amsterdam food fest gastronomie Hospitality Hotspots weekagenda Weekendtips Wijn & cocktails

Weekendtips week 39 (29,30,01) september, oktober en week 40 (06,07,08) oktober 2023

Een lekker gevarieerde weekendtips blog voor je deze week om wederom alles uit het goede leven te halen!

Amsterdam Wine Festival

Voor de 10e keer op rij wordt de godendrank der godendranken weer gevierd in de Westergas. Het Amsterdam Wine Festival is al in volle gang en omdat het de 10e keer is beloofd het oogstfeest dit keer extra veel in het vat te hebben. Tijdens het festival worden wijnboeren van het gehele Noordelijk halfrond gevierd op bijzonder manieren.  Zo zijn er een proeverijen onder leiding van vinoloog Niels, het Nederlands Kampioenschap druiven stampen, bijzondere masterclasses en optredens waarbij de voetjes zeker van de vloer gaan.

waar: Klönneplein 1, Amsterdam

wanneer: van 28 – 01 oktober – Je bestelt je tickets hier en checkt het programma aan proeverijen hier

Soirées September – Kasteel de Haar

Vandaag en zaterdag 30 september geeft het imposante Kasteel de Haar ons de gelegenheid om een rijke, oude traditie van het kasteel te beleven; de september diners van baron en barones Van Zuylen van Nijevelt-de Rotschild. Ben je dus in voor een speciale avond dan is dit een unieke kans om van haute cuisine te genieten in een imposante entourage met adellijke grandeur. Het prachtige kasteel werd door het stel in het begin van de 19e eeuw gered van de ondergang door architect Pierre Cuypers (inderdaad bekend van o.a. het Centraal Station en het Rijks) in de arm te nemen. Met een indrukwekkende herrijzing als resultaat; een kasteel die haar prachtige middeleeuwse sfeer behouden heeft maar nu met de luxe en het comfort van de laat negentiende-eeuw.

Het kasteel werd door de baron en barones die woonachtig waren in Parijs, gebruikt als exquise buitenverblijf. Rond 1900 werd de septembertraditie geïntroduceerd door de Baron; extravagante diners en mondaine feestavonden om hun intrek na elke zomer, te vieren. Vele Europeanen van Adel, filmsterren en politici waren daarbij graag geziene gasten.

Nu, in de geest van deze heerlijke traditie heb je de kans om nu zelf aan te schuiven bij de Soirées Septembre. Je wordt van de parkeerplaats opgehaald in een prachtige oldtimer en geniet daarna van een exclusief driegangendiner tussen deze bijzondere muren. Wees er snel bij want de tickets zijn bijna uitverkocht.

waar: Kasteellaan 1, Haarzuilens

wanneer:  29 en 30 september, tickets bestel je hier

Sleeping Beauty – Foam

Op donderdag 5 oktober opent de solotentoonstelling Sleeping Beauty van de internationaal geprezen Carlijn Jacobs. In deze verfrissende expositie neemt Jacobs ons mee in de wereld van het onderbewuste vervlochten met haar fascinatie voor traditionele vormen van klederdracht en vermomming. Denk aan geisha’s en Venetiaans carnaval, alle extravagante stijlen komen voorbij in aar door AI gecreëerde filmstills. “I am fascinated by the idea of the mask. You hide behind something and can become someone else. The whole fashion world is actually a form of escapism: you create a new persona.” – Carlijn Jacobs. Haar tentoonstelling werd verrijkt met innovatieve ontwerpen van de gerenommeerde designer Sabine Marcelis. Stuk voor stuk zijn dit stukken die ja aan je muur wilt.

waar: Keizersgracht 609, Amsterdam

wanneer: Opening op 5 oktober van 18.30 – 21.00, je RSVP’t hier

Dierendag in stijl

Zoals jullie vast veelvuldig meekrijgen zijn Sabine en ik behoorlijk geobsedeerd door onze pluizige katachtigen. Trouwe viervoeters maken het leven nu eenmaal een stuk leuker, minder stressvol en zoals tevens uit onderzoek is gebleken; zelfs productiever. Kimpton De Witt begrijpt die liefde maar al te goed en om die reden zijn honden en katten daar het gehele jaar welkom. Om dierendag feestelijk te vieren komt men daarom met een aantal heel schattige events.

