Weekendtips

Weekendtips week 11: 17, 18 & 19 maart

weekendtips

St. Patrick’s Day in Nederland

Na Halloween hebben we weer een nieuwe Amerikaanse feestdag die langzaam steeds populairder wordt in Nederland; St. Patricksday. Officieel proosten Ieren en non-Ieren in 2017 vier dagen, van 16 t/m 18 maart, op St. Patrick’s Day. Op 17 maart echter, de officiële sterfdag van Sint Patricius, bereikt het feest zijn hoogtepunt. Dit jaar vieren Neder-Ieren Paddy’s Day groter dan ooit. In Den Haag bijvoorbeeld kleurt de Grote Markt compleet groen. The Bottles of Smoke en Woodworks zorgen voor muziek, terwijl onder andere Kilkenny School of Irish Dancing – eerder te zien in ‘Holland’s Got Talent’ – de indrukwekkend synchrone danspassen van de stepdance laten zien. Ook Alphen aan den Rijn duikt in een bad van klavertjes op 18 maart met Hendrick’s Fest St. Patrick’s Day.

Naast de twee grootse festivals in Den Haag en Alphen aan den Rijn spelen in tientallen pubs door het hele land Ierse bands, leren groentjes stepdancing en vloeit de Guinness rijkelijker dan het water van de Shannon rivier. Want waar er op een willekeurige dag zo’n 7,5 miljoen pints Guinness gedronken worden, zijn dat er op St. Patrick’s Day een whooping 13 miljoen. Onder anderen O’Reilly’s, The Tara, Molly Malone’s, Mulligans en Hoopman in Amsterdam, O’Malley’s in Groningen, John Mullins in Maastricht en Mick O’Connell’s in Utrecht vieren een groen feestje.

Kortom: Bier! Aangezien het wederom een druilerig weekend wordt lijkt het me geen straf om ongegeneerd in de kroeg pints weg te werken. Happy Patty’s day!

Waar?: all over Nederland
Wanneer?: 16 t/m 18 maart

In Egypte, reizigers en fotografen, 1850-1900 – Huis Marseille

Afgelopen week opende in Huis Marseille de tentoonstelling In Egypte / Reizigers en fotografen, 1850-1900 met verschillende bruiklenen uit de Koninklijke Verzamelingen. Te bewonderen is onder meer een album uit 1869 met foto’s van het Suezkanaal waarschijnlijk meegebracht door Hendrik’ de Zeevaarder’. De broer van koning Willem III was als vertegenwoordiger van Nederland aanwezig bij de opening van het Suezkanaal op 17 november 1869, een dag die daardoor een belangrijke plaats inneemt in de geschiedenis.

Een prachtige tentoonstelling over reisfotografie 1.0. Het geeft een mooie kijk op reizen, en dan vooral in Egypte in het bijzonder, begin vorige eeuw.

Waar?: Keizersgracht 401, Amsterdam
Wanneer?: nog t/m 4 juni 2017

EXPOSITIE ‘REFLECTIONS’

Een blik op het werk van…. B.D. Graft Brian de Graft (1988) is een kunstenaar uit Duitsland, woonachtig in Amsterdam. Tijdens zijn bachelor in Film wetenschappen en zijn master in Engelse literatuur, was het maken van kunst een welkome afleiding. Deze hobby werd echter snel een obsessie. Met zoveel media ter beschikking, zowel digitaal als non digitaal, zoekt B.D. Graft zoveel mogelijk comfort in het teruggaan naar de basis: papier, een schaar en lijm. Hij gebruikt bestaande beelden uit boeken tot aan magazines en maakt collages. Soms gecombineerd met eigen beeld, vaak bestaande uit elementen bewerkt met acrylverf, om weer een nieuw geheel en een nieuwe wereld te creëren. Te zien tijdens Reflections Opening 19 maart vanaf 16:00 Adam & Siam, Nes 104 / Rokin 93 #adamensiam #adamensiamexpo #rokin #nes #artanddining #kunst

A post shared by Adam & Siam (@adamensiam) on

Kunst doet iets met de mens. Waar je ook vandaan komt, met welke achtergrond; een beeld kan je vanuit het niets treffen. Kunst is als een spiegel. Een reflectie van hoe je je voelt op dat moment; wat je denkt, wat je doet, waar je in gelooft en hoe je je gedraagt. Iedereen heeft behoefte aan iets dat je weg laat dromen uit het hier en nu. Of wat reflecteert wie jij bent en waar je voor staat. Kunst reflecteert niet alleen wat je als individu ervaart, maar vertegenwoordigt ook wat er speelt in de maatschappij.
Kunst is voor iedereen.

REFLECTIONS toont het werk van 5 inspirerende makers die ieder hun eigen visie op reflectie weergeven. De een doet dat heel letterlijk, de ander kiest voor het figuurlijke. Allen weerspiegelen op hun manier hoe zij in het leven staan en hoe zij de wereld ervaren.
Met werk van Jaap Scheeren (fotografie), Onno Adriaanse (product ontwerp) Patrick van Vliet (fine art), Laura Grimm (textiel installaties) & Brian de Graft (fine art). Al het werk wat gepresenteerd wordt is ook te koop.

De expositie is onderdeel van verschillende exposities die gedurende het jaar plaatsvinden in Adam & Siam en waar naar aanleiding van een thema er werk wordt gekozen van interessante, hedendaagse makers uit binnen- en buitenland. In alle ruimtes van Adam & Siam zal werk te zien én te koop zijn.


Waar?:
Adam & Siam,
Wanneer?: De expositie is te zien t/m 28 mei 2017

Lola Luid lente

Lola Luidt de Lente in! Of nou ja, de pre-lente. De afgelopen week was een mooi voorproefje van wat er aan zit te komen, zon en terrasjes, het kan bijna weer! De donkere koude dagen zijn bijna voorbij en dat wordt alvast gevierd bij Lola Luid met een heuse pizza party. Voor je neus bakken ze de lekkerste pizza’s ooit, terwijl jij geniet van live muziek en de eerste zonnestralen van het jaar. Met je blote tenen in het gras – of als het stiekem toch nog een beetje koud of nat is op je sokken op de dansvloer, de geur van verse basilicum in je neus en een lentebriesje door je haren.

Iedereen is welkom, lentevibes, tunes en een pizza voor een tientje!

Waar?: Lola Luid, Piet Mondriaanstraat 140, Amsterdam
Wanneer?: zondag 19 maart vanaf 16.00 uur

Sabine de Witte