amsterdam curator van het goede leven de pijp area food fest gastronomie Hospitality Hotspots Weekendtips Wijn & cocktails

Weekendtips week 31 (18,19,20) en week 32 (25,26,27) augustus 2023

HALLELUJA, de zon is terug! En dat mag ook wel, want we zijn alweer halverwege augustus en dat betekent dat de stad langzaam volloopt met terugkerende vakantiegangers. En met dat gegeven staan er ook weer een hele rits aan bruisende events op de agenda staat. Van fotoreportages van het oude Istanboel tot de heerlijke Parade, dit zijn de leukste to do’s op een rij.

Café Américain

Een goed weekend begint met een goede bak pleur. En wat maakt het me blij om weer een nieuwe koffieparel gevonden te hebben; Café Américain. Dit grand café daterend uit 1902 brengt grandeur van de bovenste plank. Het is dan ook niet voor niets dan kunstminnend Amsterdam deze plek verkoos in de ’50 en ’60e jaren als dé plek om elkaar te ontmoeten en inspireren. Creëer een moment voor je zelf dit weekend en spendeer enkele uren aan de Art-deco bar met je favoriete boek.

The Estatic Truth

Bij het Eye neemt filmmaker Werner Herzog je mee in zijn beeldende tentoonstelling The Estatic Truth over de relatie tussen de mens en zijn chaotische leefomgeving. De extatische waarheid van Herzog komt in de vorm van zijn onorthodox oeuvre bestaande uit ruim 70 speelfilms, documentaires en shorts. Die de oneindige onverschilligheid laten zien van de natuur ten opzichte van het menselijk bestaan. Om deze te kunnen vangen geeft de filmmaker de voorkeur aan de plekken op onze planeet waar deze zich het meest buitenaards aandoet. Dat kan zijn aan de rand van een actieve vulkaan, maar ook de wereld onder het poolijs of de dodencel. Situaties waarin de mens in extreme omstandigheden leven en weten te overleven.

waar: IJpromenade 1, Amsterdam

wanneer: tot en met zondag 1 oktober

A Play of Light and Shadow

De diepe liefde voor Turkije en haar Istanboel, van gerenommeerd fotojournalist Ara Güler, spat van zijn foto’s af. Met zijn A Play of Light and Shadow, nu te zien bij het Foam, vertelt hij het verhaal van de continu veranderende identiteit van het spraakmakende land. Güler, die ook wel Het Oog van Istanbul wordt genoemd, werd bekend door zijn aangrijpende zwart-wit beelden van de inwoners, straten en havens van de stad. Zowel iconische als onbekende beelden passeren de revue en belichten de thema’s The Iconic, The Historic, The Ambassador en The Personal.

waar: Keizersgracht 609, Amsterdam

wanneer: maandag tot en met woensdag van 10 – 18 uur, donderdag en vrijdag van 10 – 21 uur en zaterdag en zondag van 10 – 18 uur

De Parade

De Parade, een grote, persoonlijke favoriet van Sabine, strijkt eindelijk weer neer in het Amsterdamse. Vanaf vrijdag 18 september kunnen we maar liefst 17 dagen lang ons hart ophalen aan theater-, dans-, mime- en muziekvoorstellingen. We maakten alvast een kleine pre-selectie van deze 32e tournee voor je.

  • Skip ’t Script – Unieke scènes die voor je ogen tot leven komen Fuck Shakespeare, fuck Tsjechov. Wij hebben Myrte, Maurits, Fjodor en jij bent erbij. Het publieks-feestje waarbij je kan lachen en huilen. Het is live, het is echt en rauw.
  • Don’t rain on my paREET. – In deze absurdistische show duiken we in het hoofd Kim Karssen hoofd: een overdruk hoofd waarin alles alle kanten opvliegt en iedere seconde een existentiële vraag oppopt die beantwoord moet worden. Ze flirt met stand-up en heeft de godsonmogelijke wens eindelijk een sociaal wenselijke voorstelling te maken. Dit kan maar één ding betekenen: alles gaat gruwelijk uit de bocht vliegen.
  • In Debussy’s Dream – In deze voorstelling voeren drie vrouwelijke dansers de voor danser, dansmaker en fotograaf Remy Tilburg zo kenmerkende gefragmenteerde danstechniek uit. Gezichten bedekt met zilveren kralen en opvallende lichteffecten in uitgesproken kleuren maken van Debussy’s Dream een dromerige danstrip met hier en daar een knipoog. Een ‘galactische, intrigerende en sterk uitgevoerde choreografie’, aldus de Volkskrant.

waar: Martin Luther Kingpark, Amsteldijk 223, Amsterdam

wanneer: vanaf vrijdag 18, je checkt het schema hier

Zoomeravonden

Artis gaat weer los deze zomer en serveert voor de twintigste keer een gevarieerd assortiment aan Zoomeravonden. Het thema van dit jaar is Planetary Health; waarin een gezonde toekomst van de aarde, en al wat aldaar groeit en bloeit, centraal staat.

