Weekendtips

Weekendtips week 26; 30 juni, 1 & 2 juli

weekendtips

De weekendtips voor Amsterdam waren nog nooit zo divers, maar allemaal even bijzonder. Van papieren vliegtuigjes vouwen voor het goede doel tot een heel belangrijke herdenking van de afschaffing slavernij in een feestelijk jasje, Amsterdam heeft het allemaal.

Paper Pilot pop-up store


Vrijdag opent Paper Pilot haar deuren op de Hazenstraat 18 te Amsterdam (vlakbij De 9 Straatjes). Dit is de eerste winkel ter wereld waar uitsluitend papieren vliegtuigjes gekocht kunnen worden. De winkel introduceert het concept Smart Store en wil laten zien dat zelfs een simpel velletje papier op een innovatieve manier verkocht kan worden.

Je kunt er papieren vliegtuigjes in de winkel afstemmen op je eigen voorkeuren, zoals afstand, acrobatiek, en zweeftijd. Vervolgens kun je meedoen met heuse vliegwedstrijden. De papieren vliegtuigjes gaan vanaf 1 euro van de hand en de opbrengst van Paper Pilot gaat naar Flying Doctors.

De Paper Pilot store is een initiatief van Count3r, een jong bedrijf met een app voor verkopers die van gewone winkels een Smart Store maakt. De verkoper met tablet helpt klanten onder andere met productinformatie, een keuzehulp, en direct betalen. De Paper Pilot store is er om alle soorten retailers en consumenten te demonstreren hoe de Smart Store exact werkt.

Waar?:Hazenstraat 18-1, Amsterdam
Wanneer? 30 jun 9:00 uur tot 1 juli om 18:00 uur

Festival Jazz at the Plantage


Het zomerse festival Jazz at the Plantage is terug! Met concerten in de binnentuin van de Hermitage Amsterdam, de Hortus en in de Portugese Synagoge in de maanden juli en augustus. Tijdens deze maanden kun je luisteren naar optredens van aanstormend talent van de Jazz-afdeling van het Conservatorium van Amsterdam. Iedere zaterdagmiddag vanaf 16 uur in de binnentuin van de Hermitage Amsterdam (toegang vrij) en op de zondagmiddagen vanaf 16.30 uur op het terras van de Oranjerie in de Hortus Botanicus Amsterdam (reguliere entreeprijzen gelden).

Waar?: Diverse locaties (o.a. Hermitage en Hortus)
Wanneer?: Iedere zomerse zaterdag vanaf 16.00 uur en op zondag vanaf 16.30 uur.

Keti Koti, Oosterpark

Morgen 1 juli Keti Koti Festival in het Oosterpark! www.ketikotiamsterdam.nl

A post shared by ketikotifestival (@ketikotifestival_) on


Keti Koti, wat was dat ook alweer… Het verbaasd me dat er zo weinig mensen zijn die de betekenis kennen van deze belangrijke dag. Keti Koti is een Surinaams begrip en betekent ‘Verbroken Ketenen’. Het symboliseert de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863 in de toenmalige koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen. Hier wordt jaarlijks bij stil gestaan gestaan met een herdenking én viering in het Amsterdamse Oosterpark.

Een dag die het vieren waard is, zeker en misschien wel juist in deze huidige, roerige tijden. Naast dat het een bizar gegeven is en we never nooit mogen vergeten dat we ruim 150 jaar geleden nog middenin de slavernij zaten is het ook een dag om het heden te vieren en vooruit te kijken. Dit alles met een heel bijzonder festival in het Oosterpark vol muziek, optredens en heerlijk eten.

Waar?: Oosterpark, Amsterdam
Wanneer?: zaterdag 1 juli, vanaf 13.00 uur de herdenking, het festival vanaf 15.00 uur

Lady Dandelion & Shirma Rouse, Vondeltheater


Een van die zomerse activiteiten waar ik elk jaar weer naar uit kijk; het programma van het Vondel theater in het, je raad het al, Vondelpark in Amsterdam.

Elk jaar in de zomermaanden is er een uitgebreid, en bovenal gratis, programma op het podium middenin het park. Denk aan cabaret, klassieke muziek, een kinderprogramma en bekende zangers en zangeressen. In de laatste categorie is er aanstaande zondag een optreden van persoonlijke favoriet, Shirma Rouse met in het voorprogramma Lady Dadelion.

|| LADY DANDELION ||
Lady Dandelion is een Nederlandse band die in 2013 werd geformeerd door zangeres Kirsten Berkx (bekend van The Voice of Holland 2017) en multi-instrumentalist en producer Sietse van Gorkom (The Kyteman Orchestra, Red Limo String Quartet). Het geluid van de band wordt bepaald door het karakteristieke stemgeluid van Kirsten, de grote rol van de viool en de gitaar in combinatie met beats en electronica.

***

|| SHIRMA ROUSE || SINGS ARETHA ||
In 2017 wordt Aretha Franklin 75 jaar , een mooi moment om haar leven en muziek te vieren. Shirma Rouse geeft een uniek kijkje in het leven van Aretha Franklin, de vrouw, moeder en mens achter die soulstem. Onder begeleiding van een acht mans formatie zingt Shirma Rouse o.a. ’Think’, ‘Bridge Over Troubled Water’, ‘Respect’ en vele andere favorieten. Shirma Rouse is niet meer weg te denken uit de Nederlandse muziekscene. Haar enorme bereik, soulvolle en rijke stemgeluid maken haar tot één van de meest gevraagde zangeressen van Nederland.

Waar?: Vondelpark Theater, Vondelpark Amsterdam
Wanneer?: zondag 2 juli vanaf 15.00 uur

Sabine de Witte