Weekendtips

Weekendtips week 21: langzaam de thuisbubbel uit kruipen tijdens Hemelvaartsweekend

de thuisborrelclub

Daar zijn we weer. Wat een tijden! De negatieve aspecten kennen we inmiddels allemaal, maar is je ook opgevallen hoe strakblauw de hemel 80% van de tijd was? Hoe fris de lucht? Wat een prachtige stad Amsterdam eigenlijk is, als je niet continue overreden wordt door mede-fietsers of toeristen hoeft uit te schelden? Hoe inventief de horeca snel was, werd geschakeld voor de zorg etc. De initiatieven schoten als paddenstoelen uit de lucht, op zo’n moment moet je toch wat?

Gelukkig openen vanaf volgend weekend de deuren weer voor ‘de nieuwe horeca’. Er wordt druk geoefend om taferelen à la Nicolette van Dam die even de 1,5 meter regel voordeed te vermijden en spontaan ergens een terrasje pakken of aan tafel schuiven (precies wat ik het meeste mis) zit er voorlopig nog niet in, maar laten we er samen het beste van maken. En vooral, om het deze ondernemers niet nog moeilijker te maken, de regels respecteren. De rebel in mij heeft nu al moeite met de uitgemeten vakken, de looprichting en alles wat ‘moet’, grappig hoe dat psychologisch werkt! Genoeg erover, tijd voor de weekendtips. Een extra lang weekend door Hemelvaart, met prachtig weer. Meteen een uitdaging, want hoe verleidelijk is het om naar het strand te gaan of lekker met een kleedje aan de Amstel of in het park te gaan liggen?

Donderdag 21 mei 2020

Zomerse temperaturen rond de 27 graden, afkoelen maar! De Sloterplas is een goed alternatief met veel ruimte, of als je iets verder bereid bent om te fietsen, ga dan lekker met je kleedje naar het Twiske. Festivals zullen er voorlopig niet gehouden worden, maar het is een prachtig paar inclusief ‘wilde’ Schotse runderen waardoor het met een beetje fantasie bijna lijkt op een safari.

Sup Sup

Twee jaar geleden werd ik hartelijk uitgelachen met m’n supboard in de stad, inmiddels hoor ik aan alle kanten dat dat nu toch wel een goed idee is. Mocht je niet de ruimte hebben om er zelf eentje op te slaan, dan kun je ze ook huren. Kwestie van wel de lusten zeg maar. De SUP SUP Club op de Amsteldijk is de perfecte plek om richting het grotere Omval te peddelen, of voor de geoefende peddelaar een lekker show-off rondje grachten te maken. En anders: als je snel bent, de Action heeft nu een supboard in de aanbieding. En die van mij, ook daar van daan, ligt net zo lekker in het water als duurdere boards waar ik op heb gestaan. Goed excuus om een leuk Protest pakje te shoppen lijkt me!

Ben jij de gelukkige bezitter van een boot? Het vaarverbod is opgeheven, dus tuffen op het water maar! En dat wordt extra leuk, want bij Marie en Bateau kun je langsvaren voor heerlijk proviand! Het terras van het L’Europe blijft nog even dicht, maar hier vang je de perfecte luxe borrelhappen en heerlijkste wijnen. Moet je toch iets meer op het budget letten, dan is Hanneke’s Boot (see what they did there?) de plek om even langs te varen.

Vrijdag 22 mei en zaterdag 23 mei 2020

Klaar met thuis restaurantje spelen en mis je vooral de vrijmibo of je favoriete cocktailbar? Nou, dan zit je goed bij de Thuisborrelclub. Je maakt van je eigen bureau, balkon of woonkamer in no time een speakeasy en klust zelf – met hulp van de beste bartenders van Nederland – je favoriete cocktails in elkaar.
Een initiatief van o.a. Typhoon hospitality en The Activators, waarbij je virtueel samen met de cocktail magiërs kunt proosten op het platform, of zelfs met Cocktailborrel aan de slag gaat. Voor €49,95 ben jij de hele avond inclusief ingrediënten onder de pannen, ben je overtuigd van je eigen kunsten, dan kan je voor €10 virtueel mee borrelen en je eigen creatie showen. Tussen 20.00 en 23.00 kun je virtueel barhoppen, want alle deelnemende bars hebben hun eigen programma. Waan je even bij Door74 (Amsterdam), The Stockroom (Groningen), The Rumah (Rotterdam), Williams Canteen (Rotterdam), The Court (Den Haag), Amehoela (Rotterdam), Lac Cai (gaat deze zomer open in Den Haag), Bar Feijoa (Amsterdam), Pulitzer’s Bar (Amsterdam), Mr Finch (Utrecht) en The Lemonman Bar van restaurant NENI (Amsterdam) in je woonkamer en bezoek deze bars het weekend. Deelnemende drankenpartners zijn Hendrick’s Gin, Monkey Shoulder, The London Essence Company, Rutte Old Tom Genever, Angustora 1010 rum en Sir Dam vodka. Zie je daar vanavond!

Zaterdag 23 mei 2020; van kunst naar fashion en muiten

Op zaterdag vind ik het heerlijk om langs de slager, bakker, viskraam te slenteren voor mijn boodschappen, even bij de lokale boetiekjes binnen te lopen en ontdek ik iedere keer weer een nieuwe kunstgalerie. Dit jaar was mijn voornemen om meer in kunst te investeren en als de crisis er niet was geweest, dan was ik vol op de Rotganzen Quelle Fête Mini gedoken. Inmiddels investeer ik liever in extra goud en bitcoins, maar stuitte ik wel via Instagram op een nieuwe galerie die fotografen helpt met een speciaal crisisaanbod: voor €100 exclusief btw (9% op kunst) en zonder lijst kan jij jezelf eigenaar maken een beperkte reeks prachtige foto’s via Witman Kleipool. Zo help je kunstenaars en jezelf aan een aandenken aan deze idiote tijd.

Ben je net als ik een beetje in rebelse modus en op zoek naar een plek om je even lekker uit te kunnen leven? ‘Muiten’ doe je in je auto bij de Thuishaven Drive Thru met o.a. Michel de Hey en Secret Cinema.

Zondag 24 mei 2020

Op zondag kan ik uren rondwandelen in de stad, boekje mee en gaan. Of laat ik me toch verleiden tot een gezellig wijntje op een geimproviseerd terrasje: zelf wijn en snackjes mee en het is heerlijk toeven langs de Amstel. Het is in de afgelopen maanden een kleine traditie geworden. Festivalstoeltje of picknickkleed mee, goed gezelschap, lekkere hapjes, zon op je bol. Meer heb je eigenlijk helemaal niet nodig!

Mocht je helemaal klaar zijn met thuis zitten, dan is dit het moment om iets heel speciaals te boeken voor 29 mei aanstaande. Joris Bijdendijk van RIJKS (ja, het eerste sterrenrestaurant van Nederland dat met take-away begon) en Zoku (mijn vaste werkstek) hebben de handen in elkaar geslagen. Met 25 ‘Loftrestaurants’ een hele exclusieve beleving: Joris, sommelier Max van Bockel en het RIJKS team komen in de lofts prive-restaurant houden. De unieke Zoku lofts hebben het concept van een hotelkamer, waar het bed meestal centraal staat, aangepast en een living met een grote eet/werk/vergadertafel tot stralende middelpunt gemaakt, perfect dus om dit te houden. Voor €195 per persoon kun je eten én slapen in de loft. Snel reserveren, slechts 25 lofts beschikbaar, maarrr we vermoeden dat dit niet de enige editie is.

Sabine de Witte