Weekendtips

Weekendtips week 3 20-21-22 & week 4 27-28-29 januari 2023

Joejoe! Hoe is jullie januari begonnen? Dry? Of heb je, je toch laten verleiden tot het proberen van alle nieuwe brouwsels op de Horecava? Ik hoorde van velen dat ze stiekem tot nu toe nog onder het Blue Monday dekentje hebben gelegen. Maar de zon is terug, dus tijd om die bank even te laten voor wat ie is en weer te genieten van de geneugten des levens!

FASHION en Ernest Cole – FOAM

Mode is vaak vluchtig; campagnes, trends, het domineert de bladen voor een week of twee en dan we kijken weer uit naar what’s next. Paul Kooiker laat ons zien in het Foam, dat dit fenomeen om te buigen is tot een tijdloos concept. Met zijn iPhone fotografeerde hij grote namen en merken in zijn Amsterdamse studio en creëerde beelden die intunen op onze diepste verlangens, fetisjisme en onderbewuste dromen. Freudiaanse schoonheid, dus zeker een kijkje waard.

Ook even de diepte in; volgend weekend opent het Foam haar deuren voor het werk van Ernest Cole. Met zijn collectie House of Bondage geeft hij ons een blik in het leven van Zwarte Zuid-Afrikanen onder het apartheidsregime. Geboren in een van de township, ondervond hij de restricties zelf aan den lijve. Daarnaast zette hij zich, niet zonder gevaar, in om de realiteit van rassenscheiding tijdens schrijnende gebeurtenissen te fotograferen.

Waar: Foam – Keizersgracht 609 – Amsterdam
Wanneer: Open van zaterdag t/m woensdag van 10 – 18u en donderdag + vrijdag van 10 – 21u            Opening Ernest Cole: donderdag 26 januari

Mannequin with coat

Vincent X Rembrandt

De kunst van onze twee immens getalenteerde schilders Rembrandt en Van Gogh smelten samen op de muren van de eeuwenoude muren van de Noorderkerk. Je waant je waarachtig in de kunstwerken van beide legendes en ziet het verhaal van Vincent, die zich door Rembrandt liet inspireren, ontvouwen. Ook leuk voor de koters, die zich rennend door de rondvliegende kleuren en penseelstreken zeker zullen vermaken. Tickets koop je hier.

Waar: Noordermarkt 44 Amsterdam
Wanneer: open van dinsdag t/m woensdag + zaterdag 13 – 19u en donderdag t/m vrijdag 11 – 21u

Radio Kootwijk

De Veluwe, dan denk je toch vaak alleen aan natuur, maar ook architectuur is hier te vinden. Radio Kootwijk is een van de meest markante gebouwen van Nederland. Op een open zandvlakte tussen de bomen staat dit voormalig zendstation met haar moderne design, als een trotste vreemde eend in de bijt. De komende weekenden kun je met een gids de geschiedenis van het gebouw en het bijgelegen dorp ontdekken. Zeker leuk om ook mee te nemen dat dit futuristische gebouw beschikbaar is voor je volgende meeting of event.

Waar: Radioweg 1, Radio Koowtijk
Wanneer: de eerstkomende weekenden op zaterdag en zondag van 11 tot 13:30 en 13:00 tot 15:30

Mensen krijgen een rondleiding binnen in Radio Kootwijk

Maison & Objet Paris

Kan je casa wel een frisse vlaag inspiratie gebruiken? Van strakke en simplistische lijnen tot unieke, eclectische stukken; de Maison & Objet trade fair in Paris blijft toch wel de plek om die inspiratie op te doen. Struinend door de 6 (!) immense hallen kun je hier je design hart goed ophalen (en alles is trade fair). Ondergedompeld in de mooiste kleurencombinaties, verrassende geurencombinaties en de rijkste materialen, ontdek je hier alle nieuwe trends. Dit keer zijn we niet zelf van de partij want; Kenia en Amsterdam, maar we verkneukelen ons al op de september editie. Niettemin omdat we dan zeker bij nieuwste aanwinst Zoku Paris zullen verblijven, die in juni live gaat. (Je kunt al boeken) We. Cannot. Wait!

