amsterdam Hospitality Hotspots tech Weekendtips Wijn & cocktails

Weekendtips week 27 (21,22,23) en week 28 (28,29,30) juli 2023

Terwijl Sabine de straten van Parijs onveilig maakt (we zijn allerminst jaloers), bruist Amsterdam er ook goed op los de komende twee weekenden! Waar je zijn moet? Hier…

Espresso-tonic at YUSU

Kickstart je weekend met een espresso-tonic. Tijdens mijn reis lonkte dit nieuwe brouwsel al menig keer op de menu’s van zowat elke hippe koffiebar in Mexico City. Toch bleef ik weg van deze variant want ik ben behoorlijk verknocht aan mijn warme, havercappu in de ochtend. Desondanks ging ik op de laatste dag van mijn trip om, en WAT een ontdekking. Dit ijskoude drankje blijkt juist de perfecte start van de dag. Denk espresso, maar dan bruisend en met het licht bittertje van de tonic, geschonken over grote blokken ijs.

Rasechte Amsterdammers Kick van Doorn (1994) en Nicole Lieuw (1995) werkten al van jongs af aan in de meest prominente koffieschenkerijen van de stad. Met het openen van de (rete)stijlvolle koffiebar YUSU kwam hun droom, om ooit zelf een koffiezaak te openen, uit. Zij serveren de espresso-tonic met wat extra liefde; een splash off yuzu, een Japanse citrusvrucht die net even een exotische twist geeft.

Wanneer: maandag tot en met vrijdag van 8 – 18 uur en op zaterdag en zondag van 9 tot 18 uur

Waar: Andreas bonnstraat 2, Amsterdam

De prachtige kapel en gangen van Hotel Arena huisvesten deze zomer een aantal bijzondere tentoonstellingen waaronder Koloniaal Oud-Oost en Sacrée Fleur.

OOSTCAST, Koloniaal Oud-Oost

Hoe vaak vraag jij je nog af welke persoon en welk verhaal er schuilgaan achter onze straatnamen? De Linnaeusstraat, Vrolikstraat, Dapperstraat en Camperstraat zijn straten in Oud-Oost, zijn namen die ons bekend in de oren klinken, maar de verhalen erachter des te minder. Hotel Arena bundelde haar krachten met initiatief OOSTCAST voor de tentoonstelling Koloniaal Oud-Oost en laat ons de, vaak koloniale, verhalen van de wijk (her)ontdekken. De beeldvorming over zwarte mensen staat hierin centraal. Je ontdekt de verhalen door middel van de speciale wandelroute, een intrigerende podcast en zeven illustraties door kunstenaar Fré Calmes. In deze stukken geeft Calmes uiting aan zijn perspectief als zwarte kunstenaar op de verhalen achter de straatnamen.

Wanneer: Wanneer je maar wilt, tot en met 27 juli

Waar: ’s-Gravesandestraat 55, Amsterdam

Sacrée Fleur

Fotografe Yasmin-Claire Tan werkte dertien jaar lang aan haar expositie Sacrée Fleur. Tan begon aan haar collectie doordat ze werd geïnspireerd door het intieme proces van het openen van een bloem. Door met geduld de bladeren open te vouwen werd het hart van de bloem zichtbaar. Harten die veelal vrouwelijk bleken te zijn, en af en toe ook mannelijk. Bloem voor bloem werd de collectie opgebouwd, van tulp tot roos; elke bloem haar eigen geheim onthullend.

Wanneer: Wanneer je maar wilt, tot en met 14 augustus

Waar:  ’s-Gravesandestraat 55, Amsterdam

De kunsten Over het IJ

Tussen 14 en 21 juli geniet je van den podiumkunsten tijdens het Over het IJ festival. Een festival dat met kunst en cultuur reageert op wat er binnen de stad en samenleving speelt. De lokale en daarbij aanhakende universele maatschappelijke ontwikkelingen worden uitgebeeld in dans, poëzie, theater en performance art. Innovatief, kwalitatief hoogstaand en tegendraadse voorstellingen zijn wat het festival kenmerkt en we kunnen niet wachten om te zien wat men dit jaar weer voor ons in petto heeft. We selecteerden alvast drie must-see’s voor je.

GO THE DISTANCE

Mimespeler en maker Charlotte Gillain maakt de tegenstrijdige houding met betrekking tot ‘het onbekende’ voelbaar. In een eindeloze achterwaartse beweging worden we langzaam een veranderende wereld ingezogen.

WAIT FOR ME I’M NOT DOING ANYTHING

Onder leiding van Lieve Engelenlburg en Toni Blackwell nodigen DE GASTEN je uit voor een 9 uur durende (dans)perfomance waarin Amsterdamse jongeren samen op zoek gaan naar hoe ze alleen kunnen stilstaan.

WAT ALS DE KUNST WERKELIJKHEID WORDT?
Acteurs Jesse Vissers en Bram Flick duiken voor Over het IJ in de betekenis van kunst. Wat is de betekenis van kunst nog vandaag de dag en hoe wordt kunst gemaakt? Je wordt meegenomen naar een kunstenaarsatelier waar de mens als kunstenaar centraal staat.

Waar: Op verschillende locaties in Noord. Je checkt hier welke voorstellingen wanneer en waar plaatsvinden.

