amsterdam Weekendtips

Weekendtips week 12 (31-01-02) en week 13 (07-08-09) maart en april 2023

Vanuit de groene heuvels van Salta, Argentinië, voor jou, acht heerlijke weekendtips op een rij.

Distilleren op niveau

Ontdek Groningen en haar streekproducten in stijl. Onlangs opende De Graanrepubliek haar deuren voor het grote publiek. De Oost-Groningse food-coöperatie sloeg de handen ineen met welbekende destilleerder Hooghoudt, om de verwerking van de graanproductie in de regio te optimaliseren en de smaak van de streekproducten te verbeteren. Dat resulteerde in De Graanrepubliek, een plek waar ondernemers, boeren, makers en Hooghoudt laten zien wat de kracht van graan is. De fonkelnieuwe destilleerderij is het neusje van de zalm. Daar waar de moutwijn wordt gestookt met granen uit de omgeving én een distilleerderij waar een experience center aan gekoppeld is; een plek waar je met eigen ogen kunt zien hoe granen uit de omgeving worden gedistilleerd tot de allermooiste spirits. Naast een distilleerderij is in het bezoekerscentrum van De Graanrepubliek ook een maalderij, mouterij, bakkerij, brouwerij, slijterij, pastamakerij, educatiecentrum, smaaklaboratorium én proefkeuken te vinden. Sluit de dag af op het heerlijke terras.

Wanneer: elke zaterdag en zondag van 10 – 18 uur

Waar: Oudezijl 1, Bad Nieuweschans, Groningen

Spaanse strandtaferelen

Pérez Siquier (1930-2021) was de pionier van de kleurenfotografie en bekleedde een sleutelpositie in de Spaanse fotografie. Na de Tweede Wereldoorlog ontpopte Spanje zich als de toeristische bestemming voor de strandganger. Siquier sloeg dit gade met verbijstering en verwondering en begon aan zijn, wat later zou blijken, iconische serie La Playa. Nu te bewonderen in Huis Marseille.

Waar: Keizersgracht 401, Amsterdam

Wanneer: dinsdag tot zondag 11-18 uur

Nieuwe snoet

Hoeveel warmte een viervoeter brengt in je leven, dat weten Sabine en ik maar al te goed. Ben je meer van de honden? Dan kun je aanstaande zondag je hart ophalen bij het Skatecafe, op die dag omgedoopt tot Het Hondencafé. Een grote groep honden die geen vast thuis of verzorger hebben zijn daar om potentiële nieuwe baasjes te leren kennen. Ook als je nog niet zeker weet of je een exemplaar wil adopteren ben je welkom. Reserveer je tijdslot via de website.

Waar: 2 april vanaf 13 uur

Wanneer: Gedempt Hamerkanaal 42, Noord, Amsterdam

Tarantino avonden

Na HEEL lang gewacht te moeten hebben is de mooiste bioscoop van Amsterdam weer open; The Movies. All time favourite regisseur Tarantino bezoekt ter ere van zijn non-fictiedebuut, Cinema Speculation, onze mooie hoofdstad. The Movies speelt hier mooi op in door aankomend weekend vier van zijn kaskrakers te draaien. Pulp Fiction, anyone?

Waar: 1 en 2 april, check de websites voor de films en tijden

Wanneer: The Movies, Haarlemmerdijk 159 – 163, Amsterdam

Woodford Reserve

Je las eerder al over de speciale maandagavonden van Woodford Reserve. Het super-premium whisky merk uit Kentucky verzorgde de afgelopen weken elke maandagavond A Spectacle For The Senses. Aanstaande maandag is de laatste optie om de bloemetjes buiten te zetten. Bij Door 74, een Amsterdamse cocktailbars van topniveau, word je meegenomen op een sensorisch avontuur. Woodford destilleert al sinds 1812 bourbons op ambachtelijke wijze. Door deze traditionele distilleertechniek te combineren met moderne wetenschap weet Woodford de perfect uitgebalanceerde bourbon te creëren. Reserveer via de website van Door 74, en ontdek hoe bar manager Tim Lefevre jouw cocktail veranderd in een waar spektakel.

Wanneer: maandag 3 april

Waar: Reguliersdwarsstraat 74, Amsterdam

Stadontdekkers

Het extra lange weekend van Pasen komt eraan, dus geen excuus meer om niet de randstad te verlaten voor een dagtrip. Met een smartwandeling ontdek je een nieuwe stad door met je compagnons opdrachten uit te voeren. De mooiste plekken komen voorbij. Ontdek bijvoorbeeld creatief Eindhoven of groen Groningen.

Waar: check de website voor de deelnemende steden

Wanneer: wanneer het jou uitkomt

Zinderende roséavonden

Het duurde lang, maar het lijkt dan toch dat de lente in aantocht is. Stiekem durven we zelfs al te dromen over snikhete zomeravonden aan de Amstel. Het liefst de oververhitting blussend met een ijskoude Rosé. In de hoge bergen van de Aix-en-Provence vind je enkele stenen poorten waarachter zich het landgoed van Maison Saint Aix bevind. Het huis presenteerde onlangs haar AIX Rosé 2022, een oogstjaar dat deze gevierde wijngaarden eer aan doet. De wijn wordt gedefinieerd door haar rode fruit-, perzik- en subtiele bloemtonen. De lancering wordt uitgebreid gevierd bij hotel Sofitel Legend The Grand van 21 maart tot diep in juli. Met een bijpassend arrangement geniet je van de Aix in het prachtige binnentuin restaurant Oriole.

Waar: Oriole, Oudezijds Voorburgwal 197

Wanneer: elke dag van 12 tot 00

Pasen met een gouden randje

Pasen kun je spenderen aan uren in de keuken staan, maar aanschuiven bij Mr. Porter, voor een goed glas rood en prachtig stuk vlees, zorgt ervoor dat je een stuk relaxter het weekend doorcrused. Op grootte hoogte geniet je van een uitgebreide brunch of diner. Het dessert dit Paasweekend is er één om niet snel te vergeten. De Golden Rabbit is een chocolade haas van topkwaliteit, gevuld met mango- banaan- en kokos makarons, karamel truffels en glutenvrije brownie. Reserveren die hap!

Waar: Spuistraat 175, Amsterdam

Wanneer: check de tijden hier.

Heb jij een weekendtip die de volgende keer niet mag ontbreken? Mail hem naar redactie@yourambassadrice.com.

Britt Schepers