amsterdam gastronomie Hospitality Hotel Highlight Hotspots weekagenda Weekendtips Wijn & cocktails

Weekendtips week 35 (1,2,3) en week 36 (8,9,10) september 2023

Bijna vrijdag! En dat betekend dat de agenda weer getrokken mag worden voor de kekste events. Deze week geserveerd vanuit de azuurblauwe Vedella baai op Ibiza. (En die even mooi is tijdens de zonsondergang)

Thirza Schaap & Douglas Mandry

De Bildhalle is de komende tijd het decor voor de indrukwekkende solotentoonstellingen van Thirza Schaap en Douglas Mandry. De rode draad in beide exposities zijn waarnemingen in de natuur en het omgaan met actuele vraagstukken in onze samenleving.

Schaap speelt met haar Cast Away met onze perceptie van wat aantrekkelijk wordt gevonden. Langs de Zuid-Afrikaanse kust verzamelde de kunstenares plastic afval en vormde deze tot fantasierijke sculpturen waarna ze deze fotografeerde. Van zaken waar we normalerwijze van walgen tot objecten om te bewonderen; Schaap weet een spannend speelveld neer te zetten.

De Zwitserse beeldend kunstenaar Douglas Mandry toont zijn kunsten in fotografie, video, sculpturen en installaties. Zijn werk komt vaak tot stand met de inmenging van geowetenschappers, waardoor zijn reflecties op onze landschappen uitdagend en realistisch zijn. Ook in zijn Wind From Nowhere wordt de fijne, fascinerende lijn opgezocht tussen de horror en schoonheid die de natuur waarborgt. En welke rol speelt de wetenschap en technologie op onze picturale en ruimtelijke conceptie van de natuur?

waar: Bildhalle Amsterdam, Willemsparkweg 134, Amsterdam

wanneer: Feestelijke opening op vrijdag 22 september 18:00 – 21:00 uur (kunstenaars aanwezig). De exposities lopen tot zaterdag 2 december

A Play of Light and Shadow

De diepe liefde voor Turkije en haar Istanboel, van gerenommeerd fotojournalist Ara Güler, spat van zijn foto’s af. Met zijn A Play of Light and Shadow, nu te zien bij het Foam, vertelt hij het verhaal van de continu veranderende identiteit van het spraakmakende land. Güler, die ook wel Het Oog van Istanbul wordt genoemd, werd bekend door zijn aangrijpende zwart-wit beelden van de inwoners, straten en havens van de stad. Zowel iconische als onbekende beelden passeren de revue en belichten de thema’s The Iconic, The Historic, The Ambassador en The Personal.

waar: Keizersgracht 609, Amsterdam

wanneer: maandag tot en met woensdag van 10 – 18 uur, donderdag en vrijdag van 10 – 21 uur en zaterdag en zondag van 10 – 18 uur

MODERN

De laatste maand van MODERN – Van Gogh, Rietveld, Léger en anderen, in het Stedelijk is ingegaan. Het museum toont hierin 300 werken van 200 bekende en minder bekende kunstenaars en ontwerpers, die twintig verschillende stromingen vertegenwoordigen. Een nieuw licht wordt geworpen op traditioneel ogende werken van o.a. Rietveld, Léger en Van Gogh, om te ontdekken dat deze vernieuwend waren voor hun tijd. Voortvloeiend uit de industrialisering in de negentiende en begin twintigste eeuw, brak men met tradities en legde de basis voor de moderne kunsten.

Tevens wordt uit de doeken gedaan dat vele objecten met een verrassend moderne uitstraling sterk zijn beïnvloed door oude, buiten-Europese voorbeelden. Al met al is MODERN een indrukwekkend spel tussen heden en verleden dat je niet koud laat. Tot 24 september 2023 te bezichtigen.

Wanneer: tot 24 september

Waar: Museumplein 10, Amsterdam

Street Love – art’otel Amsterdam

Amsterdam Street Art en art’otel Amsterdam slaan de handen ineen voor een Street Art spektakel om u tegen te zeggen. Zeven kunstenaars met verschillende achtergronden vertegenwoordigen de kunst der graffiti, straatfotografie en het vereeuwigen van straattaferelen met penseel of potlood. Gevestigde kunstenaars die wereldwijd in dé galerieën van de wereld exposeren maar de straat niet vergeten zijn.

Wij zijn vooral fan van Patato and Onion oftewel Jonathan Pieterse, fotograaf en filmmaker van rauwe straatbeelden. De Arnhemse Fernando Leon, beter bekend als Feleon, fleurt menig straat op onze planeet op met zijn vrolijke graffiti en grafische vormgeving.

Klassiek in het zwembad

Duimen voor zonnig weer aanstaande vrijdag, want dan kan er weer gepoedeld worden onder het genot van klassieke klanken. Het mooie Flevoparkbad opent namelijk wederom haar baden en velden voor eenieder die van Klassiek in het Zwembad houdt. Isaac Lottman op de cello en Caspar Vos op de piano, zullen stukken ten gehore brengen van onder ander Rachmaninov, Rossini en Pompou. Het concert gaat te allen tijde door, dus ook als het met bakken uit de hemel gutst. Viva Hollandia!

