Weekendtips

Weekendtips week 17: weer of geen weer, terrassen KUN je

weekendtips terras openingen

Een beetje onwennig was het, dat eerste terrasje van dit voorjaar op 28 april, zo’n typisch eerste schooldag gevoel na een lange zomer. Gelukkig was het onwennige er snel af, mede dankzij de goede zorgen. En alsof ze in Den Haag wisten dat het Nederlandse weer de meesten vanzelf zou ontmoedigen om naar het terras te gaan, de weergoden zijn de horeca minder goed gezind. Waar ik woensdag om stipt 12.00 op het zonnige terras neerstreek, was het drie uur later een stuk minder aangenaam vertoeven. Ook nu weer zie je de creativiteit er van af spatten bij menig horeca ondernemer. Zo lijken ineens alle Amsterdamse terrassen overdekt, worden stoepen zonder gemor omgetoverd tot verlengd terras, boten als verlengstuk gebruikt, je kan het zo gek niet verzinnen. Eigenlijk is er gewoon geen excuus – zelfs de regen niet – om niet gewoon op het terras neer te strijken. Vooruit, we hebben ook nog wat andere tips voor je, maar de main message, de horeca supporten, is vast duidelijk. Zeker na het nieuwsbericht dat vermoedelijk 15 procent van de horeca het jaar niet gaat volmaken. How to spend it is vanaf nu een retorische vraag!


Als je goed kijkt spot je waar ik als eerste genoot van het terras.

Marie sur l’eau

Een absolute favoriet, een beetje Côte d’Azur in Amsterdam. Hoewel we gematigd positief zijn dat we deze zomer naar Frankrijk kunnen, zijn onze cravings voor een terras a la catwalk, brasserie eten en ongegeneerd bootjes en mensen kijken niet meer te stoppen. Hier ga je ons vaak tegenkomen, stiekem over onze te grote zonnebrillen glurend.

Klein Felix Restobar

Wat dé restaurant opening van 2020 had moeten worden, verdiend in ieder geval een originaliteitsprijs. Restaurant Felix was een absolute favoriet om te bestellen, om te eten in het geweldige 360 concept en om voor de wijnen van Saskia om te fietsen. Het concept is inmiddels aangepast naar wat er wél mogelijk is. Dus opende deze week Klein Felix Restobar haar deuren; een ietwat uitgeklede versie van restaurant Felix. Niet getreurd, grote Felix hoopt later dit jaar op een andere locatie haar deuren te openen. Tot die tijd bij Klein Felix genieten van gastronomische bites onder de nog steeds bezielende leiding van Floris van Straalen, gecombineerd met de spannende wijnen van sommelier Saskia Smeenk, genieten van het tumult aan de Keizersgracht.

Het schip in bij Shiraz Amsterdam

Als ik ergens graag ‘het schip in’ ga, is het bij Shiraz Amsterdam. Deze wijnbar heeft sinds vorig jaar het terras verlengd met een aangelegde boot met extra zitplaatsen, schenkt wijn waar ik over droom, heeft ingewikkelde garnalen die zich bij uitstek lenen om de luchtigheid van het leven mee te nuanceren en de wijnsnoepjes bij het afrekenen bezorgen extra punten!

Met een gouden randje

Het terras bij de Gouden Reaal is misschien wel de verborgen parel sinds de eerste heropening van de eerste lockdown. Een Franse twist (houden we van), pittoreks uitzicht op bruggetje en een hoek van de stad waar je niet iedere dag staat. Op het lijstje dus!

Altijd feest bij Wijmpje Beukers

Het restaurant met de bijzondere naam en een nog mooier verhaal – vraag er vooral naar als je daar op het vergrote en mega leuke terras in de Pijp neerstrijkt. Hier is het altijd feest, of je nou op woensdag, vrijdag of zaterdag komt. Eigenaren Maarten en Jordy weten wat gastvrijheid, gezelligheid en gastronomie zijn en maken hier de perfecte mix van. Ze openden onlangs ook restaurant Schotsheuvel (nog niet zelf geweest) en werken hard aan een Wijmpje DELI in de Jordaan.

Zoldering aan het IJ

Zoldering knalde de Utrechtsestraat met veel succes binnen en wist in korte tijd – onder meer door sommelier Job Seuren – een plek binnen de Amsterdamse gevestigde orde te bemachtigen. Aan een terras ontbreekt het ze helaas, maar daar hebben ze samen met wijnimporteur Karakter iets op gevonden: een pop-up aan het IJ op het terrein van Karakter. Tafeltje bemachtigen maar, want zaterdag en zondag wordt het zowaar DROOG!

