amsterdam Weekendtips

Weekendtips week 13 (14-15-16) en week 14 (21-22-23) april en pre-planning Koningsdag 2023

Buenos dias vanuit de besneeuwde bergtoppen van Mendoza. De cirkel is bijna rond; na een omzwerving van een maand in het noorden en centraal Argentinië, zijn we over twee dagen terug in het bruisende BA. Obviamente deel ik binnenkort alle prachtige plekken, hotels en restaurants. Tegelijkertijd met de lente in Nederland, schieten de nieuwe initiatieven en horeca pareltjes de grond uit. Dat vullen we deze week aan met nieuwe exposities en fijne events. Enjoy!

Oudste hotel Amsterdam onder Tivoli vlag

Tijd voor een staycation. Tivoli Hotels & Resorts staat bekend om haar unieke, luxe accommodaties over de hele wereld. Na Portugal, Qatar, Brazilië en China wordt nu ook Nederland toegevoegd aan de collectie. En wel met een heel bijzonder exemplaar; het oudst beschouwde hotel van Amsterdam, nu omgedoopt tot het Tivoli Doelen Amsterdam Hotel. Uitkijkend op de grachten, prijkt het in Frans-classicistische stijl gehulde pand met haar rijke historie. Deze vormde de inspiratie voor het elegante interieur, met verwijzingen naar de Nederlandse Gouden Eeuw en het authentieke Amsterdam. Extra speciaal is de sterke verbinding met Rembrandt, die dicht bij het hotel woonde. Om die reden hing ooit de Nachtwacht in het hotel, totdat deze verhuisde naar het Rijks. Een prachtige replica hiervan is nog steeds te bewonderen in de iconische Rembrandt Suite. Deze inspiratie wordt doorgetrokken in het Mediterraanse menu van restaurant- en bar Omber, waarin de technieken en het kleurgebruik van Rembrandt de basis vormde voor elk gerecht en cocktail.

Waar: Nieuwe Doelenstraat 24, Amsterdam

Verborgen parel West-Wallonië

Toch zin om even de grens over te gaan en eens iets anders te ontdekken dan Brugge, Antwerpen of Gent? Reis deze keer dan af naar West-Wallonië, welbekend onder de Belgen als Henegouwen. Waar een aantal jaren geleden de jonge Walen nog wegtrokken, start deze groep nu de prachtigste initiatieven. Bucketlist musea, fijne steden, hoogstaande restaurants waar je de streekgerechten met een moderne twist proeft, bijzondere bierbrouwerijen en prijswinnende wijnboeren. De nieuwe Time to Momo gids neemt je mee op een inspirerende trip langs deze bijzondere plekken.

Bloeiend Tenerife

Meer in voor een echte portie vitamine D? April en mei zijn de perfecte maanden om een trip naar Tenerife te boeken. Eind april staat namelijk de Tajiinaste in bloei in het Teide National Park, een spektakel dat je gezien moet hebben. Verblijf in het OCÉANO Health Spa Hotel, gelegen tussen het Anaga Biosphere Reserve en de Atlantiche Oceaan. Met de natuur binnen handbereik en de prachtige Spa faciliteiten is dit dé plek om volledig op te laden. Manager Simone Schleicher tipte ons om zeker ook niet de Corpus Christi Processie in Orotava (30 min van het hotel) te missen. Een 860 vierkante meter tapijt van bloem- en zandpatronen dat is gemaakt door de bewoners van het dorp, en zich uitstrekt voor het stadhuis.

Waar: Calle Océano Pacifico 1, Punta del Hidalgo

Pop-up art gallery

Tussen 14 april en 14 mei vind je in de flagship store van Flexform het jaarlijkse Pop-up art gallery event georganiseerd door Kunst + Co. Kunstenares Alisa Lim A Po creëerde speciaal voor het event tien expressieve werken, die ze doopte tot ‘Monochromen’. Beeldvullende exposities met sterke contrasten, vervaardigd met een mix van technieken en materialen als acryl, messing en linnen. Elk stuk vertegenwoordigd menselijk gedrag en de gevoelens die daaruit voortkomen. Ze vormen een spannende blend met de Italiaanse designmeubels van Flexform.

Wanneer: dinsdag tot vrijdag 10 – 18, zaterdag 10 – 17, zondag 12 – 17 uur

Waar: Beethovenstraat 396, Amsterdam

Follow the money

Carlijn Kingma weet door haar gedetailleerde tekeningen, je te laten verbazen, vraagtekens te plaatsen en te laten lachen over de geldstromen van onze wereld. In haar expositie Het waterwerk van ons geld, ontrafelt ze door de verschillende landschappen van de financiële wereld hoe onze toekomst op dat gebied eruit zou kunnen zien.

