amsterdam gastronomie Hotel Highlight Weekendtips Wijn & cocktails

Weekendtips week 25 (7,8,9) en week 26 (14,15,16) juli 2023

De realiteit van de Nederlandse zomer klapperde er even goed in deze week; dat bruine lijf waar ik zo hardh (en verantwoord!) aan heb gewerkt de afgelopen maanden vervaagde maar wat snel. En ja, met dit weer moet je ook gewoon even zelf de slingers ophangen. Wij zijn daar bij YA gelukkig experts in, dus met onderstaande weekendguide weet jij weer piekfijn waar je uit moet hangen de komende weken. Plus gelukkig staat er voor nu, een bloedheet weekend voor de deur. Dus hop, hop, dat terras op! En bij wat minder stralend weer het museum in! Let’s go!

Wereldpremière SHE WHO SAW BEAUTIFUL THINGS

In de maand juli wordt de Amsterdamse kunstscene overgenomen door Het Holland Festival. Dit sinds 1947 toonaangevende, internationale kunstenfestival biedt een podium voor kunstenaars op elk denkbaar gebied, van dans tot film en schilderkunst tot theater.

Onderdeel van het festival is de mixed media tentoonstelling SHE WHO SAW BEAUTIFUL THINGS van de Amerikaanse kunstenares Anohni. Waarvoor het prachtige Willet-Holthuysen de komende tijd als décor fungeert. In haar installatie worden sculpturen, schilderijen, geluiden en gezeefdrukte stoffen verweven met de portretten van Dr. Julia Yasuda, die genomen werden door haar wijlen vrouw Erika Yasuda, begin jaren 80 in Tokio. De installatie weerspiegeld een insulaire en delicate visie van verlichte vrouwelijkheid en weelderige androgynie. Haar boek met gelijknamige titel is exclusief verkrijgbaar tijdens de tentoonstelling.

Waar: Herengracht 605, Amsterdam

Wanneer: Van maandag tot en met vrijdag van 10 – 17 uur en op zaterdag en zondag van 11 – 17 uur

Kunstbeurs Europe Art Fair

Voor de vierde keer op rij strijkt de Europe Art Fair neer in de Gashouder. Van 14 tot 16 juli geniet je van een breed scala aan kunst vervaardigd door de ruim honderd Europese kunstenaars. Waar je ook naar op zoek bent; van brons tot grafiek en van schilderijen tot textiel, je vindt je nieuwe aanwinst hier. De beurs onderscheidt zich doordat de kunstenaars hier zonder tussenkomst van galeriehouders en zonder andere commissies af te hoeven dragen, hun werk direct kunnen aanbieden aan het publiek. Wij deden alvast onderzoek voor je en bevelen ten zeerste aan om de Wand LED-objecten van Ferdi de Bruin, de sieraden collecties van Dieneke Helsloot en schilderkunst van Stephan Janssens te gaan bewonderen.

Waar: Westergas, Klönneplein 1, Amsterdam

Wanneer: zaterdag 15 en zondag 16 juli van 11 – 17:30 uur

De kunsten Over het IJ

Tussen 14 en 21 juli geniet je van den podiumkunsten tijdens het Over het IJ festival. Een festival dat met kunst en cultuur reageert op wat er binnen de stad en samenleving speelt. De lokale en daarbij aanhakende universele maatschappelijke ontwikkelingen worden uitgebeeld in dans, poëzie, theater en performance art. Innovatief, kwalitatief hoogstaand en tegendraadse voorstellingen zijn wat het festival kenmerkt en we kunnen niet wachten om te zien wat men dit jaar weer voor ons in petto heeft. We selecteerden alvast drie must-see’s voor je.

GO THE DISTANCE

Mimespeler en maker Charlotte Gillain maakt de tegenstrijdige houding met betrekking tot ‘het onbekende’ voelbaar. In een eindeloze achterwaartse beweging worden we langzaam een veranderende wereld ingezogen.

WAIT FOR ME I’M NOT DOING ANYTHING

Onder leiding van Lieve Engelenlburg en Toni Blackwell nodigen DE GASTEN je uit voor een 9 uur durende (dans)perfomance waarin Amsterdamse jongeren samen op zoek gaan naar hoe ze alleen kunnen stilstaan.

WAT ALS DE KUNST WERKELIJKHEID WORDT?
Acteurs Jesse Vissers en Bram Flick duiken voor Over het IJ in de betekenis van kunst. Wat is de betekenis van kunst nog vandaag de dag en hoe wordt kunst gemaakt? Je wordt meegenomen naar een kunstenaarsatelier waar de mens als kunstenaar centraal staat.

Waar: Op verschillende locaties in Noord. Je checkt hier welke voorstellingen wanneer en waar plaatsvinden.

Zinderinde roséavonden

In de intieme binnentuin van Oriole, het restaurant van hotel Sofitel Legend The Grand, geniet je tot 21 juli nog van een speciaal arrangement van onze lievelingsrosé AIX. Het jaar 2022 bleek een oogstjaar dat de gevierde wijngaarden in de hoge bergen van de Aix-en-Provence, eer aan doet. De hete zomerdagen en koele nachten van het jaar zorgden voor een sublieme, crispy rosé met zachte rood fruit-, perzik- en subtiele bloemtonen. De wijn werd zelfs bekroond door de bekende, Franse wijngids Gilbert & Gaillard met een gouden medaille. Voor 99 euro geniet je van een fles van het roze goud, die geserveerd wordt met een variatie aan heerlijke, bijpassende bites. Je boekt je tafel hier.

