Hospitality Hotspots Reistips Travel Weekendtips Wijn & cocktails

Weekendtips week 21 (9,10,11 juni) en week 22 (16,17,18 juni) 2023

Joejoe, deze weekend guide werd geschreven op tropisch Isla Mujeres, met uiteraard de voetjes in het oneindige blauw. Gelukkig liet de zon zich ook van haar beste kant zien in Europa afgelopen week, en dit weekend wordt zelfs, naar alle waarschijnlijkheid, de 30 °C aangetikt in het Amsterdamse. Waar jij de komende vrije dagen zomerse inspiratie gaat opdoen? Dat lees je hier.

Willy Spiller ‘HELL ON WHEELS’

“In mei 1977 ging een 30-jarige Zwitserse fotograaf genaamd Willy Spiller, pas aangekomen in New York City, herstellende van een jetlag en een nacht in het beruchte Chelsea Hotel, de trappen van de metro van de stad af. Wat hij zag was angstaanjagend. En opwindend. En eerlijk gezegd, verslavend.” Deze inleiding markeert het begin van de 7 jaar durende reportage van Spiller, die het New Yorkse Subway leven vastlegde op een iconische manier. De tentoonstelling, gelinkt aan het, onlangs gelanceerde en gelijknamige fotoboek, HELL ON WHEELS – NEW YORK SUBWAY 1977 – 1984, is nu te bezichtigen in galerie Bildhalle (inclusief nooit eerder gepubliceerde foto’s).

Wanneer: van woensdag tot zaterdag van 12 tot 18 uur

Waar: Hazenstraat 15, Amsterdam

   

Paradijs gevonden

Deze zomer is het de zomer van Piet Oudolf. De wereldwijd erkende tuinarchitect staat bekend om zijn prachtig verwilderde tuinen en laat ons in zijn tentoonstelling Paradise Found het Eden herontdekken. Wat doet de natuur met ons en hoe kunnen we in haar ritme komen? In de nieuwe editie van See All This (no. 30) worden dezelfde vragen beantwoord in een speciale editie geweid aan Oudolf. Tijdens de tentoonstelling is er tevens een wereld aan planten te bewonderen in de Plant Nursery en kies je, je eigen Piet Oudolf plant uit. Gelinkt aan de tentoonstelling vind je om de hoek aan de Groenburgwal Oudolf’s Low Line tuin, een nieuwe, permanente geveltuin die onze stad van zuurstof voorziet.

Daarnaast vind je dit weekend bij Droog ook de mooiste schatten van al-time-favorite Wouters & Hendriks tijdens de Archive Sale. Jouw kans om een statement sieraad van voorgaande collecties te scoren met een fijne korting.

Wanneer: Paradise Found tot 15 september, alle dagen van 11 tot 16 uur en de W&H Archive Sale op zaterdag 9 juni van 10 – 21 uur en op zondag 10 juni van 10 – 16 uur

Waar: @Droog, Staalstraat 7b, Amsterdam

Hermitage viert de zomer

Vier de kunsten bij de Hermitage deze zomer. Onder andere is het de laatste kans om Rembrandt en tijdgenoten te zien, een zeer bijzondere expositie waar wij eerder dit jaar al van genoten. In de avonden wordt drie weken lang de binnentuin omgetoverd tot openluchtmuseum voor Movies at the Hermitage. Waar een unieke selectie filmklassiekers het doek zal vullen. Grote favoriet is de bekende zaterdagmarkt in diezelfde binnentuin. Waar menig talent haar baksels, gerechten en verse producten van eigen bodem aanbiedt. De zondagen zijn gereserveerd voor Jazz at the Hermitage, georganiseerd door het conservatorium, waar jong talent zich presenteert.  Ten slotte wordt er speciale aandacht besteed aan Keti Koti en de Pride en zijn er nog tal van ander activiteiten, lezingen, concerten en workshops.

Wanneer: de events in juni, juli en augustus check je hier en houdt het Instagram account goed in de gaten – de Hermitage is open elke dag van 10 – 17 uur

Waar: Amstel 51, Amsterdam

Van Gogh in Auvers

In de 70 laatste dagen van zijn leven maakte Vincent van Gogh 74 schilderen en meer dan 50 tekeningen. Een ongelofelijke prestatie, maar vooral een uitweg om aan de mentale problematiek waar hij mee kampte, te ontsnappen. Het Van Gogh Museum toont in samenwerking met het Musée d’Orsay deze bijzondere werken in de tentoonstelling Van Gogh in Auvers – zijn laatste dagen. Het Franse museum heeft de meeste werken uit deze periode in het bezit en de tentoonstelling vormt dus een unieke kans om alle werken, voor het eerst, samen te zien.