Elke zaterdag beantwoord een ervaren gids de vraag hoe Artis aan haar duurzaamheid werkt tijdens de om 17:00 startende duurzaamheidsrondleiding. Je leert zien hoe alles in het park samenhangt en ook hoe het zich inzet om een klimaatpositief Artis te worden. Om 20:00 uur start de rondleiding in het schemerlicht en leer je over de nachtrituelen van dieren en planten.

Op zaterdag 18 augustus verhoogt de muziek van Cavalo Nero de zwoele sferen en luister je naar een gesprek tussen entomoloog Aglaia Bouma en VN-jongerenvertegenwoordigers Voedsel & Biodiversiteit Ida Simonsen en Wouter Ubbink, over hoe we het beste kunnen samenleven met insecten voor het behoud van biodiversiteit.

Op de avond van 26 augustus zingt Jack Jarryd de sterren van de hemel en vertelt schrijfster en activist Eva Rovers wat een gezonde planeet van ons vraagt als burgers.

Tijdens deze avonden is de voedselkeuze reuze; pizza’s met kruiden uit de eetbare tuin, hausgemachte pokebowls en goedgevulde borreltassen. Op naar Artis dus.

waar: Plantage Kerklaan 38, Amsterdam

wanneer: Het zoomerrooster loopt tot 2 september en hier vindt je het programma

Carré sneakpeeks

Op zaterdag 26 en zondag 27 augustus snack je the best to come voor het nieuwe theaterseizoen van Koningklijk Theater Carré, tijdens de Sneak Peek Tour. Je reserveert een tijdsslot voor slechts 5 hele euros en maakt in ruil daarvoor kennis met vijf uiteenlopende, vermakelijke amuses. Met onder andere optreden van Remy van Kesteren, Black Harmony, Kiki Schippers, Wilde Woorden, Illusionary Rockaz Crew, Fuse en Klapstoelkabaret.

wanneer: 26 en 27 augustus

waar: Amstel 115, Amsterdam. Je reserveert je tijdslot hier

WoSA Wine bar week

Zuid-Afrika’s finest; van de majestueuze Franschhoek wijnen tot Cap’s Classiques, tijdens de WoSA wine bar week ontdek je ze allemaal. Maarliefst 17 genormeerde wijnbars verspreid over het hele land, serveren een speciale WoSa wine flight, bestaande uit drie spectaculaire wijnen voor een aantrekkelijke prijs. Van Groningen tot Schijndel, en alles ertussenin; elke bar biedt haar eigen, persoonlijke favorieten aan. Zo reis je dus zonder ons kikkerlandje te verlaten het gehele Zuid-Afrikaanse af.

wanneer: van 17 tot en met 27 augustus

waar:

Roffa Mon Amour

Voor het vieren van de filmkunsten zit je komende week in Rotterdam goed. Want Roffa Mon Amour, het magische open-air bioscoopfestival, wist weer een indrukwekende line up van topfilms te verzorgen. De enerverende selectie viert cinematic talent van over de hele wereld in de kunsttuin van de stad; Brutus. Wat kun je verwachten? Kleurrijke en gedurfde films van nieuwe en welbekende filmmakers, live muziek begeleid door film en een rij interessante talks.

wanneer: 16 tot en met 27 augustus, je checkt het programma hier

waar: Keileweg 10

Weekend van de Romantische Muziek

En we blijven in het Roffaanse want de havenstad pakt komend weekend ook uit met het Weekend van de Romantische Muziek. Een heerlijk, terugkerend festijn in Het Park naast de Euromast, waarin klassieke muziek de leidraad heeft. Op zeven verschillende podia kan je gratis genieten van een aanbod dat varieert van traditionele solo-optredens als van pianist Nicolas van Poucke tot unieke performances van verschillende ensembles. Het alles wordt afgetopt door een vleug theater, waar tussen de optredens door van te genieten valt.

Op zaterdagavond is het tijd voor het magische Maanlichtconcert, waar de beste musici je vanaf het podium toespelen. Voor deze avond toveren vaste bezoekers steevast hun meest romantische outfits voor de dag (inclusief hoed). Een heerlijke kans om je van je meest decadente kant te laten zien dus ;).

wanneer: 19 en 20 augustus, je bestelt je tickets hier

waar: Het Park naast de Euromast

Heb jij een weekendtip die de volgende keer niet mag ontbreken? Mail deze dan naar redactie@yourambassadrice.com.

Britt Schepers