Waar: Gallery United, Koningsveldestraat 14, ROTTERDAM

Wanneer: Vanaf 14 april tot 9 juli – dinsdag tot zondag 12 – 18 uur

Human Visage

Intrigerend kunstenaar Silas werd al eerder door ons benoemd. Vanaf 22 april bewonder je zijn nieuwe expositie Human Visage in het Jaski. De uit Middelburg afkomstige schilder vangt met zijn werk deze keer de ziel van fictieve, jonge, bloedmooie individuen die door de zoektocht naar perfectie en geluk getekend zijn. Zijn cinematografische manier van schilderen grijpt je keer, op keer.

Waar: Jaski Gallery – Nieuwe Spiegelstraat 29, Amsterdam

Wanneer: Vanaf 22 april op vrijdag tot zondag van 11 – 17 uur Friday, Saturday & Sunday 11.00h – 17.00h

ELLE’s Koffiebar

Op zaterdag 15 april is het alweer tijd voor de jaarlijkse ELLE Smart Shopping Day. Een dag die draait om smart shopping, waarin het bewust kopen van key items, die naadloos op jouw stijl aansluiten, centraal staat. Wel zo fijn om die dag met een energy kick te starten; ELLE dacht hier hetzelfde over en neemt voor één ochtend Luuks Coffee over, aan de Vijzelgracht. Wapper tussen 10:00 en 12:00 met de nieuwste ELLE en het team serveert jouw favoriete koffie, in stijl.

Waar: Vijzelgracht 49, Amsterdam

Wanneer: zaterdag 15 april van 10:00 tot 12:00

Bib Gourmand aanwinsten

Tijd om je Bib verlanglijstje aan te vullen want afgelopen woensdag ontvingen Restaurant Lazuur (Noord) en Wils Bakery Café (Zuid) er allebei één. Extra bijzonder voor Wils Bakery Cafe, gerund door DE Joris Bijdendijk, want dit is de eerste bakkerij ooit, die er een in ontvangst mocht nemen. In het restaurant wordt het vakmanschap van een ambachtelijke bakkerij gecombineerd met de klassieke gerechten van een Franse Bistro. Denk slakken in kruidenboter, Paté en croûte en natuurlijk dikke plakken, hemels zuurdesembrood.

Restaurant Lazuur had een zware start, zo net voor de pandemie, maar vocht hard, en zeer duidelijk dus, met succes. Chef-kok en mede-eigenaar Sherif Khalil zwaait de scepter van het Frans – Portugese restaurant. Het menu is geïnspireerd op het kleurrijke historische erfgoed, de tradities, rituelen en het heerlijke milde klimaat van de twee landen. Aanschuiven dus.

Waar: Lazuur – Purmerplein 8, Amsterdam & Wils Bakery Café – Stadionplein 24, Amsterdam

Koningsdag pre-planning

Trek je oranje stiletto’s maar alvast uit de kast, want wij zette de leukste feestjes alvast voor je op een rij. Mis ze niet, en reserveer.

Oranje boven bij MR PORTER

Van bovenaf kijken hoe de stad langzaam oranje kleurt? Vanaf het mooie rooftop-terras van MR PORTER kan dit. Het speciale Kings menu met complimenterende cocktails maakt het af.

Waar: Spuistraat 175, Amsterdam

Wanneer: Elke dag van 12 – 00 uur

Ontsnap aan de gekte

Is de Koningsdag drukte niet aan jou besteed? Dan is de sfeervolle rust van IZAKAYA jouw to-go-to. De excellente Mimosa’s en Pornstar Martini’s geven net dat oranje randje aan je dag.

Waar: Albert Cuypstraat 2-6, Amsterdam

Wanneer: Elke dag van 12 – 00 uur

Oranjeburgers

Leg een goede bodem bij The BUTCHER. Op elke locatie wordt de oranjeburger geserveerd, inclusief, je raadt het al, een oranje bun. Bij THE BUTCHER Social Club scoor je daar ook een King’s Mule bij, de perfecte cocktail voor bij je burger.

Waar: Verschilende locaties in Amsterdam en één in Den Haag

Wanneer: maandag tot zaterdag 11:30 tot 00:30 uur

Damrak’s oranje gin

Damrak lanceert speciaal voor de Kings birthday een oranje versie van haar heerlijke gin. Op de verjaardag zelf wordt de gin bij vijf iconische, Amsterdamse bars geserveerd onder het mom Where’s the DAM party? Hallo oranje G&T’s!

Waar: Bar Mokum, Live Amsterdam, Café Luxembourg, Café de Toog en Tapmarin.

Wanneer: 27 april

Heb jij een weekendtip die de volgende keer niet mag ontbreken? Mail hem naar redactie@yourambassadrice.com.

Britt Schepers