Weekendtips

Weekendtips voor week 50. Kerstmarkt, pop-ups en Champagne Room

sustainable luxury

Het einde van het jaar – het decennium zelfs – staat, net als de kerstdagen voor de deur. Ineens lijkt alles in het teken van glitters, borrels en kersthits te staan. Zelf ben ik niet zo’n kerstliefhebber, al kan ik een glühwein drinken op de lokale kerstmarkt niet laten. De borrels en champagne zijn dan weer wél mijn ding. En daar staat dit weekend ook weer bol van!

Palais x Entrepot Holland pop-up

Sustainable luxury gaat dé term van 2020 worden, my two cents, en ik geloof er heilig in. Duur is vaak duurzamer, of wordt het de komende jaren in ieder geval. Een mooi voorbeeld daarvan is het super knappe interieurmerk Palais (waar o.a. Hannah Verboom achter zit). Prachtige duurzaam geproduceerde printjes uit India. Wellicht komt mijn zwak voor het merk omdat ik in India geweest ben en de mooiste textielen in Jaipur heb zien laten> hangen, maar voor mijn nieuwe eettafel/bureau project (wat nog dit jaar af gaat zijn) heb ik mijn zinnen gezet op een van de mooie lampenkappen. Nog even een mooie vintage lampenvoet scoren, Hue er in draaien en deze lampenfreak is weer helemaal in d’r element. Genoeg afgedwaald: vanaf vandaag tot en met zondag kun je dit verantwoorde kerstcadeau voor je interieurbeminnende friends of family scoren bij het al net zo leuke Entrepot Holland. Een levensgevaarlijke winkel als je het mij vraagt (en de reden om mijn housewarming te organiseren, kan ik gewoon cadeautjes van ze vragen ;-)). Dus hop, naar de Prinsengracht en jezelf even onderdompelen onder in heerlijke luxe.

Van der Helstplein Weinachtsmarkt

Yes, het is weer tijd voor de leukste kerstmarkt van de stad op het Van der Helstplein. Zaterdag kan je er van 13-23 gluhwein, bier en cava drinken, culinaire happen scoren en veel meer. Eens kijken of ze weer die gezellige curling baan hebben staan! Entree is gratis.

Champagne Room

Mocht je me op Instagram volgen, heb je wellicht al flink wat bubbels gespot. NH Collection Krasnapolski heeft een deel van het grand café omgetoverd tot ‘Champagne Room’ en hier wil je absoluut heen om de 10 hele bijzondere champagnes te proeven. Van vintage Moët & Chandon tot mijn allerlievelings, Ruinart Blanc des Blancs, gepaard met fijne bites uit de sterrenkoker van The White Room. De perfecte plek voor een date, het vieren van het leven/de liefde/gezondheid of omdat jee er in de decembermaand gewoon geen genoeg van krijgen. Nog tot medio februari, dus een bubbel overkill of dry january is geen excuus om niet te gaan!

Masters of LXRY 2019

Ook mogelijk al gespot op de grams, gisteravond was de VIP openingsavond van de Masters of LXRY beurs. De grootste van Europa en dé plek om alles wat luxe betreft te ontdekken. Mocht goud of crypto je niet aanspreken qua belegging, kan je bijvoorbeeld beleggen in Schotse whisky. Mocht je denken; wat een gepoch en oppervlakkig gebeuren: zeker niet. Het thema dit jaar is liefde en de samenwerking met de Hartstichting is hartverwarmend. Als je de beurs op loopt en door de Wall of Love langs de covers gemaakt door bekende Nederlanders en studenten loopt, is de boodschap liefde op alle mogelijke manieren te zien. Ook sustainable luxury!

STAN & brunch

STAN & Co is een hele fijne uitvalsbasis op de Weesperstraat en op zondag een goede plek voor een uitgebreide lunch. Om uit te brakken, bij te kletsen, familie of vrienden weer te zien. Bovendien is de kaart zo veelzijdig, dus is er voor elk wat wils.

Curiosa Cabinet

Als je toch bij de Palais pop-up gaat kijken, om de hoek zit het Curiosa Cabinet. En ja, daar vindt je allerlei curiosa en snuisterijen. Helemaal up my alley, in mijn vorige leven was ik vast antiquair want mij maak je dolgelukkig met spullen uit ondefineerbare tijden, gecombineerd met een modern jasje.

ARTIS Slaapwandeling

Amsterdam Light Festival is still going strong en dat is voor ARTIS reden om je uit te nodigen voor een ontdekkingsreis ’s nachts. Want dan zijn de meeste dieren echt actief! Durf jij het aan, in het donker?

Nieuw & gepland

Dan nog even een lijstje met fijne nieuwe plekken: Bar Bouche op de Wibautstraat is zo’n heerlijke huiskamer. Qua sfeer vergelijkbaar met all time favourite Brecht, over het eten kan ik nog niet oordelen want ik kom er vooral voor een borrel. Knus en gezellig, past perfect bij de donkere decemberdagen. La Cerveceria zit daar vlakbij en is alles behalve een typisch Spaanse tent met tl-licht (sorry, maar als je zoals ik in Spanje hebt gewoond leer je ook dit waarderen!), maar een prachtige designtent met goede tapas en cañas. Vrolijke kleuren en typisch Spaanse geuren. Ja, dankzij deze tent komen we die winter met heimwee naar het Spaanse wel door! Ook op je lijstje: Lolita, een NY meets Paris brasserie waar ooit het Hoed & Krelis zat wat gedoemd was om te mislukken, brenge een ode aan Amsterdam in Bar Mokum of ontdek het culinaire talent van zanger Willem (onderdeel van The Opposites maar zijn solo album Man in Nood is steengoed) bij Anna du Pire in de Pijp. Net als per ongeluk de andere 3 tips. Sorry peops, ik ben een East-side meisje en kom de grens maar weinig over. Mocht je denken: er moet echt vaker over West geschreven en getipt worden: je bent welkom als contributor!

EN voor de klapper moet je nog even geduld hebben: eind januari opent FELIX in het prachtige Felix Meritis. Hier heb ik heel wat dinsdagen doorgebracht voor Online Tuesday en was het ervoor altijd een struggle om iets te eten en erna om lang genoeg door te borrelen. Dat probleem is hiermee meteen opgelost. Helemaal met sterrencast Floris van Straalen (voormalig chef bij Envy) en sommelier Saskia Smeenk. Ik kan niet wachten!

Sabine de Witte