig. Je komt ze dus tegen op officiële events door het hele land, maar ook ’s avonds, in Artis. In samenwerking met De Correspondent en Artis dus, organiseert BOF deze lezing waarin Marnix Februari (NRC Columnist) ingaat op het morele karakter van data. Want data hadden ze ook in de Tweede Wereldoorlog. Het was weliswaar niet digitaal, maar kostte wel velen het leven. Vooraf krijg je een exclusieve rondleiding door Artis, de lezing is in het Planetarium en kaarten zijn nog te koop.

Waar?:Artis, Planetarium
Hoe laat?:Inloop 18.45 tot ongeveer 22.15, inclusief rondleiding door Artis met toelichting over Artis in oorlogstijd.

Voor een overzicht van alle activiteiten rond 4 en 5 mei in Amsterdam bekijk de website https://www.4en5meiamsterdam.nl/

Sabine de Witte