Weekendtips

Weekendtips voor week 49. Sinterkerst en meer op 6, 7 en 8 december

weekendtip johnnie walker bothy

Wellicht vier je dit weekend Sint, of heb je reikhalzend uitgekeken naar het moment dat ‘ie het land weer uit was om eindelijk je kerstboom op te tuigen. Aan het feestelijke aspect van de decembermaand valt moeilijk te ontkomen. Bekijk het positief: de stad ziet er prachtig uit, de crisp koude dagen zijn in ieder geval niet nat en ook al gaat de zon vroeg onder, het is wel een prachtig gezicht. Oh, en er is weer genoeg te doen!

Amsterdam Light Festival

Het is weer zover, de stad heeft weer een prachtige lichtroute langs en over de Amsterdamse grachten. Om vooral zoveel mogelijk aan de verbeelding over te laten (op verzoek, geen licht art spoiler alerts meer), ga dat vooral zelf zien. Wandelend langs de route of per boot tussen de kunstwerken door, Amsterdam vanaf het water ziet er altijd prachtig uit en de lampjes maken het extra bijzonder. Tip om weer op te warmen na een tochtje: lekker met je armen op de rug slurpen van een borreltje bij Wijnand Fockink. Schaatsen met een tik, zeg maar.

Thuisblijven mag ook, Netflix maakt het nog leuker

Netflix is lekker bezig: The Irishman is al te zien en ging de film Marriage Story vorige week in première in de bioscoop, vanaf vrijdag is ‘ie al thuis vanaf de bank te aanschouwen. Op de bank met Scarlett Johansson en Adam Driver, ik kan het erger bedenken hoor!

Johnnie Walker Blue Label Bothy in Bar Tailor

De Tailor in het NH COLLECTION Grand Hotel Krasnapolsky is een bekend adres als het gaat om goede cocktails onder leiding van de beste bartender van Nederland 2019, James Chaib. In samenwerking met Johnnie Walker en Randy Karman, chef de cuisine van The White Room, kun je tot 20 december deze unieke bothy bezoeken voor een whisky pairing. Niet zomaar whisky, maar Blue Label bijzondere exemplaren. En ja, whisky met eten. Verrassende combi, meestal sluit ik een mooie maaltijd af met een glas, of gaat ‘ie gepaard met een sigaar. In de bothy is plek voor slechts 8 personen, dus het is sowieso een exclusieve beleving. Voor €25,- kun je een cocktailparing proeven, wil je de volledige food pairing dan betaal je hier €52,- per persoon voor. Wel even reserveren en gegarandeerd dat je nieuwe vrienden maakt met je mede-proevers, zoals het oud-Schotse bothy gebruik.

johnnie walker bothy tailor

Chapter 2WO Nicolás Jaar and the Shock Forest Group

Jaar is al een tijdje lekker bezig in het HEM (moet je een beetje voor de stad uit, maar hij is het waard) en vanaf deze week is chapter twee aan de beurt. Wat je kan verwachten? Dat blijft geheel op z’n Jaars/HEMs nog een tikkie geheimzinnig. Gokje: heel lichtzinnig zal het niet zijn. Maar je er in verliezen kun je zeker!

Aesop shoppen

Nog op zoek naar last minute cadeaus? De Aesop shop in de Utrechtsestraat is na heel wat verbouwen eindelijk open. En ZO mooi! Check vooral even het verhaal áchter het interieur van de winkel. Dan sta je daar eenmaal binnen helemaal vol verwondering te kijken.

aesop amsterdam

The Monocle Christmas Market

Ok, hiervoor moet je een klein uitstapje naar Londen maken, maar mocht je daar toevallig zijn… dan is Marylebone waar je de gluhwein kunt vinden en je allerlei Monocle kerstwaardige snuisterijen kunt vinden!

Anthropologie Amsterdam

Heb je je moeder, zus, nicht, tante, buurvrouw met sinterklaas lootjes, wil je aan het einde van het jaar de oppas, pakketjes opvangers of planten verzorgers in het zonnetje zetten, of kan je zelf wel een oppepper gebruiken? Loop dan vooral de Anthropologie even binnen. Een hysterisch print- en kleurenpatroon zal je verwelkomen, van kleding tot beschilderd servies, hebbedingetjes en snuisterijen. De winkel in Londen stond bij mij tijdens iedere trip op het lijstje (ik weet nog dat ik Rebecca van MyTravelBoektje daar mee naar toe nam, die natuurlijk helemaal wild werd) en is nu zelfs te vinden in de Leidsestraat.

Borreltijd met Susan Aretz

Susan is een van de leukste foodies die ik met enige regelmaat tegen kom op events en absoluut een van de meest oprechte, hard werkende en gepassioneerde mensen die ik ken. Susan heeft het gepresteerd om mij aan het koken te krijgen. Haar spruiten pasta (zie smulpaapje) is goddelijk, maar de boter uit haar Borreltijd boek… die is gewoon botergeil. Anders kan ik het niet verwoorden. Dus ben ik dapper aan het oefenen voor een verlate housewarming borrel bij mij thuis, om deze net zo lekker te kunnen maken als zij. Het boek Borreltijd is dan ook perfect voor keukenklunzen én keukenprinsessen en je zet in mum van tijd de lekkerste en origineelste happen bij de borrel op tafel. Een perfect cadeau voor iedereen die wel van een borrel houdt. Ook handig als je iets mee moet nemen naar de (schoon)familie met de feestdagen, maar geen uren in de keuken wilt staan.

borreltijd van susan aretz

The Conscious Christmas Pop-Up

Maartje van Barts Boekje ken je vast; van haar prachtige huis, toffe boeken vol fijne plekjes of van haar te mooie huis. Inmiddels heeft ze ook een kantoor, wat deze zaterdag dient als Christmas Pop Up, waar je tussen 11-17h ongegeneerd kunt binnen gluren in het Bart HQ, ook wel bar Bart gedoopt voor deze gelegenheid. En waar je leuke dingen kunt shoppen van o.a. posie skin, style noot, cmr rijmpjes, lingua planta en botane. Verlate Sint of vroege kerst cadeaus, grote kans dat je ze hier scoort.

De Tuinen van IJver Yard Sale

IJver is een van de nieuwste hotspots in Noord, en eerlijk: het ziet er geweldig uit. Ook eerlijk: ik ben er zelf nog niet geweest. Die pont ga ik in koudere tijden toch iets minder snel over. Maar zaterdag is de plantenmarkt wel een goed excuus; alles wat groen is voor een klein prijsje. Dat is toch zeker het pontje oversteken waard!

Opening Club Oliva

Voor iedereen die nog wel van een dansje in het weekend houdt; club Claire wordt Club Oliva inclusief restaurant en dat gaat gepaard met een flink openingsfeest zaterdag. Dit zou zo maar eens dé plek kunnen zijn waar je van donderdag tot en met zondag gezien wilt worden. Enjoy the party!

Jazz in the Hearth of Amsterdam

Jazzliefhebbers, hier ga je zondag de fijne tunes horen. In een laidback setting, zonder poespas. Gewoon lekkere tunes, georganiseerd door AMUSE, gehouden bij H/eart.h.

En mocht je nog een gaatje in je agenda hebben, dan kun je die dinsdag voor het goede doel vullen. De Gardens of Babylon, jawel, van de hele lekkere Wild as the Moon feesten, hebben de handen ineen geslagen met Amnesty International. Op 10 december is het namelijk International Human Rights Day. In het Amnesty HQ kun je – met fijne tunes op de achtergrond – meedoen aan de write for rights acties en andere activiteiten.

Sabine de Witte