amsterdam Hospitality Hotspots Reistips Travel travelwish weekagenda Weekendtips Wijn & cocktails

Weekendtips week 37 (15,16,17) en week 38 (22,23,24) september 2023

Herboren voelden we ons afgelopen week door deze subtropische nazomerse taferelen. Sabine genoot daardoor extra van haar goed geplande trip naar Texel en ook ik had niets te klagen met mijn remote werkdagen vanaf Balconia. September heeft heel wat moois voor ons in petto. Want met iedereen weer terug aan het bureau, loopt de agenda vol met fijne openingen, events en concerten in het Amsterdamse. En mocht je toevallig trips naar het buitenland gepland hebben staan de komende twee weken, dan zit je ook bij ons weer goed. Enjoy!

Hermitage wordt H’ART museum – Ceasar

De Hermitage slaat haar vleugels uit en wordt een internationale kunst partner van wereldformaat. Het museum gaat namelijk een nauwe samenwerking aan met het British Museum, Centre Pompidou en Smithsonian American Art Museum. Bij deze spannende stap hoort een nieuwe naam en vanaf heden prijkt dan ook de H’ART Museum vlag aan de muur van het iconische museum. De samenwerkingen betekenen dat in het vervolg meer wereldberoemde kunstcollecties onze stad zullen aandoen.

Met de tentoonstelling Julias Ceasar –‘ Ik kwam, ik zag en ging ten onder’, als integrerende aftrapper. Door het verhaal dat wordt geschetst aan de hand van 150 historische objecten uit zijn tijd, wordt een verhelderend licht op het leven van de wereldberoemde veroveraar geschenen. Want wie was Julias Ceasar nu echt? Terwijl je wandelt langs zijn beroemde opkomst van gewone Romijn naar gelauwerde generaal, tot zijn beruchte ondergang en moord, ontdek je zijn mythen, hoogtepunten en duistere kanten. Inclusief allianties, affaires en feiten over zijn nalatenschap; alles om dichter bij de realiteit te komen van de man die zoveel invloed heeft gehad op de geschiedenis van onze planeet.

wanneer: van zaterdag 16 september 2023 tot maandag 20 mei 2024

waar: Amstel 51, Amsterdam

Festival Klassiek

Aankomend weekend zal het sfeervolle Amstelveld voor de 11e keer het decor vormen voor Festival Klassiek. Nippend van een goed glas wit én de zon op je bol, geniet je van de klanken van o.a. Beethoven en Mozart.

Het festival is een prachtig initiatief van Tatiana Chevtchouk, waarin zij jong klassiek talent koppelt aan gerenommeerde musici uit zowel Nederland als van voorbij de grenzen. Dit jaar worden musici uit Oekraïne en Iran geroemd, die door de oorlog en de strijd om vrijheid, in Nederland terecht zijn gekomen. Zo wordt op vrijdag het stuk ‘Map of Freedom’ door de Iraans-Nederlandse Aftab Darvishi ten gehore gebracht door de jonge strijkers van het Cuypers Ensemble. Een stuk dat het verhaal verteld over de ‘Woman, Life, Freedom’ beweging in Iran. Daarna kijken we uit naar het optreden van de 9-jarige Oekraïense pianiste Yulianna Beziazychna en de 10-jarige Nederlandse pianiste Akari Bastiaens, onder begeleiding van Sinfonia Rotterdam. Het programma van de zaterdag en zondag vind je hier.

wanneer: 15 – 17 september 2023

waar: Amstelveld 1, Amsterdam

Plantsome x Lowlander pop-up plantenmarkt

‘It’s a jungle out there,’ is een understatement wanneer het aankomt op het datelandschap van Amsterdam. Maar gelukkig is het ontmoeten van de ideale soilpartner een fluitje van een cent tijdens de Plantsome x Lowlander pop-up plantenmarkt. Verwacht speeddaten met planten, een pop-up plant store en live plantenadvies van Dr. Leaf. Het romantische plantenfeestje vindt plaats bij onze vrienden van Lowlander in hun prachtige Botanical Bar & restaurant. Dus aan botanische bites & biertjes geen gebrek!