Deze plekken verdienen ook absoluut een terrasbezoek:
– het Carré terras is er weer, helemaal in beach stijl
– wijnbar Clos, restaurant Alba, Five Brothers Fat, Stek, allemaal hele fijne stekkies om de horeca weer een beetje te spekken
– het bruist altijd op de terrassen van The Lobby, of je nou kiest voor Nes of Fizeau, genieten doe je sowieso!
Freddy’s Bar (niet alleen een fijne Deli), het terras van het Amstel hotel en klassieker Rijsel stellen ook nooit teleur
– voor dat heerlijke La Vita e Bella gevoel, wil je naar de tuin van Lion Noir
– vergeten parel, de tuin van het College Hotel
The Grand Beach bij Sofitel The Grand leent zich uitstekend voor de ietwat chiquere vrijmibo – tja, alleen maar bitterballen gaat ook weer vervelen
– de tuin van het Pulitzer – genieten met een grote g als verstopt paradijsje tussen de grachten
Bolder, grote kans dat die naam zorgt voor opgetrokken wenkbrauwen, maar zo noemen ze bij Jacobsz liefkozend hun terras
– als je toch die hoek in gaat, de Vergulden Eenhoorn is ook zo’n heerlijk feest
– voor het instant zomergevoel, zelfs in de stromende regen, boek je een tafel bij Sjefietshe
– wil je even het stadse vergeten, zet dan Merkelbach in je telefoon. Zonnetje, wijntje, hapje en wegdromen maar, het zou niet onder doen voor een set van Bridgerton!

Italiaanse gezelligheid met Peroni een beetje van jezelf

Koken via Zoom, daar hadden we je in 2019 keihard om uitgelachen. Corona maakte van iedereen steeds meer een topkok, want van sterrenniveau tot thuisbox, we hebben ze hier allemaal voorbij zien komen. Toch delen we deze met liefde voor alle Italië-fanatics, want wanneer we zelf weer kunnen smullen onder de Toscaanse zon is nog even onzeker. Gelukkig is er de Peroni Pasta Night, serveer je die zelf in stijl. Maak verse pasta onder de bezielende leiding van DE pastachef van Amsterdam, Gianluca Curto,bekend van de Spaghetteria. Zet de heerlijke Italiaanse playlist nét een tikkeltje te hard op. Dankzij Albert Heijn zijn al je boodschappen met 1 knop in je mandje geklikt.

Audioguide Zoku’s omgeving tijdens de Tweede Wereldoorlog

Na een feestelijke week met oranjebitter en de heropening van de terrassen, volgt in de eerste week van mei altijd een serieuzer moment van herdenking. Stil staan bij de Tweede Wereldoorlog en alle verschrikkingen die destijds plaats hebben gevonden. Tijdens de eerste lockdown liep ik regelmatig naar mijn werklplek Zoku en struikelde ik – soms letterlijk – over de struikelstenen in de buurt. Ook las ik toen ‘t Hoge Nest van Roxanne van Yperen – en moest ik constateren dat voor het huis aan de Amstel uit haar boek, dan weer geen steen lag. Toen ik werd benaderd door Hans, eigenaar van Zoku, om samen met Chris Zegers en Floortje Dessing audioguides te gaan maken, inspireerde me dat om er ook eentje te maken over de omgeving van Zoku tijdens WOII. Deze route is ingesproken door Jort Kelder en hij neemt je mee langs bekende en onbekendere plekken uit die verschrikkelijke tijd. Ook dit jaar is de herdenking op de Dam klein en sober, kun je niet op rondleiding door Artis om te leren hoe mensen overleefden dankzij de dierentuin. Maar je kunt wel zelf op stap, dankzij deze gids.
De generatie overlevenden krimpt steeds verder, de enige manier om te zorgen dat een dergelijke verschrikking nooit meer voorkomt, is door de verhalen te blijven delen. Je kunt de audioguide doen als je er een terrasreservering hebt, of een voucher kopen om op een later moment een hapje of drankje bij Zoku te kunnen doen.

Nog een extra tip: staat Vuurtoreneiland ook al jaren bij jou op je wishlist? Door de huidge coronamaatregelen is het nóg intiemer en nog te reserveren. Ik heb EINDELIJK een tafeltje te pakken.

Tiplijn en redactielid gezocht!

Heb jij een weekendtip die volgende week niet mag ontbreken? Mail hem dan naar redactie@yourambassadrice.com.

Wil jij zelf een bijdrage leveren aan de weekendtips, heb jij een neus voor nieuwe plekken en unieke concepten en weet je altijd waar je moet zijn? We zoeken een redactielid om hier wekelijks bovenop te zitten, van hotspot naar hotshot te hoppen en als een razende reporter al die fijne plekken te verslaan! Mail ook dan de redactie!

Maken we van de gelegenheid meteen nog even gebruik om Sabine Krouwels te bedanken voor de geleverde diensten: alle voorgaande weekendtips, inclusief wekelijkse lockdown inspiratie. Chapeau & merci!

Sabine de Witte