Puppy Brunch – Celia Amsterdam

Op zondag 01 oktober schuif je met je viervoeter aan voor een speciale Puppy Brunch bij Celia Amsterdam. Op het menu voor hen staan pupcakes en puppuccino’s. Jijzelf kunt genieten van luchtige blueberry pancakes en breakfast bagels en natuurlijk de geliefde egg buns. Wel even reserveren.

waar: Nieuwendijk 60, Amsterdam

wanneer: zondag 01 oktober van 12:30 – 15:30

En daarnaast biedt Café Celia ook de ultieme co-working ervaring voor animallovers, in samenwerking met MEOW – dé website om co-working spaces kunt vinden waar je viervoeter ook welkom is. Een werkplek is inclusief onbeperkte barista koffie & thee, heerlijke lunch, toegang tot vergaderruimtes, nook voor videogesprekken en een lekker glas wijn tijdens Social Hour om de dag af te sluiten met gelijkgestemden. 

Voor slechts €29 kun je een dagpas boeken via meow.space.

Paws For Thougt

Overnachten bij Kimpton met je huisdier is altijd een heerlijke ervaring want aan elk detail is gedacht. Onder leiding van Max, Kimpton De Witt’s Director of Pets, wordt een ‘paw-fect’-verblijf gegarandeerd met comfortabele hondenbedden, lekkers van Lila Loves It en met wandel routes om samen de stad te verkennen. Staycation here we come!

Je boekt de Paws For Thought package door te mailen naar reserveringen@kimptondewitthotel.com of bel: +31 (0)20 521 1888.

Sterrenchef Onno Kokmeijer – Culinary Director bij DarkKitchenXL

Een opmerkelijke en gedurfde switch voor Onno Kokmeijer, voormalig executive chef en restaurantmanager van Ciel Bleu**. Hij kiest voor de zich snel ontwikkelende wereld van catering en wordt culinair verantwoordelijk bij DarkKitchenXL. Daarnaast komt hij ook met zijn eigen menubox; ‘Onno bij je thuis.’

Dat het leven hectisch en intens is van chefkoks over de wereld, is ondertussen geen geheim meer. “Ik wil een signaal afgeven aan de nieuwe generatie chefs: ook in de cateringwereld kun je werken op hoog niveau. En met een betere balans tussen werk en privé. Voor mij ligt hier de toekomst.” Aldus Kokmeijer. Het is voor het eerst dat een chef met een dergelijke staat van dienst zo’n overstap maakt. En hoe heerlijk is het dat we dus nu ook tijdens events en etentjes thuis kunnen genieten van de hoogstaande standaard van deze, aan de absolute culinaire top behorende chef.

Nadat we in de Corona periode massaal aan de fine dining menu-boxes gingen, was het hek van de dam. En ook deze herfst schuif jij, zonder je warme huis te hoeven verlaten, aan voor een heerlijk viergangenmenu van Kokmeijer niveau. Met de ‘Onno bij je thuis’ box leg je de laatste hand aan de prachtige vier gangen die hij speciaal voor DarkKitchenXL ontwikkelde. (Ook verkrijgbaar in een vegetarische variant) Je besteld hem hier.

Ontdek de Maasvallei in Belgisch Limburg

En om het weekend goed af te sluiten weer een heerlijke reistip. We vernamen onlangs van betrouwbare bronnen dat de Maasvallei in Belgisch Limburg, dé plek is om op-en-top van de herfst te genieten. De prachtige landschappen maken de regio tot een waar wandel- en fietsparadijs. De winterdijken langs De Maas herbergen heerlijke kneuterige dorpjes, historische plekken en het prachtige Nationaal Park Hoge Kempen. Om je tijd in dit mooie gebied af te toppen geniet je van ambachtelijke streekproducten als lokaal gebrouwen bier en Limburgse topwijnen. Allez, wij zijn er al vandoor!

Meer tips vind je op de website van Visit Flanders.

Heb jij een weekendtip die de volgende keer niet mag ontbreken? Mail deze dan naar redactie@yourambassadrice.com.

Britt Schepers