Rijsel x Alba

Na het daverend succes van Cape Town Social Club x Alba afgelopen week, staat de volgende heerlijke collab alweer op de planning. Op zaterdag 22 juli wordt de keuken van Alba gedeeld met het talentvolle team van Rijsel. Het heerlijke Fête D’Été zal bestaan uit een Baskisch en Mediterraans menu waarbij Alba het voorgerecht en nagerecht verzorgt en Rijsel het hoofdgerecht voor haar rekening neemt. Denk exquise, zomerse gerechten om te delen, hele vissen vers van de BBQ en tafels vol met grote, gekoelde flessen wijn. Dat wordt weer een spektakel om je vingers bij af te likken.

Wanneer: 22 juli om 15 uur, je reserveert hier, vanaf 4 personen

Waar: Wibautstraat 105, Amsterdam

VERWARD x L’ATELIER DU CHAMPAGNE

Twee dagen later tuffen we met veel plezier het Rotterdamse binnen om aan het champagne-infuus gelegd te worden. Je leest het inderdaad goed; L’Atelier du Champagne organiseert met Café Verward namelijk een heerlijke champagne tasting die zeker weten gaat uitlopen op een champagne spektakel. Je bestelt de godendrank per glas, fles, magnum of jeroboam. Én je pairt de champagne met de klassieke oeuf mayonnaise of pork belly buns van Verward, zodat de champagne toevoer niet gelimiteerd hoeft te worden.

Wanneer: 24 juli van 12 – 14 de champagne proeverij (for professionals only 😉) en van 14 – 20 uur barst het feest los

Waar: Verward – Hoogstraat 69a, Rotterdam

La Louème Yard Sale

Ben je op zoek naar een nieuwe, zomerse, en als het even kan, duurzame table setting? Dan is de Yard Sale van La Louème op zaterdag 22 juli the place to be. La Louème is een creatie van Laura van der Woerdt en Emmy Klomp. Sinds 2020 struinen zijn stad en land af om de mooiste vintage table wear te vinden. Van het gekleurde glaswerk tot het met sierranden afgezette keramiek; alles is even stijlvol. Tijdens het event vind je een rijkdom aan funky items met een korting die oploopt tot 50%. Hieronder zie je alvast een voorproefje van de beschikbare items.

Wanneer: zaterdag 22 juli van 11 – 18 uur

Waar: Czaar Peterstraat 114, Amsterdam

Open atelier – slow fashion

Op diezelfde zaterdag openen tevens drie slow fashion brands de deuren van hun atelier. Elk merk belicht speciale items uit hun collecties.

Atlier No22 presenteert prachtige blazers uit de nog niet officieel gelanceerde collectie. Mirella de Bruin (voormalig ontwerpster bij o.a. A Fish Named Fred en Vanilia) die het spiksplinternieuwe merk opzette, ontwerpt ijzersterke designs die het silhouet van de vrouw van nu, kracht bij zetten.

TOS gallery by Tosca Soraya Otten begint aan een nieuw fashion hoofdstuk. (waar ze je op 22 juli graag meer over vertelt en wellicht zelfs al het een en ander van kan laten zien) Daardoor biedt ze haar couture en demi-couture aan tegen gereduceerde tarieven. Verwacht high-end jacquards, geprinte zijde en show pieces.

De handgemaakte lingerie van Atelier M, gemaakt door Marijke Dijkstra, is to die for. Tijdens de corona periode besloot ze het roer om te gooien en haar hart te gaan volgen, met Atelier M als gevolg. Zowel de huidige collectie als enkele samples biedt ze op deze dag aan tegen een gereduceerd tarief.

Wanneer: zaterdag 22 juli van 11 – 17 uur

Waar: Vossiusstraat 20-2, Amsterdam

Bottleshop Pop-up Marathon

Deze (na)zomer heeft Bottleshop Amsterdam een indrukwekkend collab marathon gepland staan. De in februari geopende wijnbar biedt vanaf dag één al een breed assortiment aan kwaliteitsnatuurwijnen en gerechten aan en is nu dus klaar to turn it up a notch.

Zo staat voor eind juli een weekend met de New-Yorkse culinaire sensatie Pierce Abernathy op het menu. Abernathy zal een familiestyle diner bereiden met lokale ingrediënten. Daarnaast wordt er beloofd dat er een special guest aanwezig zijn. Dat beloofd een avond voor in de boeken te worden dus. In de maanden daarna wordt er samengewerkt met het Parijse Amagat en het Berlijnse Café Frida. Namen die wij al lange tijd op ons verlanglijstje hadden staan.

Wanneer: 29 en 30 juli

Waar: Wibautstraat 130, Amsterdam

Last minute toptafelen met YEAT

Last minute aanschuiven bij de crème de la crème der restaurants? Die droom wordt nu, een eenvoudige werkelijkheid met YEAT. De Belgische start-up lanceerde namelijk onlangs hun mobiele app waarmee je binnen luttele seconde (in plaats van weken) een gewilde tafel bemachtigd. Een ode aan het spontane tafelen dus. Iets dat wij in ieder geval weer wat vaker zouden willen doen.

Yeat maakt haar entree in Nederland met maar liefst 50 toprestaurants, waaronder Ciel Blue, Meliefste en Pure C. In België staat de teller op 300. Enkel restaurants die zijn opgenomen in de Gault & Millau of Michelin gids komen in aanmerking. Daarmee staat de app dus garant voor een onvergetelijke culinaire ervaring. Je maakt eenvoudig een lijst aan van jouw favorieten en wanneer er een tafel vrij komt, ontvang je een notificatie. Daarna rondt je, je reservering eenvoudig af en is het tijd om de luttele dagen óf uren af te tellen tot het moment suprême.

Je download de app hier.

Heb jij een weekendtip die de volgende keer niet mag ontbreken? Mail deze dan naar redactie@yourambassadrice.com.

Britt Schepers