Waar: Oriole, Oudezijds Voorburgwal 197

Wanneer: Tot 21 juli, elke dag van 12 tot 00

Dineren op locatie

Aanschuiven bij creatief concept De Maaltuin is een feest. Het reizende restaurant strijkt neer op verschillende, verrassende locaties in het land en verzorgd aldaar dinerbelevenissen waar je u tegen zegt.

Deze week is de laatste week dat je kunt genieten van een diner op Vliegbasis Soesterberg. Alwaar hoogstaande culinaire gerechten worden geserveerd in de sfeervolle hangar. Na het diner ontdek je het ruige terrein van de vliegbasis, dat voor kort niet open was voor het grote publiek.

Blijf je liever iets dichter bij huis? Dan schuif je tot 23 juli aan in de Bijlmerbajes. De architect van de voormalige gevangenis had ambitieuze plannen; het zou de eerste gevangenis worden die zich volledig zou gaan richten op resocialisatie. Om die reden werd de keuze gemaakt om geen tralies te gebruiken in het ontwerp. Met een wereld aan ambitieuze én ontroerende ontsnappingspogingverhalen als gevolg. Tijdens het diner ontdek je deze. Reserveer snel want de tickets gaan hard.

Wanneer: dineren op Vliegbasis Soesterberg tot 9 juli en bij de Bijlmerbajes tot 24 juli. Je checkt de beschikbare data hier en hier. 

Waar: Vliegbasis Soesterberg – Sterrenbergweg 52, Soesterberg – de Bijlmerbajes – H.J.E. Wenckebachweg 48, Amsterdam

Culinair paradijs Alba

Het werd hoog tijd om Alba, een klein, culinair paradijs in Oost, eens flink uit te lichten. Want ik moet toegeven, menig zonnige avond wordt gespendeerd op het 130m2 terras, en met reden. Steven MacLeod opende Alba, zijn eerste restaurant, enkele weken voor de corona epidemie en wist deze periode samen met zijn ijzersterke team te overleven.

Het restaurant serveert kleine, seizoensgebonden gerechten waarin smaakcombinaties worden gemaakt die verrassen. Het volledig natuurlijke wijnassortiment, uitgelicht door sommelier en mede-eigenaar Eva Kolstee, is uitgebreid en bevat menig wijn die wij in ieder geval nog niet op andere plekken zijn tegengekomen.

De Japans-Italiaanse Emiko Kurokawa werkte al enkele jaren als souschef bij Alba en deelt sinds kort de lakens uit in de keuken. Met haar innovatieve twists en sublieme oog voor detail weet Kurokawa, samen met haar zeer getalenteerde team, van elk gerecht een kunstwerk te maken. Met als uitblinker, de onlangs geïntroduceerde bresaola: goddelijke, gedroogde, Italiaanse vleeswaren met tonato saus, radijs, katsuobushi en basilicum olie. Gepaard met een knisperende oranje wijn, verdwijnen al je zorgen als sneeuw voor de zon.

Op zondag 16 juli slaat Alba de handen ineen met other favourite, Cape Town Social Club. Samen brengen zij een verfrissende ode aan Zuid-Afrikaanse fine dining. Het dynamisch duo Sebastian Erasmus en Roberto Sabeddu van CTSC creëerde voor de gelegenheid een exquise vier gangen menu. Alba’s Eva voegde daar een spannende selectie van wijnen aan toe. Boeken maar!

Waar: zondag 16 juli vanaf 13 uur

Wanneer: Wibautstraat 105H, Amsterdam

Rotterdamse rooftopbravoure

Zin om buiten de ring op ontdekkingstocht te gaan? De deuren van nieuwe hotspot The Rooftop in Rotterdam zijn geopend! Een gebeurtenis die het begin markeert van de transformatie van het fameuze Groot Handelsgebouw, naar een bruisend centrum met kekke hospitality concepten en verscheidene andere leisure activiteiten. Het GHG dat gebouwd werd in 1953, staat symbool voor de wederopbouw van Rotterdam en huisvest tevens 450 bedrijven.

Met The Rooftop, die geïnspireerd werd op de iconische Skyline Park in Ponce City Market, Atlanta, is een vermakelijk middelpunt geopend voor de Rotterdammers. “Ons doel is om plaatsen te creëren die fundamenteel lokaal, bescheiden, gelaagd, kleurrijk, opwindend, ambitieus en inclusief zijn”, aldus Michael Phillips, president van Jamestown, de eigenaar van het GHG pand. “The Rooftop is onze vertaling van deze theorie voor Rotterdam.” Culinair genot, kleurrijke arcade games en een grandioos uitzicht over de havenstad; The Rooftop is deze zomer een must.

Waar: Stationsplein 45, Rotterdam

Wanneer: woensdag tot zondag van 11 – 23 uur

Geen woorden maar draden

We blijven nog even in het Rotterdamse want in het Wereldmuseum bewonder je tot diep in oktober de eeuwenoude kunst van het borduren. Klinkt behoorlijk stoffig, horen we je denken. Maar niets is minder waar. In Mexico City herontdekte ik de schoonheid van deze verhalende kunst. Een kunst die uiting geeft van het verre oosten tot het diepe zuiden aan cultuur. Als onderdeel van een verhaal en als uiting van groeps- en individuele identiteiten. Steken die gezet worden om de wereld een beetje mooier te maken, te verklaren of tegen te spreken. Geen woorden maar draden zet de schijnwerpers op de vaak onbekende makers uit het verleden en heden. Met een collectie van ruim 200 stukken uit verschillende tijden, ga je gegarandeerd geïnspireerd huiswaarts.

Waar: Willemskade 25, Rotterdam

Wanneer: van 8 juni tot en met 22 oktober 2023 van dinsdag tot zondag van 10 – 17 uur

Heb jij een weekendtip die de volgende keer niet mag ontbreken? Mail deze dan naar redactie@yourambassadrice.com.