wanneer: zaterdag 16 september van 11 – 17 uur

waar: Lowlander Botanical Bar & Restaurant, Gedempt Hamerkanaal 20, Amsterdam

Four Temperaments

Het nieuwe ballet seizoen wordt geopend met het prachtige Four Temperaments. Een meesterwerk waarin Het Nationale Ballet de werken van vier, van verschillende generaties afkomstige choreografen uitdraagt. Elk van de vier stukken heeft haar eigen dialoog met de gekozen muziek en vormen samen een prikkelende, swingende choreografie. De choreografieën van Ted Brandsen en Juanjo Argués beleven hun wereldpremières. En ook de meer bekendere stukken van meesterchoreografen Hans van Manen en George Balanchine leggen elk muzikaal detail en nuance bloot. De voorstelling is slechts voor een korte periode te zien en kaarten bestel je hier.

wanneer: 16 tot en met 30 september 2023

waar: Amstel 3, Amsterdam – Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

UNTOUCHABLE

Bij gallerij Violet and Wilde dompel je jezelf de komende tijd onder in de feitelijke-fictionele wereld van fotografe Jacobien de Korte. In UNTOUCHABLE wist ze een wereld te creeëren waarin tijd en ruimte zich verstrengelen tot stilte. Met als gevolg dat er ruimte ontstaat voor emotie en herinneringen. Lege doch verhalende beelden, gehuld in de gedempte tinten afgewisseld met monochrome uitbarstingen, waar de Korte zo bekend om staat. Haar oeuvre bestaat uit onbekende hotelkamers, afgelegen steegjes en lege restaurants; alles even troostend als onbereikbaar. Een waar spektakel dat je gewoonweg niet mag missen.

Deze solotentoonstelling van te Korte start net voor de langverwachte fotografiebeurs Unseen. Waar zij haar meest recente foto’s en werk uit geselecteerde series van de afgelopen 10 jaar laat zien. Waaronder een aantal nooit eerder tentoongestelde stukken.

wanneer: 16 september tot 29 oktober 2023 van woensdag tot en met zondag van 11 – 19 uur – en op alle andere dagen op afspraak

waar: Laurierstraat 53, Amsterdam

Unseen

Unseen, het toonaangevende fotofestival en dé kweekvijver voor young talent, strijkt voor de elfde keer neer in Amsterdam. Met de Westergas als complimenterend decor, beloof je weer van je sokken geblazen te worden. Want wederom werd een ijzersterk repertoire van deelnemers geselecteerd van maar liefst 78 top galerijen van over de hele wereld. Het thema voor deze editie is natuur, waarin de relatie tussen mens en milieu wordt uitgelicht.

Wij kijken vooral uit naar de ambitieuze UNBOUND sectie, waarin je oog in oog komt te staan met grensverleggende en innovatieve fotografievormen. Van kunstinstallaties tot digitale kunst en performances.

wanneer: vrijdag 22 september 11 – 21 uur, zaterdag 23 en zondag 24 september van 11 – 19 uur

waar: Klönneplein 1, Amsterdam

Fotografiska Berlin

En meer nieuws op fotografiegebied want in geliefd Berlijn opent op 14 september Fotografiska; het Contemporary Museum of Photography, Art and Culture, feestelijk haar deuren. Het museum is toegewijd aan het tonen van het werk van de meest spraakmakende en cutting-edge beeldende kunstenaars. Tevens zal de kunsttempel aan de Oranienburger Strasse altijd in beweging blijven door de spraakmakende workshops, evenementen en lezingen. Extra fijn is dat je tot elf uur ’s avonds terecht kunt bij Fotografiska. (Laatste toegang om tien uur) Zo rol je na je diner in de om de culinaire hoogstanden bekende straat, zo den kunsten in.