Wanneer: tot 3 september

Waar: Museumplein 6, Amsterdam

Bakkerij Mas aperitivo

Zin in een verkoelend drankje na alle kunst? Wip dan even langs bij Bakkerij Mas. Dat Mas lekker zuurdesembrood bakt dat wisten we al lang. Ons wekelijkse zaterdagbezoek om voor de brunch in te slaan, wordt deze zomer verlengt met het speciale aperitivo moment. De bubbels gaan open en de snacks op tafel en hopsa, een feestelijk begin van je zwoele zaterdagavond is zomaar een feit.

Wanneer: Bakkerij Mas is van woensdag tot vrijdag geopend van 10 – 14 uur en op de zaterdagen deze zomer dus tot 18 uur

Waar: Newtonstraat 101, Amsterdam

Marie Amsterdam

Gelegen aan de oever van de Amstel en vernoemd naar de iconische Marie Heineken, vind je Marie Amsterdam. Marie Heineken was een sterke en onafhankelijke vrouw met een grote liefde voor de Franse Riviera, mode, botanische tuinen en eindeloze zomers. Dat proef je terug in de gerechten van de Brasserie van hotel De l’Europe. Chef Jop biedt een moderne kijk op de klassiekers van het zonovergoten land en durft daar de randjes van op te zoeken. Denk aan côte de bœuf, moules frites en coq au vin. Met één van de mooiste en meest bruisende terrassen van de stad, is dit een plek waar we weer vaak te vinden zullen zijn. Mede om de geboden service die een klasse apart vormt in het Amsterdamse.

Wanneer: Alle dagen van de week van 14 – 23 uur

Waar: Oudezijds Achterburgwal 191, Amsterdam

Het Seminar

Zin om de provincie in te trekken? Kies dan voor het groene Twente. Het naast mijn geboortedorp gelegen Zenderen, is het decor van restaurant Het Seminar. Gevestigd in een voormalig klooster tussen het groen, heeft het restaurant een unieke sfeer. Puurheid, eerlijkheid en duurzaamheid staan voorop. Het streven is om zoveel mogelijk ingrediënten van eigen land te verwerken in de gerechten. Zo beschikt men over weelderige fruit en groente tuinen, worden de dieren voor het vlees zelf gehouden en komt het bier en zelfs de wijn van Twentse grond. Het menu verandert dagelijks, gebaseerd op wat er die dag beschikbaar en in het seizoen is; een uitdagend creatief proces voor het team van topchefs.

Wanneer: Hertmerweg 42, Zenderen

Waar: woensdag tot en met zaterdag van 18 uur tot laat

Crackers Berlin

Trek je route door en je komt uit in Berlijn, één van de grote liefdes van Sabine en mij. Waar Crackers een plek is die je niet mag missen. Het voormalige pand van club Cookies werd in 2014 ge-upgrade naar restaurant Crackers waar eten, drinken en muziek uitgebreid gevierd wordt, zeven dagen per week. Het interieur van het restaurant is een spektakel van felle kleuren waar enkel gerechten worden geserveerd die je ziel en smaakpapillen gelukkig maken. En dan zijn de bar-capaciteiten nog niet eens benoemd. Deze week werd namelijk bekendgemaakt dat Dada Daoud, die de bar runt bij Crackers, verkozen werd tot Bartender of the Year – Germany.

In het weekend van 19, 20 en 21 juni schuif je aan voor Lovers By The Water bij Studio C, voor een speciaal, door chefs Patrick en Felix gecreëerd 5-gangen menu geïnspireerd op flora en fauna. Natuurlijk geserveerd met speciale aperitieven, wijnen en alcoholvrije opties. Genieβ!

Wanneer: elke dag van 18 tot laat

Waar: Friedrichstrasse 158, Berlin

Heb jij een weekendtip die de volgende keer niet mag ontbreken? Mail deze dan naar redactie@yourambassadrice.com.

Britt Schepers