Waar: Paris Nord Villepinte Exhibition Centre
Wanneer: 19-23 januari

Brussels Gallery Walk

Kunst ontdekken onder de Brusselse winterzon, je zult ons niet horen klagen. Vijf galerieën sloegen de handen ineen en organiseren een Gallery Walk langs de grachten van deze prachtstad. Je eindigt de tour met een wijntje bij galerie Harlan Levey Projects, waar kunstenaar Haseeb Ahmed je eigenhandig meeneemt op een reis langs zijn fascinerende objecten.

Deelnemende galerieën: Waldburger Wouters, Greta Meert, dépendance, Ballon Rouge, Harlan Levey Projects 

Waar: Start bij Waldburger Wouters –  Bd d’Anvers 49, Brussel                                                          Wanneer: zaterdag 21 januari van 14 – 16

Cape Town Social Club

Wie Kaapstad zegt, zegt culinaire verwennerij van wereldniveau. Eind vorig jaar openden Alexander Heim en Sebastian Erasmuse, echte Saffas, hun Cape Town Social Club. Na een aantal jaren te hebben gewerkt op plekken zoals The Test Kitchen en La Colombe werd het tijd om hun talent voor een eigen zaak in te gaan zetten. Verwacht service van het hoogste niveau (hier kunnen wij Nederlanders nog een grote punt aan zuigen) en shared dining gerechtjes die de engeltjes met vreugde doen pissen. Insider tip; laat Alexander even een van zijn masterpiece cocktails voor je shaken, het woord passie is hierbij een understatement.

Waar:Raamstraat 27, Amsterdam                                                                                                  Wanneer: woensdag tot zaterdag van 18:00 – 01:00u

Oesters in de kelder van Zum Barbarossa

Lange nachten vragen om sterke brandstof en dan zit je bij Zum Barbarossa wel goed. Mooie cocktails en zijdezachte oesters, alles omlijst door donkerte dat sfeervol opgelicht wordt door kleine vintage lampen. De perfecte plek voor een zwoele avond met de liefde of om lekker met de meiden een oestertje op het nieuwe jaar naar binnen te laten glijden.

Waar: Voetboogstraat 1 / Spui 15 – kelder
Wanneer: donderdag tot zondag van 18:30 tot 23:30i

Palaver markt

Hebben we onze LIEFDE voor Palaver al eens benoemd? Dit duurzame merk is zoveel meer dan alleen fashion; de showroom is een plek waar je even op de pauzeknop kunt drukken en waar een echte community-feel heerst. Op vrijdag 27 ben je uitgenodigd om je telefoon thuis te laten en te verbinden met like-minded mensen boven de oer-Hollands spelletjestafel. Op zaterdag is er de Market with Palaver Friends. EAVA jewellery, de keramieken beauties van Marieke Verdenius en natuurlijk de Palaver Spring 2023 collectie liggen klaar. Zeker even komen gluren.

Waar: Prinsengracht 175 HS, Amsterdam
Wanneer: vrijdag 27 januari van 10 – 18u en zaterdag 28 januari van 10 tot 18u

Vakantiebeurs Bijzondere Reizen

De vakantiebeurs gemist? De herkansing (en naar onze mening, betere versie) staat dit weekend voor de deur. Sabine heeft deze kennis al jaren in pacht, en bij mij ontstond dit jaar ook het besef: ik ben klaar met de volgepropte touringcars die je van toeristische trekpleister naar spectaculair (en overcrowded) sunsetpunt brengen. Tijd om te gaan ontkudde-dieren en ruimte te maken voor slow travel. Op de vakantiebeurs Bijzondere Reizen in Nijmegen vind je uitsluitende gespecialiseerde touroperators die vaak maar één soort reis aanbieden of expert zijn op het gebied van een bepaald land. Maatwerk geleverd door kenners en/of locals die je de facetten van de meest bijzondere plekken, dichtbij of ver weg, willen laten ontdekken.

Waar: Sint Stevenskerkhof 62, Nijmegen
Wanneer: zaterdag 21 januari van 11 – 18:30u en zondag 22 januari van 10 – 18

Britt Schepers