Tijdens de opening op de 14e kun je overdag natuurlijk genieten van de eerste tentoonstellingen, maar ook van lezingen door gewaardeerde gasten, live muziek en DJ-sets. De nacht wordt gevuld met meer muziek, dans, kunst en fotografie en er wordt beloofd het zes verdiepingen-tellende gebouw volledig op haar kop te zetten.

wanneer: vanaf 14 september 2023 van 10 – 23 uur

waar: Oranienburger Strasse 54, Mitte, Berlin

Jaski x One wall art foundation

Ben je in Bangkok volgende week? Dan mag je ‘The Best of Jaski’ absoluut niet missen. Dat we het oog van de galerij al jaren blind vertrouwen mag geen verassing zijn en ook deze keer beloven de uitgelichte stukken een feest voor het oog te worden. De werken van Chris Berens, The Connor Brothers, Miguel Delie, Les Deux Garçons, Jill Greenberg, Femke Hiemstra, Emilio Kruithof, Dawid Planeta, Hikari Shimoda, Silas and Yoshimasa Tsuchiy, werden speciaal voor de tentoonstelling gecreëerd en zijn zo divers en spraakmakend als we van Jaski gewend zijn.

wanneer: opening op 15 september van 17 – 20 uur – daarna te zien tot 4 november 2023

waar: Rama 1 Road, Pathumwan, Bankok – 9th floor Siam Motors Building

Jimmy Nelson in Milaan

Het werk van legendarisch fotograaf Jimmy Nelson is de komende tijd te bezichtigen in Milaan. Met het historische Palazzo Reale Milan paleis als decor. Door de visuele odyssee die zijn Humanity is, ontdek je de rijke wereld van diverse culturen, tradities en gezichten. Hij bewijst met deze tentoonstelling eens te meer, dat waar ook ter wereld hij een mens op de gevoelig plaat zet, hij keer op keer de essentie van die individu weet te vangen.

wanneer: van 20 september 2023 tot 23 januari 2024

waar: Piazza del Duomo 12, Milaan

3-gangen verspillingsvrij bij The Green House

En dan nu over naar het culinaire. Deze week staat in het teken van verspillingsvrije taferelen. Want als we eerlijk zijn, kunnen we met z’n allen nog een hoop winst behalen op dit gebied. (een kwart van ons eten gaat nog steeds zonder pardon de vuilnisbak in). Goed om dus vanaf deze week de uitdaging aan te gaan. En dat kun je heel gemakkelijk doen door een reservering te maken bij The Green House in het Utrecht. Het restaurant draagt namelijk haar steentje bij door het hele jaar te koken met het kop-tot-staart beleid en ook restverwerking staat hier hoog in het vaandel.

Deze week komt het restaurant met een speciaal 3-gangen menu dat volledig gefocust is op minimale voedselverspilling. Zo geniet je van groentepulp crackers met een dip van bospeentopjes, gnocchi gemaakt van restbrood met een pesto van onkruid en een dessert van cheesecakecrème  met koffiedikcrumble. Tevens worden er tijdens het diner tips gedeeld hoe je thuis zelf het gevecht der verspilling aan kunt gaan.

Wanneer: van 11 september tot 6 oktober 2023

Waar: Croeselaan 16, Utrecht

Bottleshop pop-up Marathon

De legendarische Bottleshop Amsterdam pop-up marathon is bijna ten einde. Nog twee events te gaan!

Op zaterdag 23 en zondag 24 september slaat de wijnhandel de handen ineen met het Kopenhaagse Gaarden & Garden. Chef Joren Schoepen gooit alles in de strijd en introduceert de local cuisine van de stad aan ons. Elke gang natuurlijk vergezeld door de heerlijkste wijnen. Het laatste event; een samenwerking met het legendarische, Parijse Vivand Deux, is TBA.

Wanneer: zaterdag 23 en zondag 24 september en wel even reserveren

Waar: Wibautstraat 130, Amsterdam

 

Heb jij een weekendtip die de volgende keer niet mag ontbreken? Mail deze dan naar redactie@yourambassadrice.com.

Britt Schepers