Je bestelt je tickets hier

wanneer: vrijdag 2 september van 19:30 – laat

waar: Insulindeweg 1002, Amsterdam

De Parade

Het laatste weekend van De Parade is alweer aangebroken. Dit is dus je laatste kans om je hart op te halen aan deze speciale theater kunsten. We delen nog even onze favorieten:

  • Skip ’t Script – Unieke scènes die voor je ogen tot leven komen Fuck Shakespeare, fuck Tsjechov. Wij hebben Myrte, Maurits, Fjodor en jij bent erbij. Het publieks-feestje waarbij je kan lachen en huilen. Het is live, het is echt en rauw.
  • Don’t rain on my paREET. – In deze absurdistische show duiken we in het hoofd Kim Karssen hoofd: een overdruk hoofd waarin alles alle kanten opvliegt en iedere seconde een existentiële vraag oppopt die beantwoord moet worden. Ze flirt met stand-up en heeft de godsonmogelijke wens eindelijk een sociaal wenselijke voorstelling te maken. Dit kan maar één ding betekenen: alles gaat gruwelijk uit de bocht vliegen.
  • In Debussy’s Dream – In deze voorstelling voeren drie vrouwelijke dansers de voor danser, dansmaker en fotograaf Remy Tilburg zo kenmerkende gefragmenteerde danstechniek uit. Gezichten bedekt met zilveren kralen en opvallende lichteffecten in uitgesproken kleuren maken van Debussy’s Dream een dromerige danstrip met hier en daar een knipoog. Een ‘galactische, intrigerende en sterk uitgevoerde choreografie’, aldus de Volkskrant.

Waar: Martin Luther Kingpark, Amsteldijk 223, Amsterdam

Wanneer: elke dag tot en met zondag 3 september, je checkt het schema hier

Wijnen in de Hermitage Tuin

Deze zaterdag en zondag wordt het inslaan van de weekendgeneugten extra gezellig met de vierde editie van Wijnen in de Tuin. Het intieme wijnfestival biedt een podium aan twaalf lokale, specialistische wijnimporteurs die je meenemen op een wervelende ontdekkingstocht. Daarnaast test je ook je wijnkennis en ontdek je een breed assortiment aan zeldzame wijnen.

Wanneer: 2 en 3 september van 13 – 20 uur

Waar: entree aan de Amstelzijde, Amstel 51, Amsterdam

Amsterdamse Cocktail week

Je trekt de heerlijkheden van het weekend meteen door in de week van 4-11 september tijdens de Amsterdam Cocktail Week. Een heerlijke event aangevoerd door the queen of mixology Tess Posthumus. Alle nieuwe trends en smaken komen voorbij bij de twaalf innovatieve Amsterdamse bars.

De editie is extra speciaal doordat gerenommeerde internationale bars invliegen voor een aantal speciale avonden. Wat dacht je van het team van de up and coming Nipperkin Bar van 20 Berkeley uit London die het roer overnemen bij Rosalia’s Menagerie. Of Adrián Michalcík, winnaar van de internationale bartendercompetie World Class 2022, die zijn kunsten zal vertonen bij de Flying Dutchmen. De bar waar een dag later het team van Talkies Bar uit Kiev garant staat voor topkwaliteit cocktails. Allen met het doel om geld op te halen voor Oekraïne.

Wanneer en waar: Van 4 – 11 september, je checkt de deelnemende bars en de digitale kaart voor de cocktailtour hier

Brussels Gallery Weekend

We zakken af naar het zuiden voor het Brussels Gallery Weekend. Een spektakel waarin 45 galerieën en 14 instituties haar deuren openen voor kunstliefhebbers en kenners. Waardoor je wijk voor wijk Brussels rijke kunstscene ontrafelt. Het is mogelijk om dit op eigen houtje te doen, maar we raden vooral aan om je door één van de toegewijde gidsen te laten rondleiden. Je reserveert je tours via de website. Guided Tours – Brussels Gallery Weekend – BGW

Het OFF program is een speciaal programma binnen het project waarin je de meest toonaangevende tentoonstellingen en ruimtes voor het hedendaagse kunstlandschap van de stad ontdekt.

Wij kijken vooral weer uit naar Generation Brussels waarin jonge Brusselse kunstenaars die nog niet vertegenwoordigt worden door galerieën, in de kijker worden gezet. Waarin voor ons de oorspronkelijk uit Finland afkomstige kunstenares Elina Salminen bovenaan de lijst staat.

En dan rijst de vraag, waar te verblijven in het Brusselse? The Hoxton Brussels is bij uitstek favoriet. Interieurs om je aan te vergapen en een serviceniveau waarover je naar huis wilt schrijven; je zit bij het Hoxton gegarandeerd goed. Met de promo code BGW2023 boek je, je trip nu met 15% korting.

Wanneer: 7 – 10 september

Waar: Je checkt het programma hier

Pop-up Park(ing)

Het daken vererende ROEF-festival komt dit jaar met een wel heel speciaal initiatief. Geïnspireerd door het New Yorkse High Line en het Kopenhaagse Park’n’Play wordt op zondag 10 september het eerste pop-up park van Amsterdam een feit. De bovenste verdieping van de Q-Park Westerpark wordt getransformeerd tot een bloeiend Dagpark. Met het initiatief wil ROEF het duurzame potentieel van een permanent dakpark laten zien. Dat wordt onder andere gedaan door het 24 uur durende programma waarin je kunt genieten van onder andere een oer-Hollandse picknick, de theatervoorstelling Once Upon a Roof, de RAINBAR (erggg aan te raden) en verschillende groene workshops. Je boekt je tickets hier

Wanneer: zondag 10 – maandag 11 september van 08:30 tot 10:00

Waar: 8 Van Bleiswijkstraat, Amsterdam

Britt Schepers